«Ας είμεθα τίμιοι απέναντι της Ιστορίας»

Η 28η Οκτωβρίου 1940 έχει καταγραφεί στην εθνική συνείδηση και την εθνική μνήμη ως το νεότερο έπος του Ελληνισμού. Εξήντα εννιά χρόνια μετά, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου, ας επιτραπούν κάποιες σκέψεις που εστιάζουν στην ανάγκη ιστορικής μνήμης.

1940Μας διαφεύγει ίσως συχνά ότι τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα, αυτά που αποτελούν ιστορικούς σταθμούς, αποτελούν στην ουσία επιτεύγματα συγκεκριμένων ηγετών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι την Ιστορία την γράφουν οι ηγέτες, οι οποίοι καλούνται να λάβουν αποφάσεις για ότι αφορά τους λαούς και τα έθνη των οποίων ηγούνται. Είναι κατά συνέπεια τυχεροί οι λαοί που σε δύσκολες και κρίσιμες περιστάσεις ευτυχούν να έχουν ηγέτες ικανούς και αποφασιστικούς που στέκονται στο ύψος αυτών των περιστάσεων. Αν αφήσουμε τη σκέψη μας να πορευτεί στην Ιστορία θα διαπιστώσουμε πράγματι σε πόσες και πόσες περιπτώσεις κερδήθηκαν ή χάθηκαν μάχες και ευκαιρίες ανάλογα με το ποιος ήταν ο ηγέτης τη συγκεκριμένη στιγμή.

Ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, Στρατηγός Ιωάννης Μεταξάς, αντιλαμβανόμενος τα γκρίζα σύννεφα του πολέμου που πλησίαζαν, φρόντισε να προετοιμάσει κατάλληλα τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και τη χώρα στο σύνολό της. Μετακινήσεις δυνάμεων, προωθήσεις εφοδίων, οργάνωση της περιοχής των συνόρων από τις στρατιωτικές μονάδες της περιοχής, οργάνωση της επιστράτευσης είναι μερικές από τις ενέργειες που έδωσαν το πλεονέκτημα στις ελληνικές δυνάμεις σε αρκετές περιπτώσεις. Τελικά ήταν ο άνθρωπος που έδωσε την απάντηση που η ιστορία επιβάλλει στους Έλληνες ηγέτες. Είπε το ΟΧΙ, που βέβαια, χωρίς αμφιβολία, υλοποιήθηκε από τον στρατό και τον λαό της Ελλάδας.

Επειδή πολλά έχουν ειπωθεί για το ποιος είπε το ΟΧΙ, θα αφήσουμε να μας δώσει την απάντηση ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, κάθε άλλο παρά υποστηρικτής του τότε πρωθυπουργού (Παν. Κανελλόπουλου, ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 1939-1944, έκδοση 2η, Αθήνα 1964, σελ.19-20):

«Πρέπει να είμεθα χωρίς άλλο ευγνώμονες εις τον Ιωάννην Μεταξά διότι είπε ολομόναχος στο σκοτάδι της νυκτός το μέγα ΟΧΙ. Λέγουν όσοι αντιμετωπίζουν με εμπάθειαν και αυτά τα ανάγλυφα γεγονότα της Ιστορίας, ότι το ΟΧΙ δεν το είπεν ο Μεταξάς, ότι το είπεν ο λαός. Ναι, το είπεν ο λαός, αλλά αφού το είχεν ειπεί ο Μεταξάς. Ο ατυχής και συμπαθής Εμμανουέλε Γκράτσι εκτελώντας εντολήν που δεν του άρεσε διόλου, εξύπνησε την 3ην πρωϊνήν τον Μεταξάν και όχι τον Ελληνικόν λαόν. Εάν έλεγεν ο Μεταξάς ΝΑΙ, πώς θα έλεγεν ΟΧΙ ο Ελληνικός λαός, που θα εξυπνούσε αργότερα; Θα το έλεγε βέβαια μέσα του και θα το εξεδήλωνε έμπρακτα, όταν θα οργάνωνε μυστικά την αντίστασή του. Αλλά το Βορειοηπειρωτικόν έπος δεν θα εγράφετο ποτέ. Ας είμεθα λοιπόν τίμιοι απέναντι της Ιστορίας. Το μεγάλο ΟΧΙ είναι πράξις του Ιωάννου Μεταξά»

This entry was posted in Ιστορία and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to «Ας είμεθα τίμιοι απέναντι της Ιστορίας»

 1. Ο/Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ λέει:

  Συγχαρητηρια αγαπητέ Στρατηγέ Γιάννη Παρίση.Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
  Συμπληρωματικά παραθέτω αυτό που είπε, μιλώντας για το θέμα της σημερινής κρίσης, (στις 9 Αυγ.2010) ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης: «Θα ΄θελα εδώ να υπενθυμίσω ότι ο Ιταλός πρεσβευτής στις 28 Οκτωβρίου του 1940 ζήτησε από τον Ιωάννη Μεταξά την άδεια να χρησιμοποιήσουν οι Ιταλοί ορισμένα λιμάνια και αεροδρόμια. Και εκείνος είπε ΟΧΙ εκφράζοντας τη θέληση ολόκληρου του ελληνικού λαού. Δεν δήλωσε για να γλιτώσω τη χώρα από την καταστροφή ενός ενδεχομένου πολέμου παραχώρησα ένα μέρος της εθνικής μας ακεραιότητας. Και ρωτώ: συγκριτικά ποια παραχώρηση είναι πιο σημαντική για την ανεξαρτησία ενός λαού; Ο έλεγχος 2-3 λιμανιών ή η καθολική υποταγή της οικονομίας; Με άλλα λόγια ποια θα ήταν βαρύτερη μορφή ξένης κατοχής; Η πρώτη ή η δεύτερη;»
  Το ΟΧΙ που είπε ο Μεταξάς στις 28 Οκτωβρίου του 1940, κόστισε στην Ελληνική κοινωνία τα μύρια όσα βάσανα. Πόλεμο, δηλαδή το τέλειο κακό, με εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες ορφανεμένες από γιούς, αδερφούς και συζύγους, πείνα, πλήρη καταρράκωση κάθε ανθρώπινου και πολιτικού δικαιώματος, απώλεια της αξίας κάθε κινητού ή ακίνητου υλικού, απώλεια και προσβολή της κάθε Ελευθερίας.
  Ακούσατε ποτέ κάποιον Έλληνα να κατηγορήσει τον Μεταξά για το ΟΧΙ που είπε; Όχι μόνο δεν έχει κατηγορηθεί γι’ αυτό το ΟΧΙ, από κανέναν Έλληνα και Ελληνίδα (από αυτές τις ίδιες που μαυροφόρεσαν όλη τους τη ζωή, για τον χαμένο ή σακατεμένο άντρα ή παιδί τους), αλλά συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: Όλες οι πολιτικές παρατάξεις, θέλησαν τότε να οικειοποιηθούν αυτό το ΟΧΙ, αυτή την καταστροφή!

 2. Ο/Η Dr. Ι.Κ. Μανιός λέει:

  ΕΎΓΕ ΙΩΑΝΝΗ… Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΑΣ… ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΟΤΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΞΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ, ΟΥΤΕ …ΔΙΟΡΘΏΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ! Ι.ΜΑΝΙΟΣ

 3. Συγχαρητήρια κ. Παρίση. Κάποια πράγματα ἐπιτέλους πρέπει νὰ λέγονται μὲ τὸ ὄνομά τους!

 4. Ο/Η aspros λέει:

  Πολύ σωστή επισήμανση. Εξαιρετικό άρθρο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s