Ερντογάν εναντίον Ισραήλ για τον δορυφόρο

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε το Ισραήλ εξαιτίας της προσπάθειάς που κάνει ώστε να παρεμποδίσει την απόκτηση δορυφορικών δυνατοτήτων από την Τουρκία, με τις οποίες θα μπορούσε να αποκτήσει φωτογραφίες του εδάφους του.

Ο τουρκικός δορυφόρος GökTürk πρόκειται να τεθεί σε τροχιά περί το 2013, σημείωσε ο Ερντογάν, στη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο της νεολαίας του κόμματός του, στις 12 Μαρτίου 2011, με θέμα “Vision 2023”.

Η πραγματικότητα αυτή ενοχλεί κάποιους, είπε ο Ερντογάν, χωρίς να αναφέρει το όνομα συγκεκριμένων χωρών. Ωστόσο, είναι προφανές ότι αναφερόταν στο Ισραήλ, επειδή η είσοδος της Τουρκίας στη διαστημική αγορά έχει ανησυχήσει το Ισραήλ, το οποίο θεωρεί ότι απειλούνται ευαίσθητα θέματα ασφάλειάς του. «Εσείς μας παρακολουθείτε εδώ και δεκαετίες» είπε ο Ερντογάν.

Όπως γράφει η αγγλική έκδοση της εφημερίδας Today’s Zaman, ανώτατο στέλεχος των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε σχετικά: «Για χρόνια το Ισραήλ λάμβανε εικόνες του εδάφους μας. Για πρώτη φορά θα έχουμε δορυφόρο συλλογής πληροφοριών. Η αμοιβαιότητα αποτελεί ουσιώδες στοιχείο των διεθνών σχέσεων. Αν αυτοί μπορούν να παρακολουθούν το τουρκικό έδαφος, η Τουρκία έχει το ίδιο δικαίωμα, επίσης.»

Ήδη, το Ισραήλ έχει ασκήσει πιέσεις προς τη Γαλλία, η οποία συμβάλλει στην κατασκευή του τουρκικού δορυφόρου σε συνεργασία με την ιταλική εταιρία Telespazio, προκειμένου να σταματήσει το πρόγραμμα.

 

Advertisements
This entry was posted in Αμυντική τεχνολογία, Διάστημα and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s