Οι εκλογές στην Αλβανία από ένα ελληνικό μάτι

Οι σημαίες του ΝΑΤΟ που ανέμιζαν και η κομματική και ασυντόνιστη ελληνική παρέμβαση

Ιωάννης Παρίσης

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», Τρίτη 14 Ιουλίου 2009)

Επανερχόμενος από τα Τίρανα, όπου για ένα δεκαήμερο συμμετείχα ως παρατηρητής της εκλογικής διαδικασίας με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), θα ήθελα να καταθέσω μερικές διαπιστώσεις και σκέψεις θεωρώντας πως ό,τι συμβαίνει στη γειτονική χώρα μάς ενδιαφέρει για πολλούς και από όλους κατανοητούς λόγους.

Μπορούσε να φανταστεί κάποιος κάποιο κόμμα στην Ελλάδα το οποίο θα «κατέβαινε» σε βουλευτικές εκλογές ανεμίζοντας τη σημαία του ΝΑΤΟ; Αυτό συνέβη στην Αλβανία τον προηγούμενο μήνα. Το κυβερνών κεντροδεξιό «Δημοκρατικό Κόμμα» του Σαλί Μπερίσα παρουσίασε ως κύριο επίτευγμα την είσοδο της χώρας στην Ατλαντική Συμμαχία. Η σημαία του ΝΑΤΟ, συχνά μαζί με εκείνη των ΗΠΑ, παντού, ανάμεσα στις κομματικές και στις εθνικές σημαίες. Πλατείες, δρόμοι, εκλογικά κέντρα, καφενεία… Σε κάθε σημείο η σημαία του ΝΑΤΟ. «Σήμερα στο ΝΑΤΟ, αύριο στην ΕΕ» ήταν το κύριο σύνθημα. Φυσικά, δεν υπάρχει αντίθετη θέση από την πλευρά της αντιπολίτευσης και κυρίως του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του οποίου για πρώτη φορά ηγείτο ο «δυτικοτραφής» αρχιτέκτονας Εντι Ράμα, δήμαρχος Τιράνων.
Στις εκλογές συμμετείχαν 35 κόμματα, ενταγμένα σε τέσσερις συμμαχίες (κάτι που ως γνωστόν δεν επιτρέπει η ελληνική εκλογική νομοθεσία). Κύριες συμμαχίες εκείνες του Δημοκρατικού Κόμματος με 16 κόμματα και του Σοσιαλιστικού Κόμματος με πέντε κόμματα. Υπήρχε ένα μόνο ψηφοδέλτιο στο οποίο ο ψηφοφόρος σημείωνε το κόμμα της επιθυμίας του.
Στις εκλογές της 28ης Ιουνίου 2009, οι αλβανοί ψηφοφόροι ψήφισαν μεν μέσα σε γενικά αποδεκτές δημοκρατικές συνθήκες πλην όμως με μια διαδικασία που δείχνει ότι δεν υφίσταται ακόμη το κατάλληλο πλαίσιο εμπιστοσύνης προς το κράτος, αλλά και μεταξύ των κομμάτων και των πολιτών. Παράλληλα, το κράτος, παρ΄ όλες τις προσπάθειες και τις σχετικές προόδους, δεν έχει ακόμη καταγράψει και χορηγήσει ταυτότητες σε όλους τους πολίτες του. Επιπροσθέτως, μια χρονοβόρα διαδικασία καταμέτρησης, με τη χρήση καμερών ηλεκτρονικού υπολογιστή και οθονών, στις οποίες προβάλλονται ένα ένα όλα τα ψηφοδέλτια ενώπιον πλήθους παρατηρητών από κόμματα, οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς, επιβεβαιώνει ακριβώς την έλλειψη εμπιστοσύνης.
Δεν γνωρίζω αν υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρώπη όπου η καταμέτρηση δεν πραγματοποιείται εντός κάθε εκλογικού τμήματος, αλλά σε ειδικά διαμορφωμένα κέντρα καταμέτρησης όπου συγκεντρώνονται οι κάλπες (με συνοδεία αστυνομίας και επιτροπής) από 30 ως 60 ή και περισσότερα εκλογικά τμήματα. Αφού παραληφθούν (υπογραφή πρωτοκόλλων κτλ.) και η ώρα έχει περάσει συνήθως στις 24.00, αρχίζει η καταμέτρηση, ημέρα και νύκτα, με τις απαραίτητες διακοπές, η οποία τελειώνει σε δύο ως τρεις ημέρες τουλάχιστον.
Είναι προφανές ότι η «υπερδύναμη» των Βαλκανίων όφειλε να καταστήσει σαφή την παρουσία της. Αναμφιβόλως η Ελλάδα έχει συγκεκριμένους λόγους και συμφέροντα ώστε να έχει θέση, τηρώντας φυσικά τη βασική αρχή της μη ανάμειξης στα εσωτερικά της γειτονικής χώρας: Ελληνισμός στην Αλβανία, αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα, ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα- η οποία σε ένα μεγάλο βαθμό συντηρεί την εθνική οικονομία της Αλβανίας- αλλά και γενικότερα γεωστρατηγικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή. Ομως η παρέμβαση δεν έγινε κατά τρόπο οργανωμένο, συστηματικό, συνολικό και τελικά εθνικό, όπως θα έκανε κάθε σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα. Αντίθετα, έγινε με τρόπο κομματικό, διασπασμένο, ασυντόνιστο και τελικά μάλλον αποτυχημένο.
Ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής βρέθηκε στην Αλβανία στις 27 Απριλίου (δύο ακριβώς μήνες προ των αλβανικών εκλογών), στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσημης επίσκεψης. Μιλώντας σε πανηγυρική συνεδρίαση του αλβανικού Κοινοβουλίου έδωσε τη διαβεβαίωση ότι «η Ελλάδα θα παραμείνει καλός γείτονας, έμπιστος φίλος, στενός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ελπίζουμε σύντομα μελλοντικός εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Βεβαίως, η επίσκεψη σίγουρα δεν συνδεόταν με τις εκλογές, όμως ο αλβανός ομόλογός του εκμεταλλεύτηκε το γεγονός για να δείξει στους συμπατριώτες του (σε Αλβανία και Ελλάδα) ότι έχει τη στήριξη της ελληνικής κυβερνήσεως. Το ίδιο έπραξε τρεις ημέρες προ των εκλογών με τον τούρκο πρωθυπουργό που επισκέφθηκε τα Τίρανα.
Ομως, αν η επίσκεψη του Πρωθυπουργού ήταν επίσημη, στο πλαίσιο των διακρατικών σχέσεων (κατά την οποία μάλιστα συναντήθηκε και με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος κ. Ράμα) τι δουλειά είχε την προπαραμονή των εκλογών (Παρασκευή 26/6) στα Τίρανα ο κ. Γ. Παπανδρέου; Προφανώς πήγε να στηρίξει τον ομοϊδεάτη του κ. Ε. Ράμα. Εδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ο δικός μας υποσχέθηκε ό,τι μπορούσε. Βίζα για τους αλβανούς πολίτες, χορήγηση υπηκοότητας κτλ. «Να λοιπόν», σου λέει ο Ράμα, «έχω τη στήριξη και τις υποσχέσεις του αυριανού πρωθυπουργού της Ελλάδας»!..
Μέσα σε όλα αυτά να και οι αδελφοί Βορειοηπειρώτες… Ως γνήσιοι Ελληνες, ασυντόνιστοι, διασπασμένοι, κατακερματισμένοι, αλληλοϋβριζόμενοι και αλληλομηνυόμενοι. Ο καθένας το δικό του «μπαϊράκι», χωρίς συγκεκριμένους στόχους, αλλά και χωρίς κατεύθυνση (ή μήπως με πολλές και λάθος κατευθύνσεις;) από το εθνικό κέντρο. Ο κ. Βαγγέλης Ντούλες, νέος και φέρελπις πολιτικός, πρόεδρος του Κόμματος της Ενωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΚΕΑΔ), πολιτικής έκφρασης της οργάνωσης του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού Ομόνοια, αποφάσισε να εγκαταλείψει τη συμμαχία του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο στήριζε ως τώρα, και να ενταχθεί στη συμμαχία του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Από παλιά, διάφορες τάσεις αμφισβητούσαν τις επιλογές του. Τώρα η διάσπαση ήταν ευρύτερη. Πολλοί επέμειναν να ψηφίσουν αλβανικά κόμματα, κυρίως το κυβερνών, ή να μην πάνε από την Ελλάδα για να ψηφίσουν. Αποτέλεσμα: το ΚΕΑΔ που είχε στην προηγούμενη Βουλή τρεις βουλευτές εξέλεξε μόνον ένα τον κ. Ντούλε.

Ο κ. Ι. Παρίσης είναι υποστράτηγος ε.α., διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων.

This entry was posted in Πολιτική and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s