Top Secret America

Η Washington Post έδωσε στη δημοσιότητα την έρευνα του William Arkin και της βραβευμένης  με Πούλιτζερ Dana Priest με τίτλο «Top Secret America» που έχει ως αντικείμενο τη χαρτογράφηση της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών, η οποία έχει γιγαντωθεί τόσο πολύ μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, ώστε «ουδείς πλέον γνωρίζει πόσο κοστίζει ή πόσους ανθρώπους απασχολεί». Μαζί τους δούλεψε για δύο ολόκληρα χρόνια μια ομάδα δημοσιογράφων της εφημερίδας.

Η εξαιρετική δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε την ύπαρξη 45 κυβερνητικών οργανισμών (π.χ. το FBI, η CIA) που απασχολούνται με αντικέιμενο άκρως απόρρητο. Οι 27 από τους 45 ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις. Διαπίστωσε επίσης ότι αυτοί οι 45 οργανισμοί υποδιαιρούνται σε  1.271 κρατικά όργανα και υπηρεσίες, ενώ υπάρχουν επίσης και 1.931 ιδιωτικές εργολαβίες. Όλα αυτά σε 10.000 χώρους γραφείων σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια, που ασχολούνται με την αντι-τρομοκρατία. Ο αριθμός των ατόμων που διαθέτουν πρόσβαση στις άκρως απόρρητες πληροφορίες (top secret security clearance) ανέρχεται σε 854.000 άτομα.

Η δημιουργία αυτού του τεράστιου αραχνοειδούς δικτύου ξεκινάει την 16/9/2001, μια εβδομάδα μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, όταν ο τότε πρόεδρος Bush κήρυξε τον «Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας». Όπως είχε δηλώσει, ο πόλεμος θα έχει μεγάλη διάρκεια, και χρειάζεται υπομονή από πλευράς των Αμερικανών, όμως ήταν αποφασισμένος να τον ξεκινήσει. Αυτό για το οποίο όμως δεν προειδοποίησε, ήταν το ότι ο πόλεμος αυτός, 9 χρόνια αργότερα, θα είχε οδηγήσει στη δημιουργία μιας χαοτικής στρατιάς υπηρεσιών με δαπάνες τέτοιου μεγέθους, που δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν η χώρα του.

Ο επίσημος αμερικανικός προϋπολογισμός για θέματα υπηρεσιών πληροφοριών είναι σήμερα περίπου $75 δισεκατομμύρια, τρεις φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο της εποχής προ 11/9, με εκατοντάδες νέες υπηρεσίες με αντικείμενο την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού. Μεγάλο μέρος από τη δουλειά αυτών των υπηρεσιών, υπερκαλύπτεται και αλληλοκαλύπτεται.

Η εφημερίδα αναφέρει ενδεικτικά το παράδειγμα 51 ομοσπονδιακών και στρατιωτικών μονάδων σε 15 πόλεις, που έχουν ως αποκλειστικό αντικείμενό τους την ανίχνευση της χρηματοδότησης των δικτύων τρομοκρατίας. Είναι τόση η γραφειοκρατία αλλά και η «χαρτούρα» που δημιουργείται, με 50.000 αναφορές κάθε χρόνο, που κανένας δεν μπορεί να έχει μια συνολική εικόνα. Μόνο κάποιοι ελάχιστοι υψηλόβαθμοι, αποκαλούμενοι super users, έχουν μια γενική θεώρηση των ευρημάτων, και όπως είναι φυσιολογικό «πνίγονται» από το μέγεθος των πληροφοριών. Όπως δηλώνει ένας από αυτούς στην εφημερίδα: «Δεν θα ζήσω αρκετά ώστε να έχω πληροφόρηση για τα πάντα…».

Στην Ουάσιγκτον και τη γύρω περιοχή, από τον Σεπτέμβριο του 2001 μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί ή βρίσκονται υπό κατασκευή 33 νέα συγκροτήματα για την επεξεργασία άκρως απορρήτων πληροφοριών. Τα δύο τρίτα των προγραμμάτων εντάσσονται στο αμερικανικό υπουργείο Αμυνας. Όμως η πολυπλοκότητα και το πλήθος τους είναι τέτοιο που ακόμη και οι αρμόδιοι θεωρούν αδύνατο να ελέγξουν πόσα είναι και τι κάνουν.

Σε συνέντευξη στο πλαίσιο της έρευνας, ο υπουργός Αμυνας Robert Gates είπε ότι δεν πιστεύει ότι το σύστημα έχει γίνει τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να διοικηθεί, αλλά ότι οι συγκεκριμένες πληροφορίες είναι συχνά δύσκολο να βρεθούν. Ο Gates δήλωσε ότι σκοπεύει να ερευνήσει πώς λειτουργούν πολλά από τα προγράμματα αυτά αναζητώντας σπατάλες: «Εννέα χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου θα ήταν καλό να τα κοιτάξουμε όλα αυτά και να πούμε “εντάξει, αποκτήσαμε τεράστιες δυνατότητες, μήπως όμως έχουμε περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε;”»

Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε τους χάρτες και τις σχέσεις των 45 κυβερνητικών υπηρεσιών και των 1931 εταιριών.

This entry was posted in Ένοπλες Δυνάμεις, Πολιτική, Στρατηγική and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Top Secret America

 1. Ο/Η Νικόλαος λέει:

  Καλά «τ’ Αμερικανάκια» (*) δεν παίζονται με τίποτα!!!.

  Άκου να δεις φίλε μου … ότι για τη χαρτογράφηση της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών, η οποία έχει – λέει – γιγαντωθεί τόσο πολύ μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, ώστε «ουδείς πλέον γνωρίζει πόσο κοστίζει ή πόσους ανθρώπους απασχολεί» … χρειάστηκε ν’ ασχοληθούν – για δύο ολόκληρα χρόνια – οι εν λόγω 2 κορυφαίοι δημοσιογράφοι της Washington Post μαζί με μια ομάδα δημοσιογράφων της ίδιας εφημερίδας.

  Απορώ πως – στα πλαίσια της αμοιβαιότητας – ο Πρόεδρος Obama δεν ζήτησε από τους αρμόδιους (G-Men = τζιμάνια) της Ελληνικής Ηλεκτρονικής Δια-Κυβέρνησης (e-Government) το ηλεκτρονικό «Πρόγραμμα Απογραφής Ελλήνων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΔΥ)» της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, που κατόρθωσε – μέσω του http://apografi.gov.gr – να μας απογράψει / καταχωρίσει τους ΔΥ, όχι μόνο εντός 10 περίπου ημερών (από 12/07/2010 μέχρι και 23/07/2010) αλλά και εν μέσω θερινών διακοπών («Τα Μπάνια του Λαού» είναι ΕΔΩ!!!).

  ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ!!!

  (*) American Tax-Payers = Μισθωτοί – Συνταξιούχοι κλπ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s