Οι φορολογούμενοι πρέπει να αξιώνουν λογοδοσία για τα λεφτά τους

Συνένευξη στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ (m-epikaira.gr)

του Παναγιώτη Γεννηματά στον ΠΑΝΤΕΛΗ ΖΗΛΟ

O Παναγιώτης Γεννηματάς, πρώην σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος και στη συνέχεια αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων επί μία πενταετία, βαθύς γνώστης των οικονομικών και των αντιδράσεων των αγορών, καταθέτει τη δική του εμπεριστατωμένη και νηφάλια άποψη σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας την όποια θεωρεί διαχειρίσιμη και αναστρέψιμη.

 

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη φημολογία, εσωτερική και εξωτερική, ότι η χώρα οδηγείται σε χρεοκοπία. Πιστεύετε ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο και, εάν ναι, πώς, κατά τη γνώμη σας, μπορεί να αναστραφεί η κατάσταση;

Στη σημερινή εποχή των υπερώριμων χρηματαγορών και των αναπτυγμένων μηχανισμών διαχείρισης κρίσεων, η έννοια της χρεοκοπίας έχει διαφοροποιηθεί. Μάλιστα για χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν νοείται τυπική χρεοκοπία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μία φάση δυσκολιών ομαλής εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων μιας χώρας-μέλους δεν μπορεί να ενέχει στοιχεία de facto χρεοκοπίας. Η κατάσταση όμως παραμένει παρά ταύτα διαχειρίσιμη και αναστρέψιμη. Προς τούτο, στη συγκεκριμένη περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, απαιτείται πρωτίστως περικοπή δημοσίων δαπανών και πανηγυρικά διαπιστωμένης κατ’ επανάληψη κρατικής σπατάλης, σε συνδυασμό με προσωρινή οριακή φορολογική επιβάρυνση της κατανάλωσης και εντατικοποίηση των εισπρακτικών προσπαθειών. Αυτά για το αναγκαίο άμεσο αποτέλεσμα ανακοπής της δημοσιονομικής εκτροπής και συγκράτησης της κατάστασης. Από κει και πέρα, χρειάζεται πλήρης αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος και των εισπρακτικών μηχανισμών, ριζικές τομές στη δημοσιονομική λειτουργία και στους μηχανισμούς ελέγχου των δημόσιων δαπανών και φυσικά θεσμικά μέτρα απελευθέρωσης της αγοράς και της επενδυτικής πρωτοβουλίας, ώστε να μετατραπεί η κρίση σε επενδυτική ευκαιρία και να διευκολυνθεί η αναπτυξιακή στροφή.

Τι νομίζετε ότι ευθύνεται για την εκτίναξη του δημόσιου χρέους και τον υπέρμετρο δανεισμό;

Η έννοια της χρεοκοπίας έχει διαφοροποιηθεί. Μάλιστα για χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν νοείται τυπική χρεοκοπία. Χωρίς ανώφελη φιλολογία, ευθύνεται η πολιτική κουλτούρα, η οποία διαπνέει παραδοσια- κά τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και διαφθείρει συστηματικά τους λειτουργούς του. Απουσιάζει κάθε αίσθηση δημοσιονομικής ευθύνης και υπευθυνότητας, ενώ ο λαός στερείται παντελώς φορολογικής συνείδησης. Δεν εννοώ τόσο την εύκολη διολίσθηση στη φοροδιαφυγή, την οποία θεωρώ εύλογη άμυνα απέναντι στην κρατική αναξιοπιστία, όσο την αδιαφορία των φορολογουμένων για την τύχη της φορολογικής δαπάνης. Ο λαός συνολικά έχει εξοικειωθεί ιστορικά από πολύ νωρίς με τον παρασιτικό τρόπο επιβίωσης. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, μορφωτική επανάσταση και ένα δυναμικό κίνημα φορολογουμένων στην κοινωνία που θα αξιώνει λογοδοσία και θα τιμωρεί.

Πώς επηρεάζονται οι τράπεζες από την αρνητική αξιολόγηση των ξένων οίκων;

Οι τράπεζες υφίστανται αντανακλαστικά τα επίχειρα της αρνητικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Δυσχεραίνεται έτσι η προσφυγή τους στις διεθνείς αγορές χρήματος, αυξάνεται το κόστος άντλησης κεφαλαίων, άρα και το κόστος χορηγήσεων, αποθαρρύνονται οι επενδυτές και περιορίζεται γενικότερα η δυνατότητά τους να συμβάλουν εποικοδομητικά στην ανάπτυξη της χώρας με χαμηλόκοστη και ευέλικτη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Τι γνώμη έχετε και ποιά η θέση σας για τη ρύθμιση χρεών των νοικοκυριών έναντι των τραπεζών με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης;

Οι τράπεζες έχουν ως τώρα βάλει από μόνες τους ισχυρή πλάτη στο πρόβλημα της γενικότερης αδυναμίας εξυπηρέτησης δανειακών υποχρεώσεων που προκάλεσε η κρίση, επιδεικνύοντας αυτοσυγκράτηση, συγκατάβαση και υπευθυνότητα απέναντι των οφειλετών. Έχουν, επομένως, απορροφήσει μεταβατικά ένα μεγάλο μέρος από το συνολικό οικονομικό κόστος της κρίσης. Από κει και πέρα, είναι πολύ δύσκολο να διακριθεί ο καλόπιστος από τον κακόπιστο οφειλέτη. Ίσως υπάρχει, βέβαια, κάποιο περιθώριο κοινωνικά δίκαιων ρυθμίσεων, αλλά αυτό πρέπει να προκύψει και να οριοθετηθεί από κοινού με τις τράπεζες. Προέχει η ασφάλεια των τραπεζών, ώστε να μην βαθύνει η κρίση από δευτερογενή μεταφορά βαρών στον τραπεζικό τομέα και απαξίωση στοιχείων του ενεργητικού τους.

Advertisements
This entry was posted in Οικονομία, Πολιτική and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Οι φορολογούμενοι πρέπει να αξιώνουν λογοδοσία για τα λεφτά τους

  1. Ο/Η ΓΟΥΡΝΗ ΜΑΡΙΑ λέει:

    ΚΥΡΙΕ ΓΕΝΗΜΑΤΑ ΕΙΜΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΠΕΝΤΕ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΩ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΕΤΡΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΕΧΩ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΟΙΚΟΝΟΜΗΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΠΩΣ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΣΑΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΩ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΑΙ ΕΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s