ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ μου προς τον ΥΕΘΑ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Αμύνης

4 Ιανουαρίου 2011

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Έχει γίνει πλέον ευρέως αντιληπτό ότι, υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια υποβάθμισης και αμφισβήτησης του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) με ταυτόχρονη απαξίωση του Σώματος των Αξιωματικών. Στο χρόνο που πέρασε η προσπάθεια αυτή έλαβε τη μορφή επίθεσης, προερχόμενης μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, και από μέλη της Κυβέρνησης. Αποκορύφωμα υπήρξε η μεθοδευμένη επίθεση καθημερινής εφημερίδας, καθ’ όλη την τελευταία εβδομάδα του έτους που πέρασε, με επιλεκτική χρήση στατιστικών στοιχείων αποσκοπώντας στην παραπλάνηση και τη δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων σε βάρος του Σώματος των Αξιωματικών.

Αντιλαμβάνεστε βέβαια ότι η κατάσταση αυτή, πλέον της πρόκλησης πικρίας, απογοήτευσης και οργής στην πολύ μεγάλη οικογένεια των αποστράτων Αξιωματικών, έχει δυσμενέστατη επίδραση και στο φρόνημα των στελεχών των Ενόπλων μας Δυνάμεων, το οποίο η Πολιτεία έχει υποχρέωση να διατηρεί σε υψηλό επίπεδο, διότι συνδέεται άμεσα με την εθνική άμυνα. Εν τούτοις, παρά τις στοχευμένες επιθέσεις που δεχόμαστε, δεν υπήρξε μέχρι σήμερα καμία επίσημη αντίδραση από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ.

Κύριε Υπουργέ,

Οι ΕΔ αποτελούν την εγγύηση της ασφάλειας της Χώρας αλλά, ταυτόχρονα, και το ουσιαστικό και ακαταμάχητο επιχείρημα της εθνικής της πολιτικής. Τα στελέχη των ΕΔ αξιοποιούν τη θέληση του έθνους και για το λόγο αυτό είναι φορείς και συντελεστές των εθνικών ιδανικών και αξιών. Τα κύρια στοιχεία που χαρακτηρίζουν το Σώμα των Αξιωματικών είναι το υψηλό αίσθημα τιμής και αξιοπρέπειας καθώς επίσης και ο σεβασμός στις αξίες του Έθνους και του Λαού μας.

Όπως εσείς πολύ καλύτερα γνωρίζετε, ο συνταγματικός αλλά και ο κοινός νομοθέτης, θεωρώντας ως ιδιαίτερα υψηλής σημασίας το έργο και την αποστολή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας, περιορίζουν γι’ αυτούς δικαιώματα και ελευθερίες που ισχύουν για όλους τους Έλληνες πολίτες. Τι μας λέει δηλαδή ο νομοθέτης; Ότι αν απεργήσουν οι εργαζόμενοι οποιασδήποτε κατηγορίας, μπορεί μεν να υπάρξουν κάποιες δυσμενείς συνέπειες για τη Χώρα, αλλά «δεν θα χαθεί η Ελλάδα». Ενώ αν απεργούσαν τα στελέχη των ΕΔ ίσως «θα χανόταν η Ελλάδα». Κοντολογίς, τοποθετεί την αποστολή που επιτελούν, για το Έθνος και το κοινωνικό σύνολο, σε υψηλότερο επίπεδο.

Όλοι εμείς οι ανήκοντες στη μεγάλη Οικογένεια των ΕΔ αισθανόμαστε υπερήφανοι για ό,τι προσφέραμε και ό,τι προσφέρουμε στην Πατρίδα. Κυρίως διότι ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ το απαραίτητο πλαίσιο ασφάλειας και ειρήνης – συχνά με τίμημα αίματος – για την ανάπτυξη όλων των δραστηριοτήτων του Κράτους και του Λαού. Επίσης, διότι ανήκουμε στο τμήμα εκείνο της ελληνικής κοινωνίας που χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης και εμπιστοσύνης εκ μέρους της συντριπτικής πλειονότητας του ελληνικού λαού. Μέσα στο γενικότερο κλίμα διαφθοράς, ο ελληνικός λαός θεωρεί τις  Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας ως λάμπουσα εξαίρεση. Η θέση αυτή δεν πρόκειται να μεταβληθεί με οποιοδήποτε μεθοδευμένο λιβελλογράφημα.

Φυσικά αυτό ενοχλεί, διότι όπως γνωρίζετε, «οι άνθρωποι με αρχές πάντα ενοχλούν κάποιους!». Να ένας ακόμη λόγος της επίθεσης που δεχόμαστε από τους «ενοχλούμενους» με την κατάλληλη χρησιμοποίηση των ελεγχόμενων ΜΜΕ. Ίσως όμως δεν αντιλαμβάνονται τη δύναμή μας ή παρεξηγούν την ήρεμη και ευπρεπή στάση μας. Στάση που οφείλεται όχι σε αδυναμία, αλλά στον βαθιά εδραιωμένο και συνειδητό σεβασμό μας προς τους νόμους και τους θεσμούς της δημοκρατικής Πολιτείας.

Απαιτείται λοιπόν η αποκατάσταση της θέσης, του γοήτρου και του κύρους του Σώματος των Αξιωματικών και η επιβολή συνθηκών αξιοκρατίας ώστε να μπορούν να λειτουργούν σε ένα περιβάλλον που θα το χαρακτηρίζει η απόλυτη εμπιστοσύνη και εκτίμηση εκ μέρους της Πολιτείας, η οποία οφείλει, παράλληλα, να τους εξασφαλίζει απολύτως τη δυνατότητα να λειτουργούν χωρίς το άγχος της βιοτικής μέριμνας.

Ανάλογη μέριμνα οφείλει η Πολιτεία και έναντι των αποστράτων αξιωματικών, διότι, πέραν της ηθικής υποχρεώσεως απέναντί τους, αυτοί αποτελούν το ιστορικό και ηθικό υπόβαθρο των ΕΔ. Και, φυσικά, χωρίς ιστορική και ηθική βάση κανείς οργανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Αντιθέτως, η ηθική απαξίωση και η υλική υποβάθμισή τους, είναι προφανές ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις και στα ε.ε. στελέχη που βλέπουν ποιά αντιμετώπιση τους επιφυλάσσει η Πολιτεία.

Όπως ήδη θα έχετε διαπιστώσει, κατά την διάρκεια της ενιαυσίου θητεία σας, παρά τις αντιξοότητες και την αρνητική έως εχθρική στάση του Κράτους και των κατευθυνόμενων ΜΜΕ απέναντί τους, τα στελέχη των ΕΔ επιτελούν ευσυνειδήτως την αποστολή τους, υπό συνθήκες που κανείς εργαζόμενος δεν θα ανεχόταν και κανείς εργοδότης δεν θα αποτολμούσε να απαιτήσει. Ωστόσο, η τάση «φυγής» των αξιωματικών και μάλιστα στους πιο αποδοτικούς βαθμούς και ηλικίες, δίνει αναμφίβολα μια αρκετά σαφή εικόνα του προβλήματος. Οι παραιτήσεις ταξιαρχών, συνταγματαρχών και αντισυνταγματαρχών δεν είναι καθόλου αμελητέα περίπτωση. Μάλλον θα έπρεπε να είχε σημάνει συναγερμό.

Κύριε Υπουργέ,

Οι ΕΔ αποτελούν ένα χώρο ο οποίος, λόγω της φύσης και της αποστολής του, πρέπει να προστατευτεί από την Πολιτεία ώστε να παραμείνει μακριά από την ανάγκη να προσφεύγει σε συνδικαλιστικού τύπου ενέργειες για την επίλυση των προβλημάτων του. Αυτό επιβάλλει στην Πολιτεία να λαμβάνει εγκαίρως κάθε μέριμνα για την στήριξη αυτής της ιδιότυπης κοινωνικής ομάδας και τη διατήρησή της σε υψηλό επίπεδο, από πλευράς κύρους, ηθικού, συνοχής και αποτελεσματικότητας.

Αναμένουμε από σας, με το κύρος που σας δίνει ο θεσμικός σας ρόλος, να λάβετε θέση άμεσα και να παρέμβετε κατά τρόπο που εσείς θα κρίνετε καταλληλότερο, ώστε, αφενός να σταματήσει η επίθεση κατά των ΕΔ και του Σώματος των Αξιωματικών ειδικότερα, αφετέρου να τους περιβάλει η Πολιτεία με την αρμόζουσα τιμή και εμπιστοσύνη.

Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής για να σας εκφράσω την εκτίμησή μου και να σας ευχηθώ «Καλή Χρονιά» και πάντα επιτυχία στο έργο σας.

Με την προσήκουσα τιμή

Δρ. Ιωάννης Παρίσης

Υποστράτηγος ε.α. / Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης

yiannis@parisi.gr, https://parisis.wordpress.com

This entry was posted in Ένοπλες Δυνάμεις and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ μου προς τον ΥΕΘΑ

 1. Ο/Η dark λέει:

  Στρατηγέ πως είναι δυνατόν να περιμένετε από τον άνθρωπο που χαρακτήρησε τους Αξκούς ως αυτιστικούς να μεριμνήσει για το ηθικό τους; Μάλλον ρητορική είναι η επιστολή σας και πολύ ευγενική. Νομίζω ότι θα πρέπει να ανεβάσετε αρκετά τους τόνους γιατί πρόκειται για παχύδερμα που κάνουν μεγάλο κακό στην πατρίδα.

  • Ο/Η ΠΑΡΙΣΗΣ Ι. λέει:

   Καταρχήν κάνω μία εξαίρεση σε ότι αφορά τη δημοσίευση ανωνύμων σχολίων. Ο λόγος είναι ότι δεν μου είσαι άγνωστος και φυσικά ως ε.ε. αξκός δεν θα μπορούσες να γράψεις όνομα. Καταρχήν έχεις δίκαιο και δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω μαζί σου, εκτός από τους χαρακτηρισμούς. Παρά την αγανάκτησή μας θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας τη βασική αρχή ότι, δεν αρκεί να έχεις δίκαιο, πρέπει να ξέρεις και να το διεκδικείς με το σωστό τρόπο. Όμως θα πρέπει να ξεχωρίζουμε τις περιπτώσεις που θα συγκρουστούμε κατά μέτωπο (και γνωρίζεις ότι δεν έχω κανένα ενδοιασμό επ’ αυτού, μια και υπάρχουν δείγματα των πρακτικών μου από τότε που ήμουν στην ενέργεια). Εν προκειμένω μία επιθετική επιστολή θα έφερνε αρνητικά αποτελέσματα και θα ακυρωνόταν η ουσία του περιεχομένου της. Άλλωστε εκείνα που πρέπει να ειπωθούν διατυπώνονται και σε κάποιες περιπτώσεις έντονα. Επειδή μάλιστα είμαι πατριώτης του Μ. Αλεξάνδρου, θυμίζω ότι πρώτα έστελνε αγγελιοφόρους και ζητούσε με καλές προθέσεις την παράδοση. Όταν δεν εύρισκε ανταπόκριση έκανε την επίθεσή του. Και τότε… τους έπαιρνε και τους σήκωνε!!!

   • Ο/Η asdf λέει:

    Στρατηγέ με όλο τον σεβασμό και χωρίς να γνωρίζω το έργο σας, υποστηρίζω την άποψη ότι ακόμα και όταν τον βαθμός σας τον ακολουθεί το ε.α, η γνώμη και κάθε πράξη σας μετράει, ιδιαίτερα όταν αυτή συνηγορεί προς το καλό των ΕΔ.
    Όμως επιτρέψτε μου να αμφιβάλω για τις καλές προθέσεις των ε.ε ομοιοβάθμων σας, αφού στον διαρκές πόλεμο που έχει σκοπίμως ανοίξει μια μερίδα πολιτικάντηδων, δεν αντιδρούν με το σθένος και τον ανδρισμό, που χιλιοαποδεδειγμένα τους χαρακτηρίζει, αλλά κρύβονται πίσω από την θέση και βόλεψη τους. Ίσως και γω αν ήμουν στην θέση τους να έκανα το ίδιο… ή και χειρότερα. Ναι το μαρτυρώ χωρίς φόβο και πάθος, γιατί έτσι μας μάθανε να είμαστε… Οι κακοί συγγενείς που θα βγάλουν τα κάστανα απ την φωτιά, αλλά στην μοιρασιά της πίτας, θα απουσιάζουν.
    Οπότε είτε στείλετε επιστολή, είτε όχι,
    είτε δημοσιευτεί σε 2 ή σε 102 εφημερίδες,
    δεν ιδρώνει το αυτί κανενός…
    Καλό απόγευμα

    ΥΓ πάω να δω ειδήσεις…
    να δω τελικά τι θα γίνει με τον παχυλό μισθό μου
    και μετά να δω πως μπορώ να αλλάξω νοοτροπία αφού είμαι κακομαθημένος και ακαμάτης…

 2. Ο/Η athanasios galiotos λέει:

  Αγαπητε στρατηγε ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΡΙΣΗ εδιαβασα την επιστολη σας στην επισκοπηση αλλα και στο ημερισιο τυπο. Τυγχανω γιος αποθανοντος συναδέλφου ιερολοχιτου, του αντιστρατηγου και ιερολοχιτη ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
  ΓΑΛΙΩΤΟΥ. Γαλουχηθηκα με τον σεβασμο στις ελληνικες εννοπλες δυναμεις που πιστευω οτι απολαμβανουν σεβασμου απο τους πολιτες.
  Συνεχιστε τον εντιμο αγωνα σας

 3. Αγαπητέ κ. Παρίση,
  Συγχαρητήρια για εμπεριστατωμένη επιστολή σας.
  Η διαχρονική πλέον λαίλαπα απαξίωσης των θεσμών της πολιτείας, συμπεριλαμβάνει και τις Ε.Δ. και μάλιστα με έργα αυτων που όφειλαν να τις προστατεύουν. Οι Ε.Δ. είναι, ευτυχώς για το έθνος, ο μοναδικός θεσμός που χάρη στην οργάνωσή και τις παραδόσεις τους αντέχουν στις διαλυτικές παρεμβάσεις των πολιτικών μας ταγών και των κατευθυνόμενων ΜΜΕ. Δυστυχώς, δεν αντλαμβάνονται ότι, στην οικονομική κρίση που βρισκόμαστε, μόνο με την ισχύ των Ε.Δ. δυνάμεών μας είναι δυνατό να ασκήσουν μια έντιμη Εθνική Εξωτερική πολιτική εξασφάλισης της εθνικής μας κυριαρχίας.
  Οι Ενώσεις Αποστράτων είναι τα μόνα θεσμοθετημένα όργανα που μπορούν και πρέπει να αναλάβουν δημόσια ενεργότερο ρόλο στην προάσπιση των Ε.Δ., λόγω του εκ του νόμου κωλύματος των εν ενεργεία συναδέλφων μας.

  Φιλικά
  Α. Γ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s