Η βιομηχανία της προπαγάνδας

Γράφει ο Απόστολος Παπαπαρίσης / apostolos.papaparisis@gmail.com

Αγαπητοί συνάδελφοι, μετά τις επιστολές του κ. Παρίση και της ΑΝΕΑΕΔ που έκαναν αίσθηση σε πολλούς από εμάς για το γνωστό θέμα, σας παραθέτω και το δικό μου άρθρο, λίγο διαφορετικό, αλλά αληθινό 100%. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν έχω μάθει να ακολουθώ το «κρύψε λόγια».

Μετά τον «αφήστε το κουρελόπανο να το πάρει ο αέρας» ένας ακόμα πρωταγωνιστής των Ιμίων (σύμπτωση κι αυτή), επιστρατεύτηκε να πλήξει με περισσή μισητή εμπάθεια τους Έλληνες Αξιωματικούς. Αυτή τη φορά ήταν ο ρεπόρτερ που μετέδιδε ζωντανά τον απόπλου του Ελληνικού στόλου από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας (ούτε Τούρκος κατάσκοπος να ήταν). Το γεγονός αυτό, μόνο τυχαίο δε μπορεί να χαρακτηρισθεί και προκαλεί οργή και αγανάκτηση. Πόσες …ανακρίβειες μπορεί να γράψει ένας …δημοσιογράφος και μάλιστα σε δύο συνεχόμενα πρωτοσέλιδα πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδα για μία μερίδα συμπολιτών μας; Οφείλεται στην ανικανότητα του να συντάξει ένα άρθρο ή έχει απωθημένα με το Στρατό από τότε που υπηρέτησε τη θητεία του; Δεν είναι καλά πληροφορημένος ή εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία; Τι οπλίζει την πένα του και πυροβολεί άλλοτε με ψεύδη και μισές αλήθειες και άλλοτε αποκρύπτοντας πραγματικά γεγονότα; Που είναι η ηγεσία του ΥΕΘΑ, γιατί δεν παίρνει άμεσα θέση; Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που ανταλλάσσουν τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Συνηθισμένο φαινόμενο θα ισχυριστεί κάποιος. Το βλέπουμε καθημερινά στην τηλεόραση, από καλοπληρωμένους (κάποιοι τους λένε πουλημένους) δημοσιογράφους. Τη μια μέρα επιτίθενται στον ένα κλάδο και την επομένη στον άλλο. Να δούμε πότε όλοι αυτοί οι κλάδοι θα ενωθούν εναντίον αυτών που τους εμπαίζουν τόσο απροκάλυπτα. Τότε θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι. Ας επανέλθουμε, όμως, στο θέμα μας με την καταγραφή των προαναφερομένων …ανακριβειών κατά είδος.

ΨΕΜΑΤΑ & ΜΙΣΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

 • «… με αποτέλεσμα το 2011 να μην μπορεί να καταβληθεί το πολυπόθητο μέρισμα ούτε στους εν ενεργεία ούτε στους απόστρατους.» Αντιπαρέρχομαι τις …μαντικές του ικανότητες, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για καταφανέστατο ψέμα ή ο ορισμός της ασχετοσύνης, να υποστηρίζει ένας που θέλει να λέγεται δημοσιογράφος ότι οι εν ενεργεία αξιωματικοί παίρνουν μέρισμα.
 • «Το διοικητικό συμβούλιο του ΜΤΣ … απέρριψε … ακόμη και για μείωση 25% του μερίσματος.» Ψέματα, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
 • «…από το 2006 είχε αναλογιστική μελέτη … από την εταιρεία «Deloitte», που προέβλεπε το οικονομικό αδιέξοδο μετά το 2010 εάν εγκαίρως δεν λαμβάνονταν συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού του ελλείμματος…». Μισή αλήθεια, η μελέτη προέβλεπε επιβίωση του Ταμείου μέχρι το 2018.
 • «Βιομηχανία παραγωγής στρατηγών – «μαϊμού» και αρχηγών ΓΕΣ είχε στηθεί στο Πεντάγωνο …». Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μισθολογικό αποστρατευτικό βαθμό (κάτι που ισχύει σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους) και που δόθηκε με νόμο (Ν2838/2000 & Ν3016/2002), προκειμένου η τότε κυβέρνηση να μας εξαιρέσει από το ενιαίο μισθολόγιο που θεσπίστηκε για τους υπαλλήλους του υπόλοιπου δημόσιου τομέα. Επιπλέον πληρώνεις αναδρομικά όλες τις προβλεπόμενες κρατήσεις και επειδή οι …προαγωγές δεν είναι χαριστικές, πολλοί συνάδελφοι δεν έκαναν χρήση του δικαιώματος αυτού.
 • Όλα τα αναφερόμενα ποσά εντέχνως είναι τα μικτά για να φαίνονται …παχυλά, π.χ. το ανώτατο ποσό (μέρισμα Α/ΓΕΣ) των 415 ευρώ, γίνεται καθαρό 300 ευρώ.
 • «Απέρριψαν επίσης πρόταση για λήψη μέτρων εξυγίανσης και βιωσιμότητας του Ταμείου όπως: … Καθιέρωση εργοδοτικής εισφοράς.». Μισή αλήθεια. Αντιπροτάθηκε η εφαρμογή του Ν2084/1992 (3% ο εργαζόμενος και 3% το Δημόσιο). Είναι φοβερό, να προτείνεις το αυτονόητο, την εφαρμογή υπάρχοντος πρόσφατου νόμου και να βρίσκεις το μπελά σου.
 • «…το χρονικό διάστημα 1990-2009 δόθηκαν στο μέρισμα αυξήσεις, πέραν του πληθωρισμού…». Για αποκατάσταση της αλήθειας 2006, 2007, 2008 και 2009 δόθηκε συνολικά αύξηση 3%, ενώ από το 2000 μέχρι το 2004 δόθηκε αύξηση 55%. Ποιος λοιπόν δεν ενδιαφερόταν για το μέλλον του ΜΤΣ; Η ΝΔ που έντεχνα ο συντάκτης υπονοεί ή το ΠΑΣΟΚ;

ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

Δεν αναφέρει καθόλου τα πραγματικά περιστατικά και γεγονότα που έφεραν το ΜΤΣ σε αυτήν την κατάσταση και κυρίως τις διαχρονικές ευθύνες των πολιτικών ηγεσιών του ΥΕΘΑ; «Ξέχασε» να γράψει ότι…

 • Η εκάστοτε κυβέρνηση διορίζει κατά το δοκούν, το Διοικητικό Συμβούλιο και τον πρόεδρο του ΜΤΣ, καθώς και 3 μέλη (2 του ΣΞ και 1 της ΕΛΑΣ) που συμμετέχουν στο Δ.Σ. της Γενικής Τράπεζας, άρα έχει και την ευθύνη των επιλογών της. Δε θα δικαιολογήσω τους κατά καιρούς συναδέλφους μου που κατείχαν τις θέσεις αυτές, αφού αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων αλλά το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί είναι ελάχιστο σε σχέση με αυτό της Πολιτείας.
 • Το ΜΤΣ, μαζί με τα άλλα ταμεία, υποχρεωτικά προέβαινε σε «επενδύσεις» την περίοδο του Χρηματιστηρίου.
 • Σύμφωνα με το Ν1481/1984, περί συγχωνεύσεως Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεων, το 32% των αστυνομικών άρχισε να ασφαλίζεται στο ΜΤΠΥ, με αποτέλεσμα το ΜΤΣ να χάνει συνεχώς εισφορές και κοινωνικούς πόρους δεκάδων εκατ. ευρώ.
 • Επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ πωλήθηκε σκανδαλωδώς και αντί πινακίου φακής η Γενική Τράπεζα. Υπόψη ότι οι υψηλότατες αμοιβές συμβούλων πώλησης της Τράπεζας χρεώθηκαν εξ’ ολοκλήρου στο ΜΤΣ.
 • Για πολλά χρόνια λίμναζε, υποχρεωτικά, η κινητή περιουσία του ΜΤΣ στην Τράπεζα Ελλάδος χωρίς τόκους και τώρα με κάποιο επιτόκιο κατά την κρίση του εκάστοτε Υπουργού Οικονομικών.
 • Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής και σε εφαρμογή του Ν2913/2001 χορηγήθηκε μέρισμα στους αντιστασιακούς χωρίς να τηρηθεί η ρητή δέσμευση του τότε ΥΠΕΘΑ για κάλυψη της επιβάρυνσης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα, δηλαδή.
 • Αν είχε εξασφαλιστεί η καθιέρωση της εργοδοτικής εισφοράς, όπως έγινε και με το ταμείο ΜΤΠΥ του 32% της ΕΛΑΣ (επίτευγμα συνδικαλιστών ΕΛΑΣ), σύμφωνα με σχετική μελέτη, θα είχαν εισρεύσει στο ταμείο του ΜΤΣ μέχρι σήμερα περί τα 700 εκ. ευρώ. Για πιο έλλειμμα θα μιλούσαμε τώρα;
 • Η Πολιτεία οφείλει, 5 εκατ. ευρώ από αποφασισθείσα επιχορήγηση του 1990, πάνω από 5 εκατ. ευρώ λόγω μερισμάτων αντιστασιακών, πάνω από 12 εκατ. ευρώ  λόγω παράνομης παρακράτησης φόρων, πάνω από 15 εκατ. ευρώ λόγω μη απόδοσης του Σαρογλείου Μεγάρου και περί τα 700 εκατ. ευρώ λόγω της μη αναλογικής κάλυψης των επικουρικών αποδοχών μέσω του κράτους αν και είναι νομοθετημένο και συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα (Ν.2084/92), που έπαψε να ισχύει για τους στρατιωτικούς, με την κατάργηση των κοινωνικών πόρων.
 • Παρακρατούνται παράνομα από το Υπουργείο Οικονομικών τα έσοδα του ΕΚΟΕΜΣ που μεταξύ άλλων οφείλονται στην παρακράτηση του 1% του βασικού μισθού των εν ενεργεία αξιωματικών του ΣΞ και του 10% του μερίσματος των εν αποστρατεία αξιωματικών του ΣΞ για το χρέος του ΜΤΣ που αφορά ΣΞ και ΣΑ. Το ίδιο παράνομα παρακρατούνται και τα έσοδα της ΕΑΑΣ. Εκτιμάται ότι σήμερα η παράνομη αυτή παρακράτηση ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ και συνεχώς αυξάνεται.

ΕΠΙΜΕΡΙΣΜΟΣ ΕΥΘΥΝΩΝ

Τις ημερομηνίες των ψηφισθέντων νόμων (1984, 2000, 2001, 2002 κλπ) και διάφορες χαρακτηριστικές καμπές της άσχημης πορείας του ΜΤΣ (χρηματιστήριο, πώληση Γενικής Τράπεζας κλπ) τις κατέγραψα επίτηδες για να πεισθεί και ο πιο κακοπροαίρετος αναγνώστης σε ποιον από τα 2 κυβερνητικά κόμματα αντιστοιχεί το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης που καλείται περίπου ως ήρωας, σύμφωνα με τον «αξιόπιστο» συντάκτη, ο κ. Μπεγλίτης να διαχειριστεί: «…Την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και στα δύο επικουρικά ταμεία του Στρατού λόγω των αμαρτιών του παρελθόντος καλείται να διαχειριστεί η παρούσα κυβέρνηση και ειδικότερα ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Π. Μπεγλίτης.».

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Ως επίλογο στο άρθρο μου παραθέτω το ποίημα «Ο σκοταδόψυχος» του γνωστού ποιητή Φανφάρα της παλιάς αγαπημένης ελληνικής ταινίας.

Φαρμάκι έχω στη ψυχή, φέρνει μαυρίλα θολερή, στα στήθια μου,

νύχτα αξημέρωτη ξανά, με το πιοτό της με κερνά, εβίβα μου,

σκοτάδι πίνω για πιοτό, πω – πω – πω – πω (δις),

ντέφι της λύσσας μου κρατώ, πω – πω – πω – πω (δις),

και το μυαλό μου είναι θολό, πω – πω – πω – πω (δις)

Με εκτίμηση

Αποστόλης Παπαπαρίσης

This entry was posted in Ένοπλες Δυνάμεις and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Η βιομηχανία της προπαγάνδας

 1. Ο/Η Νικος Βελώνης λέει:

  Απόστολε συγχαριτήρια για την όπως πάντοτε επιμελημένη και αψογη από κάθε πλευρά δουλειά σου. Δυστυχως όμως ζούμε σε εποχές που το αυτονόητο καλείσαι να αγωνισθείς για να το αποδείξεις…άλλωστε γι’αυτό φθασαμε εκει που φθασαμε…Και μη χειρότερα να λέμε…

 2. Ο/Η Ι. ΦΟΥΡΛΗΣ λέει:

  κ. Παπαπαρίσση επειδή στην αρχή του άρθρου διερωτάσαι για τα κίνητρα του συντάκτη του άρθρου ήθελα να καταθέσω προσωπική εμπειρία μου από το 1995 για τις σχέσεις αυτού του «κυρίου» με τηνηγεσία του ΥΕΘΑ .Διαπιστευμένος δημοσιογράφος για το ΥΕΘΑ και με τις ευλογίες της πολιτικής ηγεσίας, ανεξέλεγκτα κυκλοφορούσε σε όλους τους χώρους των Γενικών Επιτελείων και επέπλητε κατά σκαιότατο τρόπο συναδέλφους υπευθύνους Τομέων ενημέρωσης ή και άλλους γνώστες χρησίμων δημοσιογραφικών πληροφοριών και κανένας δεν του «κουνιότανε» όπως χαρακτηριστικά επαίρετο.Είχε ανέκαθεν απαξιωτική στάση προς ότι φορούσε στολή αλλά νομίζω ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν του αφαιρέθηκε η διαπίστευση το έτος 2005. Νομίζω ότι δεν αξίζει να ασχολείται κανείς μαζί του.Διστυχώς η παραπληροφόρηση περνάει εύκολα γιατί βρίσκει ευήκοα ώτα.

 3. Ο/Η kostas λέει:

  Η ΕΑΑΣ να καταφύγει στη δικαιοσύνη, αν θέλει να προστατέψει την αξιοπρέπεια όσων λέγει οτι εκπροσωπεί.

 4. Ο/Η Απόστολος Παπαπαρίσης λέει:

  Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

 5. Ο/Η Ράπτης Γεώργιος λέει:

  Κύριε Παπαπαρίση συγχαρητήρια για το άρθρο σας.Θα ήθελα να καταθέσω μια σκέψη μου.Μήπως θα έπρεπε να ηγηθεί κάποιος η κάποιοι,ώστε ν’αφυπνησθούν και συγκεντρωθούν όλοι οι απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων(καθ’ότι πολλοί ακόμη κάθονται στους καναπέδες),για ένα σκληρό αγώνα εναντίον όλων αυτών που προσπαθούν να διαλύσουν ένα αναγνωρισμένο από την ελληνική κοινωνία υγιές και ηθικό κομμάτι της? Εξάλλου μέσα στην Πατρίδα μας δεν είμαστε απλοί ταξιδευτές,γιατί οι στιγμές είναι πολίτιμες,αλλά να ταξιδεύουμε δουλεύοντας και να είμαστε δέσμιοι των παλαιών με τα μελλούμενα.

 6. Ο/Η Γεώργιος Π. Καρύγιαννης, Υπτγος ΠΒ ε.α. λέει:

  Πραγματικά και εκ βάθους καρδίας συγχαρητήρια στο συντάκτη του άρθρου. Πολύ κατατοπιστικό. Εγώ προσωπικά αγνοούσα ορισμένες λεπτομέρειες του όλου θέματος. Πέραν αυτών, το ερώτημα εξακολουθεί και ισχύει : «ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΠΛΕΟΝ;». Όχι ο καθένας μόνος του, αλλά συνασπισμένοι όλοι μαζί, μηδενός εξαιρουμένου, και κάτω από μια νέα ηγεσία της ΕΑΑΣ, με ΔΣ απαρτιζόμενο από ανθρώπους που δεν προσδοκούν τίποτα – δεν φοβούνται τίποτα – έχουν όρεξη και επιθυμία για ανιδιοτελή προσφορά στο σύνολο των Στελεχών (ε.ε. και ε.α.).

 7. Ο/Η Βασίλειος Μωραΐτης λέει:

  Κύριε Παπαπαρίση συγχαρητήρια για το άρθρο σας.
  Πρέπει κατά την γνώμη μου αυτό να σταλεί με συστημένη προσωπική επιστολή στους αρχηγούς των επιτελείων και παράλληλα ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ να πάει με αντιπροσωπία αποστράτων και να παραδώσει αυτό το κείμενο στους : ΥΕΘΑ , ΑΝΥΕΘΑ , Πρόεδρο της Βουλής και Αρχηγούς κομάτων καλώντας τους να πάρουν θέση .
  Πού είναι ο δυναμισμός μας ; Ποιές κινητοποιήσεις πρέπει να κάνουμε ;
  Ας οργανωθούμε επιτέλους !.

 8. Ο/Η Γκριμούλας Βασίλης λέει:

  Αποστόλη συγχαρητήρια
  Χαίρομαι που παρέμεινες ο ίδιος όπως σε γνώρισα το 1982 στην Πάτρα να λές τα πράγματα με το όνομά τους.

 9. Ο/Η ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ λέει:

  Σε όλα αυτά σηκώνει μηνύσεις, αγωγές κλπ νομικά μέτρα σε κάθε εμπλακέντα, περιλαμβανομένου και του «δημοσιογράφου»;Και αν ναι τι περιμένουμε;

 10. Ο/Η Δημητρης Φουσκας λέει:

  Μπραβο Αποστολε γραφεις πραματικα αυτα που ισχυουν και δεν κρυβεις λογια Με εκφραζεις απολυτα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s