Ο εορτασμός του Μακεδονικού Αγώνα από το ΓΕΣ

Στις 13 Οκτωβρίου, είναι η 106η επέτειος του θανάτου του Παύλου Μελά, ο οποίος υπήρξε σύμβολο του αγώνα για την Μακεδονία. Παράλληλα, εορτάζεται η επέτειος του Μακεδονικού Αγώνα.

Ο Παύλος Μελάς (ΣΣΕ 1891), ορίσθηκε αρχηγός των δυνάμεων της Δυτικής Μακεδονίας τον Φεβρουάριο του 1904 και ανέλαβε να οδηγήσει την πρώτη από τις ανταρτικές ομάδες πέρα από τα σύνορα του Ελληνικού Κράτους. Εκτός από τον Παύλο Μελά πολλοί αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού πολέμησαν στη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα μαζί με τους ντόπιους αγωνιστές, με χαρακτηριστική ηρωική μορφή τον υπολοχαγό Τέλλο Άγρα (ΣΣΕ 1901) που δολοφονήθηκε στις 7 Ιουνίου 1907.

Με την ευκαιρία της επετείου ενάρξεως του Μακεδονικού Αγώνα και προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη των νεκρών και η πολυετής θυσία του μακεδονικού Ελληνισμού, το Γενικό Επιτελείο Στρατού οργάνωσε σήμερα 12/10/10, εορταστική εκδήλωση, η οποία περιέλαβε:

  • Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στο μνημέιου του Παύλου Μελά, στην ομώνυμη πλατεία, έμπροσθεν της ΛΑΕΔ.
  • Ομιλίες, προβολή ντοκυμαντέρ και φωτογραφική έκθεση στο Πολεμικό Μουσείο, με τη συνδρομή του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα της Θεσσαλονίκης.

Στη σύντομη προσφώνησή του, ο Αρχηγός ΓΕΣ επεσήμανε ότι»ο Ελληνικός Στρατός διεκδικεί από αυτή την επική σελίδα της ιστορίας μας, το μεγαλύτερο και ενδοξότερο τμήμα. Ο αγώνας αυτός σχεδιάσθηκε, οργανώθηκε και διεκπεραιώθηκε κυρίως από αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων. (…). Ακόμα  και η ελληνική διπλωματία, για να γίνει πιο αποτελεσματική, μέσα σε συνθήκες ένοπλης σύγκρουσης, ζήτησε τη βοήθεια στρατιωτικών ακολούθων, των «ειδικών γραφέων», που αποτελούσαν τον κινητήριο μοχλό όλης της εθνικής προσπάθειας.»

Για την ημέρα αυτή, το ΓΕΣ εξέδωσε και διένειμε ειδικό φυλλάδιο, με συνεργασία με το Μουσείο Μακεδονικού Αώνα, το οποίπο περιέχει φωτογραφικό υλικό και σύντομες ιστορικές αναφορές στον αγώνα του 1904-1908.

This entry was posted in Ένοπλες Δυνάμεις, Ιστορία and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Ο εορτασμός του Μακεδονικού Αγώνα από το ΓΕΣ

  1. Ο/Η Sitalkis λέει:

    Ο Παύλος Μελάς και οι άλλοι Μακεδονομάχοι, είναι στοιχεία υπερηφάνειας όλων των Ελλήνων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s