ΤΟ ΝΕΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Στις 20 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, κατά την οποία λήφθηκαν αποφάσεις για βαθιές αλλαγές στη Συμμαχία, ώστε αυτή να καταστεί περισσότερο αποτελεσματική και ικανή να εμπλέκεται σε καταστάσεις κρίσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Κατά την διήμερη συνάντησή τους, οι Σύμμαχοι αποφάσισαν να απλοποιήσουν την δομή διοίκησης και να αναπτύξουν νέες δυνατότητες που απαιτούνται για την άμυνα έναντι των σύγχρονων απειλών, όπως είναι οι βαλλιστικοί πύραυλοι και ο κυβερνοπόλεμος. Επίσης οι σχέσεις με τη Ρωσία και άλλους στρατηγικούς εταίρους σε όλο τον κόσμο απασχόλησαν τη σύνοδο.

Σημαντικό στοιχείο της εν λόγω Συνόδου Κορυφής ήταν η έγκριση του νέου Στρατηγικού Δόγματος της Συμμαχίας, το οποίο θα αποτελέσει τον κατευθυντήριο οδηγό για τα επόμενα δέκα χρόνια. Επίσης οι Σύμμαχοι συμφώνησαν ότι η προαγωγή της Ευρω-Ατλαντικής ασφάλειας θα εξασφαλισθείκαλύτερα μέσω συνεργασιών και συμπράξεων με ένα δίκτυο εταίρων, χωρών και οργανισμών, παγκοσμίως, όπως τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο καλός συνάδελφος και φίλος, υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, συνέταξε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση, για τα αποτελέσματα της Συνόδου της Λισαβόνας με έμφαση στο νέο Στρατηγικό Δόγμα της Συμμαχίας για τη νέα δεκαετία καθώς και μία πρώτη αποτίμηση της ελληνικής συμμετοχής στη διαμόρφωσή του, η οποία εκδόθηκε ως Κείμενο Εργασίας υπ’ αρ. 18 του Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας & Άμυνας .

Το πλήρες κείμενο της ανάλυσης, σε μορφή pdf: «Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ»

Advertisements
This entry was posted in ΝΑΤΟ and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s