«Προετοιμάζοντας τους αξιωματικούς για έναν κόσμο που αλλάζει»

Κυκλοφόρησε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ Κ. ΤΟΥΡΙΚΗ το βιβλίο του αντισυνταγματάρχη (ΕΠ) Ιωάννη Παπανικολάου «Προετοιμάζοντας τους αξιωματικούς για έναν κόσμο που αλλάζει».

Το βιβλίο ασχολείται με ένα θέμα κεφαλαιώδους σημασίας για κάθε έθνος, αυτό της παραγωγής των αξιωματικών των ΕΔ ώστε αυτοί να καταστούν ικανοί να συμβαδίζουν με τις τεχνολογικές και κοινωνικές αλλαγές, σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους.

Η αποκαλούμενη Επανάσταση στις Στρατιωτικές Υποθέσεις ταυτίζεται συνήθως μόνο με τη χρήση περισσότερων και πιο εξελιγμένων οπλικών συστημάτων, ενώ οι γνώσεις και οι ικανότητες των στελεχών, η εσωτερική δομή και οργάνωση του στρατιωτικού οργανισμού καθώς και το πολιτικοκοινωνικό περιβάλλον θεωρούνται δεδομένα και τείνουν να αγνοούνται.

Οι αλλαγές στο τρόπο διεξαγωγής του πολέμου και η αυξανόμενη χρήση της πληροφορικής στη σχεδίαση, προπαρασκευή και διεξαγωγή του. ο ρόλος των ΜΜΕ,  η αποθεσμοποίηση και διεθνοποίηση των ΕΔ είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που επηρεάζουν το απαιτούμενο γνωστικό υπόβαθρο των αξιωματικών. Οι τελευταίοι πρέπει να μπορούν να ανταποκρίνονται ταυτόχρονα σε τρεις διαφορετικούς ρόλους: του ηγέτη-μαχητή, του επιστήμονα και του διπλωμάτη, γεγονός που απαιτεί σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που εκπαιδεύονται, επιμορφώνονται, χρησιμοποιούνται και εξελίσσονται. Η προετοιμασία των μελλοντικών αξιωματικών επιβάλλει εκείνη την εκπαίδευση που θα τους επιτρέπει να συμβαδίζουν με το γρήγορα διαφοροποιούμενο περιβάλλον των σύγχρονων απειλών και των νέων προκλήσεων.

Είναι μια επιστημονική εργασία με άρτια δομή και περιεχόμενο. Χρησιμοποιεί πλούσια, σύγχρονη και εξειδικευμένη βιβλιογραφία. Προσεγγίζει το θέμα σφαιρικά, με τρόπο ξεκάθαρο και απαλλαγμένο από προκαταλήψεις, μέσα από την εξέταση του σύγχρονου πολιτικού, κοινωνικού και τεχνολογικού περιβάλλοντος των ΕΔ, αναφέροντας και πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλες χώρες. Αναλύει το πρόβλημα αλλά συγχρόνως προτείνει σαφείς και συγκεκριμένες  λύσεις οι οποίες αν γίνουν αποδεκτές και υλοποιηθούν σωστά θα επιφέρουν σημαντικά οφέλη, επιτρέποντας στις ΕΔ να συμβαδίζουν με τους συμμάχους τους και να προηγούνται των αντιπάλων τους.

Η ιδιαίτερη, τεχνοκρατική οπτική του συγγραφέα και η πίστη του στο κοινό επιστημονικό υπόβαθρο, την εξειδίκευση και τη διαρκή επιμόρφωση του στελεχιακού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελούν στοιχεία που διαφοροποιούν το παρόν βιβλίο από άλλες συγγραφικές προσπάθειες οι οποίες επικεντρώνονται σε γενικές περιγραφές ή διαπιστώσεις αγνοώντας ή θεωρώντας δεδομένο τον βασικό παράγοντα αλλαγής όλων των συστημάτων, τον άνθρωπο.

Περιεχόμενα (pdf)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

Για τη διευκόλυνση του αναγνώστη στην κατανόηση των διαφόρων παραγόντων που επηρεάζουν τον τρόπο προετοιμασίας και δράσης των αξιωματικών των ΕΔ, το βιβλίο έχει χωριστεί σε έξι κεφάλαια.

Στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου επιχειρείται μία ιστορική ανασκόπηση της εξέλιξης των σύγχρονων ΕΔ.

Στο δεύτερο γίνεται μια προσπάθεια να καταγραφούν και να περιγραφούν οι κυριότερες πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές αλλαγές στο περιβάλλον στο οποίο θα κληθούν να δράσουν μελλοντικά οι αξιωματικοί. Οι κυριότερες αλλαγές οι οποίες εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν περισσότερο το στρατιωτικό επάγγελμα είναι οι νέες τεχνολογίες και κυρίως η πληροφορική, οι νέες απειλές, τα ΜΜΕ και η επαγγελματικοποίηση – αποθεσμοποίηση των ΕΔ.

Στη συνέχεια περιγράφονται οι αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου, η ύπαρξη δύο νέων επιπέδων πολέμου, του επιχειρησιακού και του επιχειρηματικού, ενώ αναφέρονται οι μεταβολές στις μεθόδους διοίκησης και λήψης αποφάσεων.

Στο τέταρτο κεφάλαιο περιγράφονται οι νέοι ρόλοι τους οποίους θα κληθούν να υλοποιήσουν οι επαγγελματίες στρατιωτικοί και οι οποίοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως συμπληρωματικοί και όχι ανταγωνιστικοί του κλασικού παραδοσιακού ρόλου του στρατιωτικού, του ηγέτη-πολεμιστή.

Στο πέμπτο κεφάλαιο περιγράφεται ο τρόπος παραγωγής των αξιωματικών και πώς αυτός επηρεάζεται από την Επανάσταση στις Στρατιωτικές Υποθέσεις, ενώ επίσης εξετάζεται και η ακαδημαϊκή εκπαίδευση των αξιωματικών. Στο τέλος του κεφαλαίου αυτού αναφέρονται μερικά παραδείγματα από χώρες οι οποίες παρουσιάζουν ειδικό ενδιαφέρον, είτε λόγω των σχέσεων που έχουν με την Ελλάδα, είτε λόγω της μακράς ιστορικής στρατιωτικής τους παράδοσης, είτε λόγω της σημερινής θέσης τους στο σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Στο έκτο και τελευταίο κεφάλαιο διατυπώνονται μερικές σκέψεις και προτάσεις σχετικά με το τι πρέπει να αρχίσει να αλλάζει στη διαδικασία παραγωγής και διαχείρισης των αξιωματικών των ελληνικών ΕΔ, ώστε οι Έλληνες αξιωματικοί να καταστούν ικανοί αφενός να δρουν και όχι να αντιδρούν στο μελλοντικό στρατιωτικό περιβάλλον, αφετέρου να μπορέσουν να αλλάξουν τις διοικητικές δομές και τις μεθόδους λήψης αποφάσεων, αφομοιώνοντας και ενσωματώνοντας τα αποτελέσματα της πληροφορικής αλλά και άλλων επιστημών, κοινωνικών και ανθρωπιστικών, στην καθημερινή στρατιωτική πρακτική.

Advertisements
This entry was posted in Ένοπλες Δυνάμεις and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s