21η Νοεμβρίου, γιορτάζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, γιορτάζει η Ελλάδα


ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΓΕΕΘΑ:

Φωτογραφίες Κοινωνικής Προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων

Φωτογραφίες Ειρηνευτικών Αποστολών

Από τον Υπτγο ε.α. Αλέξανδρο Τρομπούκη

Σήμερα, που η ορθόδοξη Χριστιανοσύνη γιορτάζει τα Εισόδια της Θεοτόκου, το Έθνος μας τιμά τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Στη μακρά και πολυτάραχη ιστορία του Ελληνισμού, το λαϊκό αίσθημα έχει συνδέσει το έθνος και την ελευθερία με τη θρησκεία, αναδεικνύοντας έτσι τη διαχρονική σύζευξη των δύο πόλων, της Πατρίδας και της Ορθοδοξίας. Αυτή η παράδοση και η πίστη του λαού μας καθιέρωσε και ως προστάτιδα των ενόπλων μας δυνάμεων την Υπεραγία Θεοτόκο, την Παναγία. Υπό τη σκέπη της Υπερμάχου Στρατηγού, οι Ένοπλες Δυνάμεις έγραψαν λαμπρές σελίδες ελληνικής ιστορίας και δόξας, υπερασπίζοντας τα ιερά και όσια της πατρίδας, με περίσσευμα ανδρείας και θάρρους.

Η σκέψη μας σήμερα, με ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη και θαυμασμό, στρέφεται στους υπερασπιστές των ιδανικών της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας, που έπεσαν στα πεδία των μαχών και υψώνονται σε σύμβολα γνήσιου πατριωτισμού και αυτοθυσίας. Αλλά ακόμα και στο μέλλον, εάν κληθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις να υπερασπιστούν την πατρίδα μας, η μεγάλη χάρη της Θεομήτορος, θα είναι οδηγός για την ελευθερία και την ακεραιότητα του λαού και των εδαφών μας.

21 Νοεμβρίου, ημέρα γιορτής των ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, ημέρα γιορτής για τα στρατευμένα νιάτα του λαού μας. Αυτή την ώρα, είναι αναπόφευκτη η αναδρομή στην ιστορία της πατρίδας μας,  γιατί «όποιος λαός ξεχνά την ιστορία του χάνεται», κατά παράφραση βέβαια της φράσης του Ουίστον Τσώρτσιλ «ο λαός που ξεχνά την ιστορία του τη βρίσκει μπροστά του». Η ιστορία μας διδάσκει ότι, η πολεμική αρετή των Ελλήνων είναι συνυφασμένη με την εμφάνιση της ελληνικής φυλής. Κληροδοτημένη από τους αρχαίους Έλληνες είναι η έκφραση της κύριας αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος: με τρεις λέξεις του Ομήρου: «Αμύνεσθαι περί πάτρης». Η περιφρούρηση της ελευθερίας της πατρίδος παραμένει και στην εποχή μας ως κύριος σκοπός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Οι Αθηναίοι και οι Σπαρτιάτες πολέμησαν κατά των Περσών στο Μαραθώνα και στις Θερμοπύλες αντίστοιχα, για ολόκληρη την Ελλάδα, Στη Σαλαμίνα συντρίβονται οριστικά τα όνειρα των επιδρομέων να κατακτήσουν την Ελλάδα. Η προϊστορία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος, αφηγημένη από τον Όμηρο στην Ιλιάδα ,από τον Ηρόδοτο και από άλλους ιστορικούς της αρχαίας Ελλάδος, αλλά και του Μεσαιωνικού Ελληνισμού , του υπόδουλου Γένους και του επαναστατημένου το 1821 Έθνους, ενέχει μεγάλες ώρες ηρωικού ήθους, υψωμένες στη σφαίρα του θρύλου, καθώς και πολύτιμα διδάγματα πολεμικής τέχνης.

Ο Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδόνας, ο οποίος οριοθέτησε μια νέα παγκόσμια εποχή, απέδειξε την εφευρετικότητα, την πολεμική τέχνη, το πολέμαρχο και το ακαταμάχητο στοιχείο των Ελλήνων εκείνης της εποχής. Το Ελληνικό πνεύμα υπέταξε, τους Ρωμαίους και έτσι γεννήθηκε η ελληνοχριστιανική βυζαντινή αυτοκρατορία που άλλαξε τη μορφή του τότε κόσμου.

Ο πατριωτισμός των Ελλήνων ύστερα και από την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως υπήρξε βαθύβλυστος και ανθεκτικός όσο ίσως ποτέ. Και δεν αναφερόταν μόνο στην ιδιαίτερη πατρίδα, ως τοπικός πατριωτισμός, αλλά μεγαλύνθηκε, ώστε να επεκταθεί σε ολόκληρο το Έθνος. Υπήρξε ακέραιος ελληνικός πατριωτισμός, χωρίς διάκριση, αλλά με ταύτιση Έθνους και πατρίδος. Το συγκλονιστικό μήνυμα «εάλω η πόλις» αποτυπώθηκε βαθιά στις συνειδήσεις των όπου γης Ελλήνων και με τα έκγονά του συναισθήματα πόνου, αλληλεγγύης, ελπίδας, συνέβαλε ισχυρά στη διάπλαση και διατήρηση της ηθικής συνοχής του υπόδουλου Γένους, υπό τη σκέπη εξ άλλου της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας.

Αυτός, ο ακέραια εθνικός πατριωτισμός υποκίνησε την εθνεγερσία του 1821, το έτος της παλιγγενεσίας του Ελληνικού έθνους. Το γένος, γράφει ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης δεν υποτάχθηκε ποτέ. Είχε πάντα το στρατό του, τους αρματολούς και κλέφτες. Είχε πάντα τα κάστρα του. Οι Έλληνες με ένα ελαφρό στόλο και τα πυρπολικά τους, αντιμετώπισαν νικηφόρα τον τουρκικό στόλο που υπερτερούσε σημαντικά σε αριθμό πλοίων, σε μέγεθος και βαρύ οπλισμό.

Ο Μακεδονικός αγώνας (1904-1908) ήταν συνέπεια της προσπάθειας αφελληνισμού της Μακεδονίας. Οι ελεύθεροι Έλληνες ξεσηκώθηκαν. Εθελοντές από όλη την Ελλάδα που συγκρότησαν ανταρτικά σώματα με επικεφαλής Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς  του Στρατού και του Ναυτικού και έσωσαν την Μακεδονία μας από τους κομιτατζήδες της Βουλγαρίας.

Επίτευγμα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος, αλλά και της ορθής πολιτικής, υπήρξε ο διπλασιασμός το 1912-13 του εδάφους της ελληνικής επικράτειας και η επαύξησή του με τη Δυτική Θράκη το 1919. Επίτευγμα, έστω έμμεσο, των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ως ηθική αμοιβή των αγώνων και των θυσιών τους από το 1940 έως 1945, υπήρξε επίσης η Ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια του Β’  Παγκόσμιου πόλεμου, ενώ όλα τα κράτη παρεδίδοντο το ένα μετά το άλλο στη ναζιστική Γερμανία και τη φασιστική Ιταλία, η μικρή Ελλάδα των Σαλαμινομάχων και των Μακεδονομάχων βροντοφώνησε για άλλη μια φορά το γνωστό «Μολών λαβέ», το «ΟΧΙ». Γράφτηκαν νέες σελίδες δόξης και ηρωισμού στα βουνά της Πίνδου και τα οχυρά. Εκεί μέσα στη στυφή μυρωδιά του μπαρουτιού, το λασπωμένο χιόνι και την απόλυτη σιγή που προηγείται από τον ήχο της σάλπιγγας, είναι αμέτρητοι αυτοί που είδαν μία καστανή μαυροντυμένη γυναίκα, με ήρεμα χαρακτηριστικά και γλυκύτατα μάτια να τους οδηγεί στις τρομερές εφόδους. «Είδαμε την Παναγιά να μας οδηγεί», γράφουν από το μέτωπο της Αλβανίας οι φαντάροι στα προσφιλή τους πρόσωπα.

Οπωσδήποτε η ψυχολογική τόνωση είναι εκ των ουκ άνευ γεγονός, και η τόνωση του ηθικού θεωρείται βασικό στοιχείο για την αγωνιστικότητα οποιασδήποτε στρατιωτικής δύναμης από την εποχή του Ομήρου μέχρι το Μέγα  Αλέξανδρο, αλλά και τους σύγχρονους στρατούς.

Σήμερα, ζούμε σε μια εποχή που οι ισορροπίες διαταράσσονται και οι ανακατατάξεις διαδέχονται η μία την άλλη με ταχύτατους ρυθμούς. Στο περιβάλλον αυτό με τις δυναμικά μεταβαλλόμενες καταστάσεις, τις απρόβλεπτες συνθήκες και τα νέα δεδομένα, οι Ένοπλες Δυνάμεις τις χώρας ισχυρότερες από ποτέ άλλοτε προβάλλουν, καθόσον, συμβάλουν ουσιαστικά στην προώθηση της συνεργασίας και της ευημερίας κρατών και λαών και αποβλέπουν στην ειρήνη και στην παγίωση της δημοκρατίας, της σταθερότητας και της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής.

Ταυτόχρονα, η προάσπιση των δικαιωμάτων άμυνας και ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών αποτελεί ανυποχώρητη προτεραιότητα, καθόσον  παράγουν το απαραίτητο πλαίσιο ασφάλειας και ειρήνης για την ανάπτυξη όλων των δραστηριοτήτων του Κράτους και του Λαού. Υπάρχει όμως στην εποχή μας και άλλο πεδίο ειρηνικής αγαθοποιίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος. Πέραν από το κύριο έργο τους, που είναι η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας, η κοινωνική τους προσφορά είναι μεγάλη καθόσον, με την άμεση αρωγή σε θεομηνίες που πλήττουν κατά καιρούς διάφορες περιοχές της χώρας,  συμβάλλουν στην ανακούφιση των πληγέντων.

Οι ένοπλες δυνάμεις της πατρίδας μας, ήταν, είναι και θα είναι το πλέον υγιές κομμάτι και οργανωμένο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων σ’ αυτές είναι μεγάλη. Ο λαός τις θαυμάζει, τις σέβεται και τις εμπιστεύεται, ενώ οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας τις επαινούν.

Την ημέρα αυτή που το Έθνος τιμά τους αμέτρητους ήρωες και υπερασπιστές του και την έχει αφιερώσει στις Ένοπλες Δυνάμεις, ας υποκλιθούμε σ΄ όλα τα στελέχη που στέκουν μέρα και νύκτα ακοίμητοι φρουροί των συνόρων (σε ξηρά, αέρα και θάλασσα) προκειμένου να υπάρχει ευημερία, ασφάλεια και ειρήνη.

This entry was posted in Ένοπλες Δυνάμεις and tagged . Bookmark the permalink.

5 Responses to 21η Νοεμβρίου, γιορτάζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, γιορτάζει η Ελλάδα

 1. Ο/Η kostas λέει:

  Θα ήθελα και εγώ να γιορτάσω, να νιώσω εορταζόμενος, αλλά κάτι στη ψυχή μου με εμποδίζει. Νοιώθω την οργή του αίματος όσων διαχρονικά προσέφεραν τη ζωή τους στην εκπλήρωση του χρέους τους, για τη προδοσία και τη σπίλωση που ανέχονται στο παρόν και κυρίως για όσα προμηνύονται για το μέλλον. Πιστοί στον όρκο τους , στα κοινα ιδανικά των ελλήνων.
  Βαραίνει η ψυχή μου από όσα συμβαίνουν και ακούγονται για τις Ε.Δ. Μπορούν να γιορτάζουν το ένδοξο παρελθόν. Έχουν όμως δικαίωμα να γιορτάζουν το παρόν, ανεχόμενες τους σκοπούμενους προπυλακισμούς ενός ανεύθυνου ικέτη των αέρηδων; Έχουν δικαίωμα να υπόσχονται για το μέλλον, όταν ανέχονται αναφορές για μειωμένη εθνική κυριαρχία, συζητήσεις , ακόμη και φήμες, για 25ο μεσημβρινό, για διχοτόμηση, για συνεκμετάλλευση, για μακεδονικό, για μουσουλμανικό, και τοσα άλλα; .

  Αχ! Κακόμοιρε Ξέρξη! και κάθε Ξέρξη! Πως αντέχεις να παρακολουθείς την ήττα των στρατευμάτων σου, καθισμένος στο χρυσοποίκιλτο θρόνο σου; Νοιώθω το τρέμουλο της ψυχής σου. Ψοφοδεής στην απώλεια των κεκτημένων και έντρομος εμπρός στο εθνικό σου καθήκον, στον όρκο σου, καλύπτεσαι πίσω από μεγαλεπίβολα σχέδια, γεμάτα από κοσμητικά επίθετα και ακατανόητες εκφράσεις. Δεν μπορεί να το κρύψει η στολή σου, ούτε τα παράσημα, ούτε οι παράτες.

  Δεν έχεις το δικαίωμα να ενδίδεις. Το καθόρισε ιστορικά και νομοτελειακά η απάντηση του τελευταίου βυζαντινού αυτοκράτορα (αν την γνωρίζεις). Αναφέρεται και τυπικά στον όρκο σου (αν τον θυμάσαι).

  Να γιορτάσω, λοιπόν με τους άλλους. Υπερήφανος για το ένδοξο παρελθόν, κατηφής για το παρόν, προβληματισμένος και φοβισμένος (;) για το μέλλον

 2. Ο/Η Δημοσθένης ο Μακεδών λέει:

  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους τους ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ!!!

  Η αφίσσα του ΓΕΣ, αλλά και η περίσταση μου δημιουργεί την επιθυμία να μοιραστώ μαζί σας (μισο-αστεία και μισο-σοβαρά!) την κατηγοριοποίηση των υποπεριόδων της στρατιωτικής μας καρριέρας, την οποία έχουμε κάνει με τους συναδέρφους της παρέας. Την χωρίζουμε σε 3 διακριτές Περιόδους:
  α. ΕΠΟΧΗ ΕΠΙ ΣΤΡΑΤΟΥ. Είναι η χρονική περίοδος από την αρχήν της καριέρας μας (δεκαετία του 1970 για όλους μας) και μέχρι το 1985, όταν ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΡΑΤΟΣ (λέμε 1985 «λόγω κεκτημένης ταχύτητας» διότι η αποξήλωση είχε ήδη αρχίσει!)
  β. ΕΠΟΧΗ «ΕΠΙ ΔΕΚΟ». Ξεκινάει από το 1985 και τελειώνει 1996, με την Κρίση των ΙΜΙΩΝ. Ήταν η εποχή που ο ΕΣ μετετράπη σε Δημόσια Επιχείρηση Κοινής Οφέλειας! Απεργοσπάστες μας έκαναν, πυροσβέστες μας έκαναν, οτιδήποτε άλλο εκτελούσαμε – ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΜΑΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ!!! Και φυσικά, όπως και ολόκληρο το Κράτος ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΕ, το αυτό ισχύει και για τον (δύσμοιρο) ΕΣ!
  γ. ΕΠΟΧΗ ΤΕΤΕΛΕΣΘΑΙ. Αμέσως με την κρίση των ΙΜΙΩΝ, ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΞΕΦΤΙΛΑ, ο ΕΣ ανέκραξε «ΤΕΤΕΛΕΣΘΑΙ» και φυσικά από τότε και εντεύθεν οι «λεγεωνάριοι» ΔΙΑΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΙΜΑΤΙΑ ΤΟΥ!!! Φυσικά, μόνο αγαθοεργίες μας μένει να κάνουμε, αφού ΔΕΝ μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ΑΠΟΤΡΟΠΗ !!!
  Σας εύχομαι και του χρόνου με υγεία !!!

 3. Ο/Η Χρήστος Διαμαντίδης λέει:

  Αγαπητέ Γιάννη
  εύχομαι Χρόνια Πολλά για τον τιμητικό εορτασμό της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων και εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στο Στρατηγό Αλέξανδρο Τρομπούκη για τη σύνταξη του ωραιότατου κειμένου που παραθέτεις στην ιστοσελίδα σου.
  Ο εορτασμός της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων καταδεικνύει την ενσυνείδητη αναγνώριση της προσφοράς του στρατεύματος ως εγγυητή ασφαλείας και προάσπισης των εθνικών συμφερόντων. Περισσότερο όμως ο ελληνικός λαός αξιώνει από τις Ένοπλες Δυνάμεις την περιφρούρηση και την εξύψωση της υπερηφάνειας του, την οποία θεωρεί αδιαπραγμάτευτη.
  Ιδιαίτερα στη δύσκολη εποχή που διανύουμε και τη βαθειά οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνουμε, η εθνική κυριαρχία αποτελεί υπέρτατη επιταγή, για την εγγύηση της ελευθερίας των Ελλήνων και της ακεραιότητας της χώρας.
  Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων πιστά στα ιδανικά και στα ιδεώδη της φυλής μας δηλώνουν καθημερινά το παρόν εντός και εκτός της χώρας προς επιτέλεση της αποστολής τους. Το αξιοθαύμαστο σήμερα είναι ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις απολαμβάνουν σεβασμού στο εξωτερικό, εν αντιθέσει με τις κακές κριτικές για τη χώρα σε τομείς δραστηριοτήτων όπως η οικονομία, η Δοίκηση, η διαφθορά….
  Όλα αυτά βέβαια τα καταφέρνουν οι….»ένστολοι», οι…»αντιπαραγωγικοί» και όπως άλλως αναφέρονται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, σε μιά προσπάθεια μείωσης της αίγλης και της σπουδαιότητας του στρατεύματος.
  Δυστυχώς ορισμένοι βλέπουν τη φορά του ανοίσματος της στρατιωτικής ισχύος προς το εσωτερικό, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η συνισταμένη εθνικής ισχύος προβάλλεται προς τα έξω. Σημειώνεται όμως ότι κάθε προσπάθεια μείωσης της τιμής των επι μέρους συνιστωσών ισχύος έχει ανάλογο αποτέλεσμα στην τιμή της συνισταμένης. Με αυτή την έννοια όποιοι υποβαθμίζουν την αξία και το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων, προσφέρουν, ηθελημένα ή άθελα, άμεσα ή έμμεσα, κακή υπηρεσία στη χώρα.
  Σε κάθε περίπτωση όμως τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων πιστά στις παραδόσεις, στο Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους πρέπει με αφοσίωση και αυταπάρνηση να συνεχίσουν να διασφαλίζουν τις προϋποθέσεις για την ασφάλεια και την ευημερία της χώρας και των πολιτών, πάντοτε βέβαια με τις ευλογίες της Υπερμάχου Στρατηγού που γιοράζουμε σήμερα.
  Με την ευκαιρία αυτή εύχομαι σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων Χρόνια Πολλά και κουράγιο για την εκτέλεση του δύσκολου έργου τους με αφοσίωση και αυταπάρνηση.

  Με τιμή

  Χρήστος Διαμαντίδης

  Αντιπτέραρχος ε.α

 4. Ο/Η Βασίλης Μαχαίρας λέει:

  Γιάννη συγχαρητήρια για το δημοσίευμά σου και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ. Θα πρέπει ορισμένους πολιτικούς να τους βάλουμε σε ενα μαχητικό αεροσκάφος η σε ενα πλοίο του πολεμικού Ναυτικού με 9 μποφόρ και να τους κάνουμε μιά βόλτα στο Αιγαίο για να δούνε εάν οι Ενοπλες Δυνάμεις ειναι αντιπαραγωγικές η οχι.

  • Ο/Η parisis λέει:

   Να είσαι καλά. Εγώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αγαπητό συνάδελφο και καλό φίλο, Αλέξανδρο Τρομπούκη που είχε την καλοσύνη να μου στείλει το κείμενο της ομιλίας που εκφώνησε ανήμερα της εορτής, κατά την επίσημη δοξολογία στη Βέροια. Φυσικά με πολλή χαρά το δημοσίευσα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s