Θα υπάρξει νέα συνθήκη START;

ΗΠΑ & Ρωσία συζητούν για τη νέα START

Δρ Ιωάννης Παρίσης

Στις 5 Δεκεμβρίου 2009 λήγει η ισχύς μιας από τις σημαντικότερες συνθήκες που είχαν υπογραφεί κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, για τον έλεγχο των εξοπλισμών. Πρόκειται για τη Συνθήκη Περιορισμού των Στρατηγικών Όπλων, γνωστή ως START (Strategic Arms Reduction Treaty) η οποία είχε υπογραφεί στις 31 Ιουλίου 1991 μεταξ’ύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της τότε Σοβιετικής Ένωσης, και αναφέρεται στα πυρηνικά στρατηγικά όπλα. Η START έθετε ως μέγιστο όριο πυρηνικών κεφαλών τις 6.000. Εν τω μεταξύ, το 2002, οι τότε Πρόεδροι Μπους και Πούτιν υπέγραψαν τη Συνθήκη της Μόσχας (Strategic Offensive Reductions Treaty (SORT), η οποία αναφερόταν ειδικώς στην περαιτέρω μείωση μεταξύ 1.700-2.200 κεφαλών μέχρι το 2012.

Στη διάρκεια της 20ετίας που πέρασε (1991-2009) οι δύο υπερδυνάμεις μέιωσαν σημαντικά το οπλοστάσιό τους. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA-Novosti, το 1990 οι ΗΠΑ είχαν 2.246 οχήματα-εκτοξευτές και 10.563 πυρηνικές κεφαλές, ενώ η Σοβιετική Ένωση είχε 2.500 και 10.271 αντιστοίχως. Το 2009 το οπλοστάσίό τους διαθέτει 1.198 και 5.576 για τις ΗΠΑ και 814 και 3.909 για τη Ρωσία.

Το Arms Control Association των ΗΠΑ δίνει για τη σημερινή κατάσταση τους εξής αριθμούς:

  • ΗΠΑ: 848 μέσα εκτόξευσης και 3.575 πυρηνικές κεφαλές
  • Ρωσία: 685 μέσα εκτόξευσης και 3.113 πυρηνικές κεφαλές

[Στα μέσα εκτόξευσης περιλαμβάνονται: διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι (ICBM), εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων σε υποβρύχια (SLBM), βομβαρδικά αεροσκάφη].

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία έχουν συμφωνήσει καταρχήν να αντικαταστήσουν τη συνθήκη START  για τα χρόνια που έρχονται. Οι Πρόεδροι Ομπάμα και Μεντβέντεφ συμφώνησαν, κατά τη σύνοδο κορυφής τον Ιούλιο στη Μόσχα, να περικόψουν τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών ώστε η κάθε κάθε να έχει μεταξύ 1.500 και 1.675 μέσα στα επόμενα επτά χρόνια (δηλαδή λιγότερα και από τις προβλέψεις της συνθήκης SORT του 2002), ως μέρος μιας ευρύτερης νέας συνθήκης.  Αμφότερες οι πλευρές εμφανίζονται να κινητοποιούνται προς την κατεύθυνση μιας νέας συμφωνίας. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Arms Control Assciation των ΗΠΑ, η μόνη δυσκολία που συναντούν οι διαπραγματεύσεις είναι η πίεση του χρόνου εξαιτίας του ότι η προηγούμενη συνθήκη εκπνέει.

Η αμερικανική κυβέρνσηση ελπίζει ότι οι δύο Πρόεδροι θα μπορούσαν να υπογράψουν τη συνθήκη που θα αντικαταστήσει την START όταν ο Ομπάμα ταξιδέψει στην Ευρώπη προκειμένου να παραλάβει το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, στις 10 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο τα προβλήματα συνεχίζουν. Η επίτευξη συμφωνίας φαίνεται να απειλείται από το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν να διατηρήσουν το δικαίωμα να επιτηρούν τους κινητούς επίγειους πυραύλους της Ρωσίας, κάτι που οι Ρώσοι αρνούνται να αποδεχθούν δεδομένου όι οι ίδιοι δεν έχουν ανάλογο δικαίωμα στο έδαφος των ΗΠΑ.

This entry was posted in Ένοπλες Δυνάμεις and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Θα υπάρξει νέα συνθήκη START;

  1. Παράθεμα: Υπεγράφη η νέα START « ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

  2. Ο/Η ΒΑΡΣΑΜΗΣ ΗΛΙΑΣ λέει:

    Ακούγεται αρχικά ενδιαφέρων. Πρέπει όμως να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους αυτή η συνθήκη προχωρά. Και ένα λεπτό σημείο είναι το γεγονός ότι τα πυρηνικά όπλα δεν αποκτούν σήμερα την ισχυρότερη βαθμίδα οπλοστασίου. Η ΗΠΑ από καιρό έχουν στην διάθεση του μέσα όπως ένα τεράστιο μικροκυματικό εκπομπέα ικανό να ελέγξει τα καιρικά φαινόμενα στο πεδίο της μάχης. Αντίστοιχα η πρώην Σοβιετική Ένωση και τωρινή Ρωσσία κουβαλάει στην πλάτη της διαφορετικής προσέγγισης όπλα, όπως την βόμβα κενού. Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε ότι τα πυρηνικά όπλα έχουν κάνει τον κύκλο τους και γενικότερα βαίνουν στην κατάργηση τους. Ενεργοί φορείς αυτής της τεχνολογίας παραμένουν οι χώρες ίσωνος στρατιωτικής σημασίας και χώρες που μπορούν να αντλήσουν εύκολα την σημερινή διαδεδομένη και «φθηνή» πυρηνική τεχνολογία. Και τέλος πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το κόστος και οι συνέπιες που παρασύρει η πυρηνική τεχνολογία σήμερα, είναι δυσβάσταχτη και κουραστική για οικονομίες με ευαίσθητη συμπεριφορά όπως αυτής των δύο σημερινών Υπερδυνάμεων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s