Δρ. Ιωάννης Παρίσης

Κυκλοφόρησε το Πόρισμα που συνέταξε η συσταθείσα Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου για τη μελέτη του «Φακέλου της Κύπρου». Πόρισμα_Φακέλου_Κύπρου.

Παράλληλα δημοσιεύουμε και δύο κείμενα που κρίνουν και σχολιάζουν το πόρισμα.

Η Επιτροπή, η οποία με τρεις διαφορετικές συνθέσεις εργάσθηκε από από το 1999 έως το 2010, είχε την ευθύνη να διερευνήσει γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα στην Κύπρο και τα οποία οδήγησαν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και την τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974, και να συγκεντρώσει, αξιολογήσει στοιχεία της κυπριακής τραγωδίας, που επικράτησε να ονομάζονται “Φάκελος της Κύπρου”.

Επισημαίνεται ότι, όπως αναφέρεται στα εισαγωγικά του κειμένου, οι Ελληνικές Κυβερνήσεις και η Βουλή των Ελλήνων αρνήθηκαν να παραχωρήσουν μαρτυρικό υλικό από τα υπάρχοντα αρχεία. Η Βουλή των Ελλήνων απαντώντας σε σχετικό αίτημα είπε ότι «η μη παραχώρηση του σχετικού υλικού, στηρίζεται σε απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, ότι το σχετικό αρχείο είναι τεράστιο και σε αυτό περιέχονται απόρρητα έγγραφα τα οποία δεν δόθηκαν ποτέ σε κανένα. Την απόφαση μπορεί να διαφοροποιήσει μόνο η Ελληνική Κυβέρνηση εφόσον κρίνει ότι τα πράγματα παρουσιάζονται σήμερα διαφορετικά.»

Για το Πόρισμα του Φακέλου της Κύπρου κυκλοφόρησαν ήδη δύο κριτικά κείμενα, τα οποία και δημοσιεύω εδώ σε μορφή pdf:

1. Σχόλια για το Πόρισμα της Επιτροπής Φακέλου Κύπρου, της Φανούλας Αργυρού, ερευνήτριας/συγγραφέα, Λονδίνο

2. Κριτική για το Πόρισμα του Φακέλου της Κύπρου, του Λεωνιδα Λεωνίδου, ερευνητή και συγγραφέα, Λονδίνο