Παύλος Μελάς: το σύμβολο του Μακεδονικού Αγώνα

Στις 13 Οκτωβρίου, ήταν η 105η επέτειος του θανάτου του Παύλου Μελά, ο οποίος υπήρξε σύμβολο του αγώνα για την Μακεδονία. Παράλληλα, εορτάζεται η επέτειος του Μακεδονικού Αγώνα, την Κυριακή προ ή μετά την 13/10. Αυτά βέβαια κυρίως στη Μακεδονία και μάλιστα από κάποιους «αμετανόητους» ΕΛΛΗΝΕΣ!!!

MELASH Μακεδονία υπήρξε το Mήλο της Έριδος ανάμεσα στα όμορά της κράτη – Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, ακόμη και τη Pουμανία – από τη στιγμή που έγινε αντιληπτό ότι αυτή η σημαντική επαρχία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας θα ήταν η επόμενη εδαφική απώλεια του «Mεγάλου Aσθενούς». Πρώτοι οι Βούλγαροι, από τη δεκαετία του 1870, ξεκίνησαν τη μεθόδευση μιας πολιτικής σταδιακής προσάρτησης της Μακεδονίας και κυρίως μετά την ελληνική ήττα του 1897. Mε την έναρξη του 20ου αιώνα, η ελληνική πολιτεία αντιλήφθη τι διακυβεύεται για την Ελλάδα στη Μακεδονία και αποφάσισε να εντάξει το Μακεδονικό στις προτεραιότητές της.

(Για το ιστορικό του Μακεδονικού Αγώνα διαβάστε εδώ: Μακεδονικός Αγών)

Ο Παύλος Μελάς, αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού (απεφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων το 1891), ορίσθηκε αρχηγός των δυνάμεων της Δυτικής Μακεδονίας τον Φεβρουάριο του 1904 και ανέλαβε να οδηγήσει την πρώτη από τις ανταρτικές ομάδες πέρα από τα σύνορα του Ελληνικού Κράτους. Στις 13 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, περικυκλωμένος από τουρκικά στρατεύματα, σκοτώθηκε στη Στάτιστα Κορεστίων (σήμερα το χωριό ονομάζεται Μελάς).

O θάνατός του συγκλόνισε το πανελλήνιο, που συνειδητοποίησε πόσο καίρια μπορεί να πλήξει τα συμφέροντα της χώρας η επικράτηση ενός ισχυρού βόρειου γείτονα.

Δρ. Ιωάννης Παρίσης

ΥΓ-1: Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα (Θεσσαλονίκη) http://www.imma.edu.gr/imma/

ΥΓ-2: Το μνημείο του Παύλου Μελά βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία, στην Αθήνα, προ της Στρατιωτικής Λέσχης (ΛΑΕΔ). Είναι η πλατεία που όλοι αποκαλούν Πλατεία Ρηγίλλης (!!!).

This entry was posted in Ιστορία and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s