Δρ. Ιωάννης Παρίσης
Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009, εκτοξεύθηκε από τη Βάση Εκτόξευσης της Ευρώπης, στη Γαλλική Γουϊάνα, ο δεύτερος δορυφόρος του προγράμματος Helios 2, με πύραυλο Ariane 5G.
Το πρόγραμμα Helios ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 1993, με την κατασκευή του δορυφόρου Helios 1Α – του πρώτου ευρωπαϊκού στρατιωτικού δορυφόρου οπτικής παρατήρησης και αναγνώρισης – και τον ίδιο μήνα του επομένου έτους του Helios 1Β. Ο πρώτος τέθηκε σε τροχιά στις 7 Ιουλίου 1995 με πύραυλο Ariane 4, σε ύψος 680 χιλιομέτρων, προκειμένου να επιτηρεί καταρχήν την περιοχή μεταξύ του Ατλαντικού Ωκεανού και του Περσικού Κόλπου. Ο δορυφόρος Helios 2B ολοκληρώθηκε στα μέσα του 1996 και εκτοξεύτηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1999 με πύραυλο επίσης Ariane 4.
Με σκοπό την εξασφάλιση της λειτουργίας του ευρωπαϊκού δορυφορικού συστήματος Helios, κατά τον 21ο αιώνα, αποφασίσθηκε η ανάπτυξη της δεύτερης φάσης –Helios 2– με δύο δορυφόρους, βάρους 4,2 τόνων. Επικεφαλής του προγράμματος Helios 2 είναι η Γαλλία, η οποία είναι η χώρα που ουσιαστικά το ανέπτυξε και το κατασκεύασε, χρηματοδοτώντας το αρχικά κατά 95%, δηλαδή, πλέον, των 2.000 εκατομμυρίων ευρώ. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν από την αρχή η Ισπανία και το Βέλγιο, με ποσοστό 2,5% η κάθε μία. Από το 2005, συμμετέχει, επίσης, η Ιταλία ενώ με το ίδιο ποσοστό εισήλθε από το 2005 και η Ελλάδα.
Ο πρώτος δορυφόρος, o Helios 2A, εκτοξεύθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2004, από τη βάση της Γαλλικής Γουιάνας, με πύραυλο Ariane 5G+. Τέθηκε σε πολική ηλιοσύγχρονη τροχιά, σε ύψος 700 χιλιομέτρων. Διαθέτει προηγμένης τεχνολογίας όργανα λήψης εικόνας -υψηλής (HR) και πολύ υψηλής ανάλυσης (VHR)- γεγονός που βελτιώνει την ευκρίνεια των παραγομένων εικόνων και δίνει δυνατότητα λήψης εικόνων τόσο κατά την ημέρα όσο και κατά τη νύκτα.
Ο δεύτερος δορυφόρος, o Helios 2Β, που προγραμματίσθηκε να εκτοξευτεί το 2009, εκτοξεύτηκε, μετά από δύο αναβολές, στις 18 Δεκεμβρίου 2009. Το όλο σύστημα Helios 2 αποτελείται από δορυφόρο σε χαμηλή τροχιά και από επίγειες εγκαταστάσεις, τις οποίες χρησιμοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις των χωρών που συμμετέχουν.
Οι δύο δορυφόροι Helios 2 έχουν εγγυημένη διάρκεια ζωής 5 ετών. Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο χρόνος αυτός είναι βέβαιο ότι θα παραταθεί σημαντικά. Επισημαίνουν μάλιστα ότι το Helios 1 με εγγυημένη διάρκεια ζωής 3-5 ετών, συνέχισε να λειτουργεί εξαίρετα μετά 10 περίπου έτη.
Το πρόγραμμα Helios 2 θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ένα ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα παρατήρησης. Η Γαλλία έχει περιλάβει τις δυνατότητες παροχής δορυφορικών υπηρεσιών του συστήματος Helios 2, στις συνεισφορές της για την επιχειρησιακή ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης και την επίτευξη του Headline Goal της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΕΠΑΑ).
Δείτε την εκτόξευση: http://www.videocorner.tv/videocorner2/live_flv/index.php?langue=en