Αναταραχή στα Σκόπια (2)

Ένα δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Πράντα, έρχεται να επιβεβαιώσει, κατά κάποιο τρόπο, τα όσα γράφει στο προχθεσινό άρθρο του ο φίλος κ. Κ. Χολέβας. Το αναδημοσιεύουμε από τον ιστότοπο http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=3654

«Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μπορεί να γίνει το επόμενο θερμό σημείο στον κόσμο. Πρόσφατα, το υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε τους διαχειριστές του Facebook να μπλοκάρουν τα προφίλ των χρηστών που υποκινούν εθνοτικές διαμάχες. Δεν αποκλείεται η χώρα σύντομα να γίνει πεδίο μιας σύγκρουσης ανάμεσα σε “Σλαβομακεδόνες” και Αλβανούς.
Στα μέσα Φεβρουαρίου στην πρωτεύουσα της χώρας των Σκοπίων μια φιλονικία ξέσπασε μεταξύ “Μακεδόνων” και Αλβανών. Στους τελευταίους δεν άρεσε το γεγονός ότι μια ορθόδοξη εκκλησία θα χτιστεί στο κέντρο της πόλης. Ως αποτέλεσμα, οκτώ άτομα, συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών που προσπάθησαν να βάλουν τάξη, τραυματίστηκαν. Μετά το συμβάν το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε από το Facebook να απενεργοποιήσει το προφίλ και τις σελίδες των ομάδων που προκαλούν εθνοτικό μίσος. Η αστυνομία τόνισε ότι το δίκτυο χρησιμοποιείται από εξτρεμιστές για την προώθηση του μίσους και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, η οποία μπορεί να απειλήσει τη κρατική υπόσταση.
Οι ανησυχίες των δυνάμεων ασφαλείας έχουν βάση. Περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού από τα δύο εκατομμυρία της χώρας είναι Αλβανοί. Οι χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας» που εκδόθηκαν στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο προκαλούν.
Η “Μακεδονία” αποσχίστηκε από τη Γιουγκοσλαβία ειρηνικά, αλλά οι Αλβανοί αντιμετωπίζουν τη κυριαρχία της με επιφυλάξεις. Οι σχέσεις μεταξύ Σλάβων και Αλβανών έχουν γίνει πιο περίπλοκες, και στο τέλος, η κατάσταση μπορεί να γίνει εκρηκτική. Τον Φεβρουάριο του 2001, τα μέλη του Αλβανικού Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN), είχαν ξεκινήσει στρατιωτικές ενέργειες . Μόνο έξι μήνες αργότερα με πίεση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η Συμφωνία της Οχρίδας που υπεγράφη, αναφέρει ότι στις περιοχές όπου ο αλβανικός πληθυσμός ανέρχεται σε τουλάχιστον 20 τοις εκατό, η γλώσσα τους λαμβάνει επίσημη θέση. Αλβανοί πολιτικοί έχουν προσχωρήσει στην κυβέρνηση της “Μακεδονίας”, και ένα εθνικής εμβέλειας κανάλι στην αλβανική γλώσσα εκπέμπει. Ήταν ουσιαστικά “ομοσπονδιοποίηση” της “Μακεδονίας”. Ωστόσο, αυτές οι παραχωρήσεις δεν ηρέμησαν τους Αλβανούς εθνικιστές. Συνέχισαν την πίεση στις τοπικές αρχές και το 2005 κέρδισαν το δικαίωμα να υψώσουν την αλβανική σημαία στις περιοχές όπου ο αλβανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. Μερικοί από τους πολιτικούς τους, δεν διστάζουν να υποστηρίζουν στις δηλώσεις τους ότι “οι αλβανικές περιοχές της Μακεδονίας πρέπει να ενταχθούν στο Κοσσυφοπέδιο, και αργότερα, ίσως, στην Αλβανία”.
Ένας νέος γύρος σύγκρουσης ξέσπασε το 2008, αμέσως μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου. Ο Θάτσι, ζήτησε την πλήρη ισότητα των δύο γλωσσών. Αρχικά, ο πρόεδρος Νικόλα Γκρουέφσκι αντιστάθηκε, αλλά η πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ τον ανάγκασε να συμφωνήσει σε όλα. Ωστόσο, οι Αλβανοί δεν είναι ικανοποιημένοι και πάλι . Από τότε υπήρξαν σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ των “Μακεδόνων” και Αλβανών. Μία από αυτές έλαβε χώρα πριν από λίγες ημέρες. Είναι δύσκολο να αντιμετωπίσει τον αλβανικό εθνικισμό γιατί δεν έχει επιλυθεί το θέμα της ονομασία της. Η γειτονική Ελλάδα που θα μπορούσε να έχει γίνει σύμμαχος στην επίλυση του αλβανικού ζητήματος δεν αναγνωρίζει τη χώρα που ονομάζεται Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η διαμάχη για το όνομα είναι σε εξέλιξη από το 1993, αλλά ακόμη δεν έχει επιλυθεί. Ως αποτέλεσμα, οι Έλληνες είναι κατά της εισόδου της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

«Το θέμα έχει συζητηθεί για πολύ καιρό, και δεν είναι σαφές πόσο σύντομα θα επιλυθεί», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Putyatin, ένας ιστορικός. «Ωστόσο, μέχρι σήμερα ακόμη και με την παρέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ δεν έχει προχωρήσει αυτή η διαδικασία προς τα εμπρός. Σύμφωνα με Putyatin, η Μακεδονική κρατική υπόσταση απειλείται σοβαρά. «Πολλοί Μακεδόνες έχουν βουλγαρικά διαβατήρια, και είναι πιθανό ότι στο μέλλον το έδαφος της ΠΓΔΜ θα κατανεμηθεί μεταξύ της Βουλγαρίας και του Κοσσυφοπεδίου, και οι Μακεδόνες θα αποτελούν μειοψηφία και στις δύο χώρες. Η Σερβία θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της Μακεδονίας, αλλά η δύσκολη οικονομική και πολιτική κατάσταση δεν επιτρέπει να είναι σταθεροποιητικός παράγοντας στα Βαλκάνια «, είπε ο Vadim Trukhachev»

Advertisements
This entry was posted in Γεωπολιτική, Εθνικά θέματα and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Αναταραχή στα Σκόπια (2)

 1. Ο/Η Γεώργιος Α.Βλάχος λέει:

  Αγαπητοί συμπατριώτες,αγαπητές συμπατριώτισσες της λογοκρισίας της ηλεκτρονικής σελίδας της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  διαβάζω τα αναρτημένα σχόλια της σελίδας και δεν αντιλαμβάνομαι για ποιό λόγο απορρίψατε το σχόλιό μου, που έστειλα στα
  δύο πρώτα σχόλια,του κατά τα άλλα συμπαθέστατου συμπατριώτη μου κυρίου Ακη Γαβριηλίδη.Δεν ήταν εκπρόθεσμο,τοέστειλα
  στις 18.032011 το πρωί και δεν υπάρχει λόγος να με προστατέψετε από τον Νόμο της Εχθροπάθειας επειδή υποστηρίζω ότι και η Μακεδονία είναι Ελλάδα.Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του αγαπητού μας συμπατριώτη να πέφτει σε αντιφάσεις και να γράφει με απόλυτη άγνοια ότι η Μακεδονία δεν είναι Ελλάδα τελεία και παύλα.Δικαίωμά του είναι επίσης,να μας λέει ότι
  ύπαρχουν και άλλες, δηλαδή πολλές Μακεδονίες εκτός της Ελλάδας.Προσωπικά γνωρίζω μόνον ένα κράτος βόρεια της Ελλάδας στο οποίο, θα τέριαζε η ονομασία ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΙΑ επειδή κατοικούν σε ένα μέρος της Μακεδονίας το οποίο κάποτε κατακτήθηκε από Σλαβικά φύλα.Οι αγαπητοί μας, όμως γείτονες ντρέπονται να αναγνωρίσουν ότι είναι Σλάβοι, επειδή
  πάσχουν από το σύνδρομο του Μακεδονισμού.Για να μην αδικώ πάντως τον συμπατριώτη μας θα ψάξω σε όλα τα σύγχρονα
  Σλαβικά κράτη για να διαπιστώσω αν υπάρχουν και άλλες Μακεδονίες εκτός της Ελλάδας.Στην τρίτη παρέμβασή του,μας λέει ότι είναι Ελληνας και τον συγχαίρω για το θάρρος του.Θα μπορούσε να γράψει ότι είναι ένας Ελληνόφωνος Ευρωπαίος και έτσι θα είχε αποφύγει το προσωπικό του ΟΞΥΜΩΡΟ ΣΧΗΜΑ. Συμφωνώ μαζί του ότι δεν ειναι απαραίτητο όλοι οι Ελληνες να έχουμε, όχι μόνο στο θέμα της Μακεδονίας την ίδια γνώμη.Βασική αρχή της Δημοκρατίας είναι ,ότι η πλειοψηφία κυβερνάει και μειοψηφία ελέγχει! Μου είναι άγνωστο για ποιό λόγο εδώ ο κύριος Γαβριηλίδης θέτει τον εαυτόν του εκτός του συνόλου και γράφει να έχουν αντί το να εχούμε.Ελληνας και να γράφει, ότι και πολύ λιγότερο η Μακεδονία δεν είναι Ελλάδα είναι κάτι περισσότερο από Οξύμωρο Σχήμα.Ασφαλώς θα είναι της γνώμης ότι πρέπει να αναγνωρισθεί μακεδονική εθνική μειονότητα στην Ελλάδα και όλα τα άλλα που έχουν σχέση με το μακεδονικό τους ψυχικό τραύμα και προωθούν τις αλυτρωτικές τους βλέψεις.Οπως και ο ίδιος γνωρίζει το να είναι κάποιος Ελληνας δεν ήταν και δεν είναι μόνο θέμα καταγωγής αλλά κυρίως αγωγής.Δεν έχω κανένα πρόβλημα να αναγνωρίσω Σλαβομακεδονική Ταυτότητα, Σλαβομακεδονική Γλώσσα΄και Σλαβομακεδονικό γειτονικό κράτος.Οι άνθρωποι αισθάνονται Σλάβοι, δεν έχουν και την ελληνική αγωγή,και δεν πρέπει να ντρέπονται να ομολογήσουν οτι είναι Σλάβοι.Οσο πιο γρήγορα αντιληφθούν την λύση του προβλήματος τόσο το καλλίτερο για
  αυτούς και την ειρήνη στα Βαλκάνια.Η σημερινή πολιτική κατάσταση των συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων τους ευνοεί, αλλά ας προσέξουν να μην την πάθουν.Εχουν οι καιροί γυρίσματα ή όπως είπε ο Ηράκλειτος,όλα ρέουν και και μεταβάλλονται.
  Ας μην ξεχνούν, ότι από την Αγίαν Πετρούπολη ξεπετάχτηκε το Λένινγκραντ για να ξαναγίνει και πάλι Αγία Πετρούπολη.
  Με φιλικούς χαιρετισμούς
  Γεώργιος Α. Βλάχος

 2. Ο/Η kostas λέει:

  Δεν μπορώ να καταλάβω τι εξυπηρετεί η χρήση του όρου Μακεδονία (εντός ή εκτός εισαγωγικών) , για τον προσδιορισμό μιάς χώρας που ονομάζεται διεθνώς (προς το παρόν;) ΠΓΔΜ ή FYROM (όχι FYROMacedonia). Μήπως συμβάλλουμε στη παγίωση του όρου;
  Με εκτίμηση
  Κ.Δρίβας

  • Ο/Η Ιωάν. Παρίσης λέει:

   Καταρχήν αποτελεί παράθεση του κειμένου της Πράβντα, στο οποίο χρησιμοποιείται ο όρος Μακεδονία. Συμφωνώ ότι ο μεταφραστής δεν θα έπρεπε να είχε βάλει εισαγωγικά, αλλά να μεταφράζει ότι βλέπει. Εγώ το μετέφερα από την πηγή που παραθέτω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s