Επικυρώθηκε η νέα START

Δρ. Ιωάννης Παρίσης

(Άρθρο μου που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ)

Στις 23 Δεκεμβρίου η Ρωσική Δούμα (κάτω Βουλή του Ρωσικού Κοινοβουλίου) επικύρωσε τη νέα Συνθήκη Περιορισμού των Στρατηγικών Όπλων, γνωστή ως START (Strategic Arms Reduction Treaty) η οποία είχε υπογραφεί στις 8 Απριλίου 2010 στην Πράγα, μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα και του Ρώσου ομόλογού του Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Εν τω μεταξύ, στις 22 Δεκεμβρίου, η Συνθήκη επικυρώθηκε από την Αμερικανική Γερουσία, μετά από αρκετές εβδομάδες εντατικών διαπραγματεύσεων, προκειμένου να πεισθούν οι Ρεπουμπλικάνοι να ψηφίσουν υπέρ. Τελικά η κυβέρνηση εξασφάλισε τη θετική ψήφο τουλάχιστον 10 Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, με συνέπεια η συνθήκη να ψηφισθεί από 71 γερουσιαστές έναντι 26 κατά.

Η αρχική συνθήκη, η START Ι, είχε υπογραφεί στις 31 Ιουλίου 1991 μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της τότε Σοβιετικής Ένωσης, και έθετε ως μέγιστο όριο πυρηνικών κεφαλών τις 6.000. Εν τω μεταξύ, το 2002, οι τότε Πρόεδροι Μπους και Πούτιν υπέγραψαν τη Συνθήκη της Μόσχας – Strategic Offensive Reductions Treaty (SORT) – η οποία αναφερόταν ειδικώς στην περαιτέρω μείωση μεταξύ 1.700-2.200 κεφαλών μέχρι το 2012.

Στη διάρκεια της 20ετίας που πέρασε (1991-2009) οι δύο υπερδυνάμεις μείωσαν σημαντικά το οπλοστάσιό τους. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA-Novosti, το 1990 οι ΗΠΑ είχαν 2.246 οχήματα-εκτοξευτές και 10.563 πυρηνικές κεφαλές, ενώ η Σοβιετική Ένωση είχε 2.500 και 10.271 αντιστοίχως. Το 2009 το οπλοστάσιό τους διέθετε 1.198 και 5.576 για τις ΗΠΑ και 814 και 3.909 για τη Ρωσία. Το Arms Control Association των ΗΠΑ δίνει για τη σημερινή κατάσταση τους εξής αριθμούς: για τις ΗΠΑ 848 μέσα εκτόξευσης και 3.575 πυρηνικές κεφαλές, ενώ για τη Ρωσία 685 μέσα εκτόξευσης και 3.113 πυρηνικές κεφαλές.

Η START II περιορίζει καθένα από τα συμβαλλόμενα μέρη σε ένα μάξιμουμ 1.550 πυρηνικών κεφαλών – μια μείωση της τάξεως του 30% από το όριο που είχε τεθεί με τη SORT το 2002. Με την επικύρωση της συνθήκης θα επιτραπεί επίσης ο έλεγχος του ρωσικού οπλοστασίου από Αμερικανούς επιθεωρητές, που διεκόπη με την εκπνοή της προηγούμενης συνθήκης το 2009 και θα επαναπροσδιορίσει τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου.

Η ισχύς της START Ι είχε λήξει στις 5 Δεκεμβρίου 2009 και από τότε ξεκίνησε μια προσπάθεια ανανέωσής της, με αποκορύφωμα την υπογραφή της νέας START τον περασμένο Απρίλιο. Σοβαρά προσκόμματα είχε δημιουργήσει η πρωτοβουλία εγκατάστασης αντιβαλλιστικής ασπίδας των ΗΠΑ στην ανατολική Ευρώπη. Οι δύο πρόεδροι είχαν χαρακτηρίσει τη νέα START ουσιαστική, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον πυρηνικό αφοπλισμό σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και για την πορεία των διμερών σχέσεων ΗΠΑ – Ρωσίας.

Το κείμενο της νέας START:  http://www.state.gov/documents/organization/140035.pdf

This entry was posted in Γεωπολιτική, Πολιτική and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s