Υβριστικό και παραπλανητικό δημοσίευμα

Η επιστολή που απέστειλα σήμερα στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ»

ΠΡΟΣ: Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» (υπόψη κ. Διευθυντού)

Κύριε Διευθυντά,

Αγανάκτηση και οργή προκαλεί στο Σώμα των Αξιωματικών, το υβριστικό και εν πολλοίς παραπλανητικό δημοσίευμά σας, στο φύλλο της 27/12/10 περί του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ). Ο συντάκτης σας, έχοντας αποκτήσει τα στοιχεία από τους ενδιαφερόμενους, παρουσιάζει μία στρεβλή εικόνα του προβλήματος, επιδιώκοντας να κατασκευάσει ενόχους άλλους από εκείνους που στην πραγματικότητα είναι ένοχοι.

Η επιλεκτική χρησιμοποίηση ορθών στατιστικών στοιχείων οδηγεί σε συμπεράσματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αντιπαρέρχομαι τις επαναλαμβανόμενες υβριστικές εκφράσεις για τους αξιωματικούς, που πέραν της απρέπειας, δείχνουν και εμπάθεια, και επισημαίνω την ανυπαρξία έστω και μιας αναφοράς στο σκάνδαλο της Γενικής Τράπεζας, όπου πολιτικές ηγεσίας, για ίδια συμφέροντα ενέπλεξαν το ΜΤΣ, στους «αντιστασιακούς», καθώς και στις διαχρονικές ευθύνες της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας που χρησιμοποιούσε το ΜΤΣ για να κάνει κοινωνική πολιτική με τα χρήματα των στρατιωτικών, εκμεταλλευόμενη την έλλειψη συνδικαλισμού και άρα ανυπαρξίας πίεσης.

Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι τη διαχείριση του ΜΤΣ είχε πάντοτε και έχει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ. Αυτή διορίζει τον Πρόεδρο του ΔΣ, αυτή διόριζε την διοίκηση της Γενικής Τράπεζας (και έκανε παιχνίδια με τα χρήματα του ΜΤΣ). Αυτή «χορηγούσε» βαθμούς (όχι σε όλους) για δικούς της λόγους. Αναμφίβολα, ευθύνονται και οι κατά καιρούς στρατιωτικές ηγεσίες που έλεγαν πάντα «ΝΑΙ» στους πολιτικούς προϊσταμένους τους. Τώρα χρησιμοποιείται ο Τύπος για να ριχθεί λάσπη στους αξιωματικούς, οι οποίοι για χρόνια πλήρωναν τις εισφορές τους και βλέπουν ότι κινδυνεύει το μέρισμά τους ενώ τα παιδιά τους δεν λαμβάνουν το ΒΕΑ που δικαιούνται.

Η μεθοδολογία είναι γνωστή: Οι «κακοί» αξιωματικοί και ο «καλός» κ. Μπεγλίτης που «καλείται να διαχειριστεί την κατάσταση»!!! Αν και ο ίδιος δεν φέρει προσωπικά ευθύνη για την κατάντια του ΜΤΣ, θα μπορούσε όμως να μάθει πολλά για τους προκατόχους του της τελευταίας εικοσαετίας. Το δημοσίευμα  προσπαθεί  να στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον αυτών των ιδίων των μερισματούχων του ΜΤΣ και με αυτό τον τρόπο να εξουδετερώσει τις δίκαιες και κυρίως νόμιμες διεκδικήσεις ώστε αυτές να θεωρηθούν παράλογες και υπερβολικές. Ίσως το επόμενο δημοσίευμα του συντάκτη σας επί του θέματος θα επαινεί τον «ήρωα» Υπουργό που έσωσε το ΜΤΣ… περικόπτοντας ή καταργώντας μερίσματα, αυξάνοντας εισφορές, κλπ.

Τελειώνοντας θέλω να επισημάνω ότι το Κράτος δεν μπορεί να εμφανίζεται ως δανειστής του ΜΤΣ, διότι στην πραγματικότητα είναι οφειλέτης. Οφείλει να επιστρέψει (ίσως εντόκως) αυτά που τόσα χρόνια εκμεταλλεύτηκε για δικούς του σκοπούς ή κακοδιαχειρίστηκε, ή έκανε «κοινωνική πολιτική» με τα δικά μας χρήματα. Η ευθύνη της πολιτικής εξουσίας διαχρονικά, είναι προφανής.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ θα πρέπει να εξετάσει με πολλή προσοχή το όλο θέμα, έχοντας υπόψη την ανάγκη διατήρησης σε υψηλό επίπεδο του ηθικού των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτής της ιδιότυπης κοινωνικής ομάδας η οποία, όντας συνυφασμένη με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας, πρέπει να αντιμετωπίζεται με ανάλογη υπευθυνότητα και συναίσθηση της εθνικής αποστολής της.

Με τιμή

Δρ. Ιωάννης Παρίσης

Υποστράτηγος ε.α. / Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης

Λάρνακος 10, 15669 Παπάγου

yiannis@parisi.grhttps://parisis.wordpress.com

This entry was posted in Ένοπλες Δυνάμεις and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Υβριστικό και παραπλανητικό δημοσίευμα

 1. Ο/Η Απόστολος Παπαπαρίσης λέει:

  Κύριε Παρίση
  Συγχαρητήρια για την άμεση, λιτή και στοιχειοθετημένη απάντηση.

 2. Ο/Η Νικόλαος Χιώλος λέει:

  Συγχαρητήρια για την άμεση αντίδραση σας κατά του εμπαθούς και παραπλανητικού χθεσινού δημοσιεύματος «γνωστού» εφημεριδογράφου.
  Είναι καιρός να σταματήσουμε να ανακυκλώνουμε την κακομοιριά και τη μιζέρια στις συναδελφικές συναντήσεις και να περιοριζόμαστε στην παρελθοντολογία και στη συζήτηση περί του «τις πταίει». Άλλωστε είναι πλέον παγκοίνως γνωστό και πανθομολογούμενο και το αναγράφετε σαφώς στην απάντησή σας. Και αυτός ακόμη που έγραψε το δημοσίευμα έμμεσα το ομολογεί παρασυρμένος από τον άκρατο κομματικό του οίστρο !!!!
  Είναι πλέον κοινή η πεποίθηση ότι πρέπει απαραιτήτως σύσσωμοι και ομονοούντες να ενεργήσουμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά προς πάσα κατεύθυνση για τη διασφάλιση και διατήρηση κυρίως του γοήτρου, αλλά και του καλώς εννοουμένου και νομίμου συμφέροντος του Έλληνα αξιωματικού.
  Οι επερχόμενες εκλογές της ΕΑΑΣ μπορούν και πρέπει να γίνουν το εφαλτήριο αυτής της εξόρμησης.

 3. Οι υπεύθυνοι φορείς των Μ.Μ.Ε, δυστυχώς για άλλη μία φορά, επέλεξαν να πλήξουν με περισσή μισητή εμπάθεια και απροκατάληπτα τα στελέχη των Ε.Δ. Ενεργά και σε αποστρατεία. Στοχεύοντας κατά μοναδικό τρόπο κατά της αξιοπιστίας τους. Καλλίτερο συνοδοιπόρο δεν θα εύρισκαν, στο πρόσωπο του κ. Βερύκιου και της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ, ούτε οι χείριστοι εχθροί αυτής της γωνιάς που φέρει το όνομα Ελλάδα. Χαρείτε τους κύριοι! και, Καλή Πρωτοχρονιά μας!
  Για τον κ. Βερύκιο και την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, είναι ανεπίτρεπο να επιλέξεις να αντιδράσεις στην άδικη αποστρατεία σου, επειδή κάποιοι γνωστοί-άγνωστοι θέλησαν να σε αποδομήσουν και να θέσουν έναν της επιθυμίας τους στην θέση που, ίσως ανήκε σε άλλον ικανώτερο. Όταν δε δικαιωθείς, και λάβεις τον βαθμό αργότερα, που δικαιωματικά σου ανήκει, τότε (κατά την άποψη τους), ΕΣΥ!… «καταστρέφεις» το ΜΤΣ, ΕΚΟΕΜΣ, κλπ και έτσι γίνεσαι «Ο Στρατηγός» που λυμαίνεται το Ταμείο των στελεχών… Για τον κ. Βερύκιο, όλοι οι αποστρατευόμενοι είναι: «Ανίκανοι(?)» και «Καλώς αποστρατεύθηκαν!)». Ιδού η αξιοκρατία της νέας πολιτικής σκηνής, και του «αβρόχοις ποσί» δημοσιογράφου, που προσβάλλει αψυχοόγητα, βάναυσα και αβασάνιστα τους πάντες, γιατί έτσι «ένα βράδυ σκέφθηκε».
  Τα ενεργά στελέχη, εκεί στα σύνορα, με το κρύο αβάστακτα, κάτω από το μηδέν, με τις υπηρεσίες, -και χωρίς αποζημίωση παρακαλώ-, να τρέχουν ακούραστοι και να πειθαρχούν στην μόνη επιταγή που η μοίρα τους προτάσσει, την αγάπη στην Χώρα και στην Πατρίδα, αναμένουν κι αυτοί την σειρά τους για τις άδικες του συγγραφές.
  Είαι βέβαιο ότι το ηθικό των στελεχών με τα αλλεπάλληλα και πισώπλατα μαχαιρώματα υποτιθεμένων δικών του «φιλελλήνων» δημοσογράφων ευρίσκεται στο ναδίρ.
  Ο αξιότιμος κκ Υ.ΕΘ.Α και οι συναρμόδιοι υφυπουργοί του, τον επιδοκιμάζουν ή, θα αντιδράσουν και αποτολμήσουν να δηλώσουν ότι είναι: Άδικος ο κ. Βερύκιος?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s