Ντοκουμέντο από τον Ενβέρ Χότζα

Από την στήλη «Γράμματα αναγνωστών» της έφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, της 22/10/09:

Προφητικός λόγος

Κύριε διευθυντά

Αναδιφώντας στην βιβλιοθήκην μου έπεσα επάνω σ’ ένα φυλλάδιο τυπωμένο στα Τίρανα το 1982. Ήταν ο προεκλογικός λόγος του Ενβέρ Χότζα (σε νεοελληνική μετάφραση), που είχε εκφωνηθεί στα Τίρανα, στις 12 Νοεμβρίου 1982.

Λοιπόν, στη σελίδα 38 του φυλλαδίου μία παράγραφος είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα. Έλεγεν ο Ε. Χότζα: «Τον τελευταίο καιρό οι Γιουγκοσλάβοι, βοηθούμενοι και από τη φίλη τους Ρωσία, μαζεύουν ολούθε “Μακεδόνες του Αιγαίου” για να τους έχουν και σαν εμπροσθοφυλακή για την Ελλάδα. Μία πρωΐα θα ακούσουν τα αφτιά μας ότι και ο Μέγας Αλέξανδρος Σλάβος ήταν. Γιατί να μη το κάνουν κι αυτό;».

Λόγος προφητικός; Ο άνθρωπος πολιτικός ήταν και πολιτική έκαμε. Είχεν αποστασιοποιηθεί από τη Σοβιετική Ενωση, η Κίνα ήταν πολύ μακριά και επεδίωκε την προσέγγιση με τη γειτονική Ελλάδα. Αλλωστε η χώρα του, η Αλβανία, είχε προβληθεί από τον τότε πρωθυπουργό μας ως «μοντέλο». Ομως, το σημαντικότερο είναι ότι η γειτονική των Σκοπίων χώρα ήξερε πολύ καλά τι σημαίνει «Μακεδονία του Αιγαίου» και για ποιο σκοπό προεβάλλετο.

Στο ίδιο φυλλάδιο και στη σελίδα 39 μνημονεύονται και 400.000 «λεγόμενοι Βορειοηπειρώτες Ελληνες». Μαρτυρία σημαντική για τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου. Άραγε πού είναι όλοι αυτοί σήμερα; Μήπως ανάμεσά τους και πάρα πολλοί που ευρίσκονται στην Ελλάδα και τους οποίους συλλήβδην αποκαλούμε Αλβανούς;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών,

Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος ε.τ.

This entry was posted in Ιστορία. Bookmark the permalink.

1 Response to Ντοκουμέντο από τον Ενβέρ Χότζα

  1. Ο/Η κοσμας κωτσουλας λέει:

    Έχω κι εγώ το πρωτότυπο τευχίδιο του Αλβανου΄δικτάτορα, δεδομένου ότι είχε διανεμηθεί τότε στους δημότες της Πρέβεζας σε προπαγανδιστική εκδήλωση με τις ευλογίες του τότε Δημάρχου. Το κείμενο «λόγος προς τους εκλογείς» είναι όντως διαφωτιστικό και χρειάζεται την δέουσα πολιτική αξιολόγηση.
    Χαίρομαι που ο κ.κθηγητής δημοσιοποιεί την περι Μακεδονίας προπαγάνδα που επισημαίνει με ελαφρά ειρωνία ο Ε.Χότζα και που θα πρέπει να είναι αξιόπιστη ως πληροφορία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s