Από το ζιβάγκο στο …μνημόνιο

Του Απόστολου Παπαπαρίση

Μαθητής γυμνασίου ήμουν όταν ιδρύθηκε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) κι ακόμα αντηχούν στ’ αυτιά μου τα εύηχα για την εποχή εκείνη συνθήματα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» ή «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες». Θυμάμαι ακόμα ότι ο αρχηγός του κινήματος Ανδρέας Παπανδρέου και τα ιδρυτικά μέλη Κώστας Σημίτης, Δημήτρης Τσοβόλας, Άκης Τσοχατζόπουλος, Μένιος Κουτσόγιωργας, Κώστας Λαλιώτης κλπ για να δείξουν ότι είναι κοντά στο λαό κυκλοφορούσαν με ζιβάγκο.

Η μετάλλαξη

Ας δούμε όμως χρονολογικά και ιδεολογικά πως ξεκίνησε και που έφθασε το ΠΑΣΟΚ. Πριν από τις εκλογές του 1981, κυρίως λόγω των συνθημάτων του, χαρακτηρίσθηκε ως κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, με έντονα αντιιμπεριαλιστικά στοιχεία. Ως κυβέρνηση (1981-1989) αυτοπροσδιορίστηκε ως αριστερό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με σύνθημα την αναδιανομή του εισοδήματος και του κοινωνικού πλούτου. Από το 1990 και μετά άρχισε να αποκτά το χαρακτήρα ενός «συντηρητικά μετατοπισμένου» σοσιαλδημοκρατικού κόμματος ενώ όλο και περισσότερο ενσωμάτωνε στο πρόγραμμα του νεοφιλελεύθερες επιλογές. Επί πρωθυπουργίας Σημίτη (1996-2004) το ΠΑΣΟΚ μετεξελίχτηκε σε κόμμα της κεντροαριστεράς με πρωτεύων σύνθημα τον εκσυγχρονισμό του κόμματος και του κράτους. Στις ημέρες μας, το ιδεολογικό αυτό ταξίδι είναι ολοφάνερο ότι πλησιάζει στο τέλος του, αφού αν και κέρδισε τις εκλογές με το δικό του πρόγραμμα, εφαρμόζει το 70% του προγράμματος της ΝΔ. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΝΔ ψηφίζει πάνω από τα μισά νομοσχέδια του ΠΑΣΟΚ ενώ υποστηρίζει ότι κάποια από αυτά είναι αντιγραφή των δικών της. Φυσικά αναφέρομαι μόνο στις μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, ΔΕΚΟ, κλειστά επαγγέλματα κλπ και όχι στις περικοπές των δώρων, στις μειώσεις μισθών – συντάξεων και στην παραχώρηση της εξουσίας στην τρόικα.

Επιλογές της ΝΔ που υιοθέτησε

Ας θυμηθούμε, όμως, μερικές επιλογές της ΝΔ που πολέμαγε λυσσαλέα το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση ενώ σήμερα ως κυβέρνηση όχι μόνο τις υιοθετεί και τις υλοποιεί αλλά με την αμέριστη συμπαράσταση των ΜΜΕ προσπαθεί να μας πείσει και για την ορθότητα τους:

 • Τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων: Κατήργησε τέλος του 2009 τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους και τις επανέφερε το 2010. Το ίδιο έκανε και με την επιβολή φόρου στα λαχεία, στο ξυστό και στα σκάφη αναψυχής.
 • Ασφαλιστικό: Ωχριά μπροστά στο ασφαλιστικό του ΠΑΣΟΚ το μίνι ασφαλιστικό της ΝΔ, που για τη μη εφαρμογή του ο νυν πρωθυπουργός διαδήλωνε με υψωμένη τη γροθιά στους δρόμους της Αθήνας.
 • Περαίωση: Χαριστική ρύθμιση για επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες την χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ και κατηγορούσε τη ΝΔ για ανικανότητα είσπραξης εσόδων, αλλά την εφάρμοσε και το ίδιο.
 • Απόσυρση ΙΧ: Κατηγορούσε τη ΝΔ ότι ήθελε να βοηθήσει έναν προνομιακό κλάδο και ότι θα κέρδιζαν μόνον οι ξένοι, αλλά και πάλι ως κυβέρνηση άλλαξε γνώμη.
 • Επενδύσεις Κινέζων: Αλλαγή πλεύσης στην είσοδο της Cosco στα ελληνικά λιμάνια, αφού από το «αποικιοκρατική σύμβαση» και τα δάκρυα του νυν πρωθυπουργού, φθάσαμε στο «θα χαθούμε, αν χάσουμε τους Κινέζους».
 • Επαναγορά μέρους της Ολυμπιακής: Άλλη μία ανεκπλήρωτη υπόσχεση που δόθηκε προεκλογικά, όπως και η επαναδιαπραγμάτευση της τιμής των διοδίων.
 • Χρηματοδότηση τραπεζών: Κατηγορούσε τη ΝΔ ότι χάρισε 28 δις ευρώ στις τράπεζες ενώ …χάρισε και το ίδιο ως κυβέρνηση άλλα 25 δις ευρώ και ετοιμάζεται να δώσει κι άλλα.
 • Εξυγίανση ΟΣΕ: Ως ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας είχε καταγγείλει το πρόγραμμα της ΝΔ αλλά εφαρμόζει αντίστοιχο δικό του με ταυτόχρονη μεγάλη αύξηση της τιμής των εισιτηρίων και την κατάργηση δρομολογίων.

Ερωτήσεις που δεν περιμένουν απάντηση

Ακόμη και σήμερα μετά από αυτή τη λαίλαπα ολίγων ορθών και πολλών εσφαλμένων επιλογών και μέτρων του ιδιότυπου «σοσιαλιστικού νεοφιλελεύθερου» ΠΑΣΟΚ, κάποιοι φανατικά φίλα προσκείμενοι σ’ αυτό βρίσκουν τη μετάλλαξη αυτή φυσιολογική και υποστηρίζουν ότι το κόμμα τους έχει την ικανότητα να αναπροσαρμόζει τις επιλογές του, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των καιρών. Εγώ πάλι, διαφωνώ και διερωτώμαι:

(1) Τι φταίει η Ελλάδα και οι Έλληνες να πληρώνουν την ιδεολογική αυτή περιπλάνηση του ΠΑΣΟΚ;

(2) Γιατί έπρεπε το ΠΑΣΟΚ να μάθει στου κασίδη το κεφάλι;

(3) Είναι η ΝΔ συντηρητικό κόμμα που υποστηρίζει σταθερά και αταλάντευτα ότι ορθό κάνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ;

(4) Είναι το ΠΑΣΟΚ προοδευτικό κόμμα, όταν του πήρε 37 ολόκληρα χρόνια να καταλάβει, ότι το πρόγραμμα της ΝΔ είναι το σωστό;

(5) Είναι δυνατόν ένα κόμμα να «κλέβει» το πρόγραμμα άλλου και να το εφαρμόζει σωστά;

This entry was posted in Πολιτική and tagged , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Από το ζιβάγκο στο …μνημόνιο

 1. Ο/Η Ράπτης Γεώργιος λέει:

  Συμφωνώ απολύτως με τις απόψεις του Κου Μανιού.

 2. Ο/Η Dr. Ι.Κ. Μανιός λέει:

  Η ΤΑΠΕΙΝΉ ΜΟΥ ΓΝΏΜΗ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΚΕΛΟΣ…
  ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ!!! ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ… ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΥ, ΜΕ ΡΙΓΙΚΕΛΕΥΤΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ:
  (Π.Χ. ΜΟΝΟ 150 ΟΙ… ΝΕΟΙ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ! ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΜΙΑΣ ΜΟΝΟΝ ΘΗΤΕΙΑΣ…,ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ… ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ, 5ΕΤΙΑΣ! ΜΕ ΕΞΟΥΣΙΕΣ!… ΟΧΙ ΒΙΤΡΙΝΑ- ΗΓΕΤΗΣ!, ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΩΝ…ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ!, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ!!! ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ!… ΚΛΠ…ΑΝ ΤΑ ΦΘΑΡΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΔΕΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΘΟΥΝ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ… ΠΟΛΥ ΦΟΒΟΥΜΑΙ… ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ ΣΕ ΝΕΟ …ΓΟΥΔΙ!

 3. Ο/Η Ράπτης Γεώργιος λέει:

  Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης σ’ένα από τα διηγήματά του γράφει τα εξής για την πολιτική της οποίας η γενεαλογία είναι συνεχής και γνησία κατά τους προγόνους της. < Η αργία εγέννησε την πενίαν,η πενία έτεκε την πείναν,η πείνα παρήγαγε την όρεξιν,η όρεξις εγέννησε την αυθαιρεσίαν,η αυθαιρεσία εγέννησε την ληστεία και η ληστεία εγέννησεν την πολιτικήν. Δυστυχώς κάνουν το παν για να τιμήσουν τις γενεαλογικές τους καταβολές.Δεν αρκεί μόνο να παραδέχονται την ενοχήν τους,αλλά χρειάζεται και η έμπρακτη μετάνοια για να αποκατασταθούν πλήρως στη συνείδηση του Ελληνικού Λαού.

 4. Ο/Η Γεωργιος Παναγιωτου λέει:

  Τωρα το θεμα ειναι η «μετεξελιξη » του ΠΑΣΟΚ , η μηπως η «μετεξελιξη» της ΝΔ (απο Κ.Καραμανλη, Μητσοτακη, Εβερτ, Καραμανλη ο νεωτερος ,Σαμαρας…ο καθεις το χαβα του)? Η μηπως πρεπει να βρουμε το τροπο να γινουμε ευρωπαιοι επιπεδου Ευρωπης?
  Για να σοβαρευτουμε…..

 5. Ο/Η Γρηγόριος Πρεζεράκος λέει:

  Δυστυχώς σ’ αυτή τηχώρα το πλέον δυσνόητο έχει καταντήσει να είναι το αυτονόητο.
  Είναι ίσως το φαινόμενο της αποθέωσης της προπαγάνδας και του εκμαβλισμού των συνειδήσεων.

 6. Ο/Η Χριστος λέει:

  Συνεπως που καταληγουμε ???? Ζητω η ΝΔ ???????

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s