Τι γυρεύει τούρκος διοικητής στη Λάρισα;

Το κέντρο επιχειρήσεων δεν έχει εμπλοκή σε θέματα ελέγχου του εθνικού εναέριου χώρου

Ιωάννης Παρίσης

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009)

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artId=274132&dt=18/06/2009

Το θέμα του «τούρκου διοικητή στη Λάρισα» έχει παρασυζητηθεί μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή δημοσιεύσεων στον Τύπο, δυστυχώς, ως επί το πλείστον από άτομα με ελλιπή γνώση των θεμάτων και ελλιπή ενημέρωση. Το χειρότερο είναι ότι δημιουργούν προβληματισμό και ανησυχία στους αποδέκτες-αναγνώστες τους, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται και εύλογα ρωτούν: «Είναι δυνατόν;». Στον χορό της παραπληροφόρησης και της δημιουργίας κλίματος ανησυχίας μπήκε και γνωστός στρατηγός-αρθρογράφος, με άρθρο του σε κυριακάτικη εφημερίδα των Αθηνών. Κάλεσε μάλιστα τον «ηρωικό λαό της Λάρισας» να αντισταθεί και να μην επιτρέψει την «προσβολή». Ο μέσος έλληνας αναγνώστης πληροφορείται ότι η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας λειτούργησε προδοτικά και θα πρέπει να ντρέπεται για το ότι δεν αποφάσισε να παραιτηθεί!

Ας προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το θέμα κατ΄ αρχάς με την απλή λογική, καθώς επίσης και με τη γνώση και πληροφόρηση που μας επιτρέπει η ιδιότητά μας:

Κατά πρώτον, δεν μπορεί να έτυχε ταυτοχρόνως να βρίσκονται στην ηγεσία των ΕΔ όλοι οι «προδότες» – ούτε με τον νόμο των πιθανοτήτων. Ούτε μπορεί να είναι όλοι ανίκανοι να αντιληφθούν ότι κάνουν κακό στην πατρίδα τους! Ας σοβαρευτούμε…

Δεύτερον: Στη Λάρισα, ως γνωστόν, υπάρχουν δύο κύρια ελληνικά (εθνικά) στρατηγεία- ένα στρατού και ένα αεροπορίας- και κανένα νατοϊκό. Οι παραπληροφορούντες «διευκολύνονται» από το γεγονός ότι υπήρχε στο παρελθόν νατοϊκό στρατηγείο στη Λάρισα, κάτι που έχει μείνει στην ανάμνηση του κόσμου, που όμως αγνοεί την κατά τα τελευταία χρόνια αλλαγή της διοικητικής δομής της Συμμαχίας και την κατάργηση αρκετών διοικήσεων σε όλη την Ευρώπη.

Τρίτον: Εκείνο που παρέμεινε στη Λάρισα (για την ακρίβεια έξω από τη Λάρισα) είναι το CΑΟC (Combined Αir Οperations Center), όπως κατ΄ αντιστοιχία το CΑΟC στο Εσκί Σεχίρ, στην Τουρκία και ένα ακόμη στο Ρoggio της Ιταλίας. Δεν πρόκειται για στρατηγεία, αλλά για κέντρα επιχειρήσεων που διοικούνται από αξιωματικό με βαθμό ταξίαρχου. Ολα υπάγονται στο Συμμαχικό Αεροπορικό Στρατηγείο (Component Command- Αir) της Νότιας Περιοχής που εδρεύει στη Σμύρνη και με τη σειρά του υπάγεται στο JFC- South (Joint Force Command) που εδρεύει στη Νάπολι. Ήδη έχει αποφασιστεί η κατάργηση (από το 2011) των CΑΟC στην Τουρκία και στην Ιταλία και η ανάληψη των αρμοδιοτήτων τους από το CΑΟC της Λάρισας.

Τέταρτον: Είναι προφανές ότι εφόσον πρόκειται για ένα συμμαχικό κέντρο επιχειρήσεων (και όχι εθνικό) θα διοικείται εκ περιτροπής από αξιωματικούς των χωρών που συμμετέχουν (Ελλάδα- Τουρκία-ΗΠΑ κατ΄ αρχάς, με ανάλογη τοποθέτηση υποδιοικητή). Αυτό ή το δεχόμαστε ή αποφασίζουμε να απέλθουμε από τη Συμμαχία. Ας αποφασίσει η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός. Είναι χρήσιμο να σημειωθεί ότι παράλληλα τη θέση του επιτελάρχη του Αεροπορικού Στρατηγείου Σμύρνης, το οποίο διοικεί Αμερικανός, θα καταλαμβάνουν εκ περιτροπής Έλληνας και Τούρκος. Δεν άκουσα να ανησυχούν οι Τούρκοι… μήπως τους πάρουμε τη Σμύρνη!

Πέμπτον: Σε καμία περίπτωση το CΑΟC δεν έχει εμπλοκή σε θέματα εθνικών επιχειρήσεων και ελέγχου του εθνικού εναέριου χώρου. Αυτά ελέγχονται και ρυθμίζονται από το ανώτατο εθνικό αεροπορικό στρατηγείο, το ΑΤΑ, και από το ΕΚΑΕ (Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων) και έτσι θα συνεχίσει να γίνεται. Και για όσους «φοβούνται» μήπως μάθουν τα μυστικά μας οι Τούρκοι, θα πρέπει να ξέρουν ότι θα γνωρίζουν ό,τι γνωρίζουν και τώρα από το CΑΟC του Εσκί Σεχίρ.

Έκτον: Επειδή υπερτονίζεται από τους παραπληροφορούντες το θέμα της τουρκικής σημαίας «η οποία θα αναρτηθεί στη Λάρισα και θα είναι υποχρεωμένοι να τη χαιρετούν οι έλληνες στρατιωτικοί» και επειδή πρόκειται για το αποκορύφωμα της παραπληροφόρησης και του λαϊκισμού, σημειώνουμε ότι τίποτε δεν θα αλλάξει από ό,τι σήμερα ισχύει. Σε όλα τα συμμαχικά στρατηγεία, κέντρα επιχειρήσεων, υπηρεσίες κτλ., είναι αναρτημένες οι σημαίες όλων των συμμάχων. Αυτό συμβαίνει και στο CΑΟC της Λάρισας, το ίδιο και στη Σμύρνη, τη Νάπολι, τη Μαδρίτη, τη Φιλιππούπολη… Δεν γνωρίζω πόσο ντροπιασμένοι αισθάνονται οι τούρκοι στρατιωτικοί που μαζί με τις άλλες συμμαχικές σημαίες αναρτούν στο Στρατηγείο της Σμύρνης την ελληνική σημαία.

Στην προαναφερθείσα εφημερίδα άλλος αρθρογράφος, στηριζόμενος στις «επισημάνσεις» του γνωστού στρατηγού (σου λέει «στρατηγός είναι, κάτι θα ξέρει»!), φθάνει σε ακρότητες του τύπου: «Η ρύθμιση, που προκαλεί και προσβάλλει βάναυσα τις εθνικές ευαισθησίες, ασφαλώς δεν είναι τυχαία. Εξόφθαλμα υπηρετεί ευρύτερους στόχους, με πρώτον την ταπείνωση του προτεκτοράτου και το τσάκισμα των κατάλοιπων εθνικής υπερηφάνειας και αυτοεκτίμησης του ελληνικού λαού και στρατού» και παρακάτω: «Πρόκειται για μέθοδο μαζικού ψυχολογικού βασανισμού, με έκδηλες αναλογίες με αυτές που εφαρμόστηκαν στα κολαστήρια του Αμπού Γκράιμπ και του Γκουαντάναμο, όπου η απογύμνωση και προσβολή του ανδρισμού χρησιμοποιούνταν εν γνώσει της ιδιαίτερης ευαισθησίας των μουσουλμάνων- για την καταρράκωση της προσωπικότητας και της αυτοεκτίμησης των κρατουμένων και τη μεταβολή τους σε άβουλα υποχείρια και άψυχα ζόμπι». Έλεος, κύριοι!..

Ο κ. Ι. Παρίσης είναι υποστράτηγος ε.α., διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων.

This entry was posted in Ένοπλες Δυνάμεις and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s