Από την εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ, Κυριακή 14/11/10
Τι αποκαλύπτει ο καθηγητής Βασίλης Μαρκεζίνης
Την ξαφνική αποστράτευση τον Ιούλιο του 2009 του τότε αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Γράψα φωτίζει στο βιβλίο του για «Μια νέα εξωτερική πολιτική» που πρόσφατα κυκλοφόρησε, ο καθηγητής Βασίλης Μαρκεζίνης. Αναφέρεται σε πληροφορίες και περιστατικά που δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά για… υπηρεσιακούς λόγους απομακρύνθηκε ο στρατηγός. Αντίθετα, φέρεται να είχε απαιτήσει την αποστράτευσή του η τότε υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.Γράφει συγκεκριμένα στη σελ. 370 ο κ. Μαρκεζίνης για την «αιφνίδια και ακόμη ανεξήγητη απομάκρυνση του πρώην ΑΓΕΕΘΑ στρατηγού Γράψα, διακεκριμένου αξιωματικού των καταδρομών (σ.σ. του ιστολογίου: «των τεθωρακισμένων») και φίλου του τότε πρωθυπουργού κ. Καραμανλή:
Ενοχλούσε τους Τούρκους!
«Ο κ. Γράψας αντικαταστάθηκε άνευ αιτιολογίας 8 μήνες πριν λήξει η θητεία του (τέλος Ιουλίου 2009), αντί κατά την εποχή των προγραμματισμένων κρίσεων, δηλαδή Μάρτιο – Απρίλιο 2010, οπότε και θα μπορούσε, θεωρητικά, να είχε παραταθεί η θητεία του για ένα ακόμη έτος.
Σχεδόν τίποτα δεν είναι επισήμως γνωστό για το επεισόδιο, όπως και το γιατί ο στρατηγός παραιτήθηκε “τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος” με άκρα αξιοπρέπεια και άνευ σχολίου, αλλά και γιατί ο Τύπος δεν έκρινε σκόπιμο να σχολιάσει τις εξής φημολογούμενες, μη επιβεβαιωθείσες, αλλά αληθοφανείς πληροφορίες που φέρουν τους Τούρκους αλλά, ιδίως, τους Αμερικανούς ως εκφράσαντες διαμαρτυρίες εναντίον του στο δικό μας υπουργείο Εξωτερικών.
Οι διαμαρτυρίες αφορούσαν το ότι ο στρατηγός δημιουργούσε (με τις αμφίβιες μονάδες κατάλληλα οπλισμένων καταδρομέων που έβγαιναν αιφνιδιαστικά σε διάφορα ξερονήσια) “προϋποθέσεις θερμού επεισοδίου”. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η υπουργός
Εξωτερικών απαίτησε την άμεση απομάκρυνση του στρατηγού. Μετά από ένα στάδιο αμφιβολιών –τα παράπονα εναντίον του στρατηγού φαίνεται πως άρχισαν να διατυπώνονται την άνοιξη του 2009– ο πρωθυπουργός υπέκυψε και ο στρατηγός Γράψας πλήρωσε έτσι την αναίρεση της προβλεψιμότητας που μέχρι τότε προσέφερε (όπως και σήμερα προσφέρει) η στατική φρούρηση ορισμένων μόνο, γνωστών στον επιτιθέμενο, βραχονησίδων.
Επαναλαμβάνω, τίποτε από τα ανωτέρω ουδέποτε επιβεβαιώθηκε, αλλά μαζί με την αιφνίδια απομάκρυνση του στρατηγού παραμένει εξίσου μυστηριώδες το ότι οι ανωτέρω φήμες ούτε καν διερευνήθηκαν από τα λαγωνικά του Τύπου. Αν όμως τα πραγματικά γεγονότα επί των οποίων στηρίζονται οι ανωτέρω παρατηρήσεις και σκέψεις είναι, έστω και κατά 50%, ορθά, τότε ο μεν στρατηγός αναδεικνύεται “σωστός στρατιώτης” και “πιστός φίλος”, ο δε πρώην πρωθυπουργός πιθανώς να εμφανίζεται στα μάτια πολλών πολιτών ως άβουλος, άφιλος και ίσως υπερβολικά πρόθυμος να ικανοποιήσει τις επιθυμίες των Αμερικανών!».
Ξεκάθαρα από τις παραπάνω επισημάνσεις του κ. Μαρκεζίνη –που ασφαλώς βασίζονται σε πληροφορίες που έχει και όσα κυκλοφόρησαν εκείνες τις μέρες– αυτό που βγαίνει είναι ότι ο κ. Γράψας «πλήρωσε» γιατί ενοχλούσε με τα στρατηγικά του σχέδια και την επάνδρωση των βραχονησίδων τους Τούρκους και τους Αμερικανούς.
Αν για τα όσα γράφει ο έγκυρος και με διεθνείς περγαμηνές καθηγητής έχει αντίθετη άποψη η κυρία Μπακογιάννη, θα ήταν ευπρόσδεκτη και φυσικά πάρα πολύ χρήσιμη από πλευράς προσφοράς σε γεγονότα που έχουν σχέση με την εθνική κυριαρχία μας.
Άπαντες οι με κομματικά/ρουσφετολογικά/φατριαστικά κριτήρια επιλέγονται για προαγωγές, τοποθετήσεις και ύπατα αξιώματα, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να θεωρούνται άξιοι, ΔΙΟΤΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΞΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΑΠΩΛΕΣΕΙ!!!
Και φυσικά, η «κυρία» Τίποτε ΔΕΝ ΔΙΚΑΟΥΤΑΙ ΝΑ ΟΜΙΛΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ!!!
Το δυσοίωνο είναι ότι έχει οπαδούς και ότι ετοιμάζει και «πολιτικό κόμμα»!!!
Πόση άλλη προδοσία μπορεί ν’ αντέξει αυτός ο τόπος ;;;
Ο κκ. Υπ.ΕΘ.Α ασφαλώς και εγνώριζε, πρώτος, όλες τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Αξιοτίμου κκ.ΑΓΕΕΘΑ.
Προφανώς, η περί άλλων ασίγαστη δημοκρατική φωνή του, ελευθέρως και ακρίτως λαλούσα, εσίγησεν και άφησε έκθετο τον Άμεσο προιστάμενο του…το ίδιο και οι κκ Υφυπουργοί του.
Παρομοίως, και η κκ Μπακογιάννη Μητσοτάκη Θεοδώρα (Ντόρα) ανακατευόταν σε άλλα υπουγεία, και το ΥΕΘΑ, και ερρύθμιζε καταστάσεις, ως υπερυπουργός. (Ο κκ Καραμανλής γιατί το ανεχόταν?). Κάτι, άς πούμε,όμοιο της Παγκάλιας εξωτερικής πολιτικής, με τα Ίμια.
Εξίσου προφανές ότι, οι Αμερικανοί και Τούρκοι δεν ηρέσκονταν να διαπιστώνουν την υψηλή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, και δυσανασχετούσαν, με τα αιφνίδια εκπαιδευτικά σχέδια, τα οποία απορρύθμιζαν τα ιδικά των.
Τελικά, πόσον σοφοί ή αφελείς είναι η «περήφανα ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική» και οι πολιτικοί μας? Χρήζει ενδελεχούς εξετάσεως, για τα αίτια της υποταγής σε τέτοιους «συμμάχους και γειτόνους».
Είναι πιστεύω ο καιρός κατάλληλος, να παύσουν να υποκύπτουν άδοξα, με την σιωπή τους, οι υπεύθυνοι ηγήτορες, σε τέτοιες αβελτηρίες ανεύθυνων πολιτικών κινήσεων και επιλογών. Καιρός να επιλέξου και οι πολιτικοί μας το δύσκολο μονοπάτι, εάν επιθυμούν οι σύμμαχοι να μας σέβονται και εκτιμούν.
Τα «πρόβατα επί σφαγήν»,-δηλαδή τα παιδιά μας-, να μην είναι έρμαια απερίσκεπτων θυσιών, όταν κανείς δεν τα θρηνεί και λοιδωρούνται για το τόλμημα τους, …πλήν γονέων…
Η σκληρή και επίπονη στρατιωτική εκπαίδευση, όπου γίνεται, καλώς να διεξάγεται.