Το θέμα είναι το… πάχος του δέρματος

Δρ. Ιωάννης Παρίσης

Ανέκαθεν είχα την απορία αν κάποιοι πολιτικοί, κυρίως οι ασκούντες κυβερνητική εξουσία, έχουν διαφορετικό DNA από τους απλούς πολίτες. Ο λόγος ήταν η συμπεριφορά τους και η αντίδρασή τους σε κάθε θέμα, η οποία δεν εξηγείται με τη κοινή λογική. Αφορμή για τις σκέψεις αυτές μου έδωσε η πρωτοφανής στα παγκόσμια χρονικά «επιτυχία» του υπουργείου (μη εθνικής) Παιδείας κλπ. να αφήσει τους μαθητές χωρίς βιβλία.

Ας κάνουμε μία υπόθεση εργασίας: ‘Εχουμε κρίση στο Αιγαίο και ξαφνικά διαπιστώνεταιότι τα αεροσκάφη μας δεν έχουν πυρομαχικά επειδή το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας καθυστέρησε να τα παραγγείλει. Ποιες θα ήταν οι συνέπειες; Το βέβαιο είναι ότι ο αρχηγός της αεροπορίας και αρκετοί αρμόδιοι θα πήγαιναν όχι απλά στο σπίτι τους αλλά και στο στρατοδικείο με την κατηγορία της παράληψης καθήκοντος κλπ. Όσο για τον υπουργό Άμυνας, αυτός ίσως να περιφερόταν από κανάλι σε κανάλι εξηγώντας γιατί δεν είχαν πυρομαχικά τα αεροσκάφη. Ίσως, μάλιστα, να προσπαθούσε να μας πείσει ότι ήταν καλύτερα… χωρίς πυρομαχικά!

Όπως, περίπου, προσπαθούν να μας πείσουν οι Κυρίες που «υπουργεύουν» (διακονούν) την Παιδεία, περιφερόμενες από κανάλι σε κανάλι. Ίσως θεωρούν ότι με τις φωτοτυπίες, ως προϊόντα ηλεκτρονικών μηχανημάτων, προωθείται… η «ηλεκτρονική διακυβέρνηση»!!! Χωρίς ντροπή, ανερυθρίαστες, χωρίς να νιώθουν την ανάγκη να ζητήσουν μια συγνώμη από γονείς, καθηγητές και μαθητές και να πουν «αποτύχαμε και παραιτούμαστε».

Προσπαθούν να μας περάσουν ότι κάποιοι «υπηρεσιακοί παράγοντες» φταίνε (ποιοι και γιατί;).  Και έτσι να είναι, αποδεικνύονται ανεπαρκείς και ανίκανες να ασκήσουν διοίκηση και έλεγχο στις υπηρεσίες που προϊστανται. Ποιους έλεγξαν, ποιους έστειλαν στον εισαγγελέα για παράληψη καθήκοντος; Πώς στέκονται στη θεση τους χωρίς ίχνος ντροπής;
Τελικά φταίει το DNA; Όχι μου λέει φίλος γιατρός. Το DNA δεν διαφέρει κατά κοινωνική ομάδα αλλά κατ’ άτομο. Απλά είναι θέμα… πάχους  δέρματος! Είδε την απορία στο πρόσωπό μου, και συνέχισε: Χονδρόπετσοι!!!

Δημοσιεύθηκε σήμερα στην ηλεκτρονική εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΗ_ΖΩΝΗ.

This entry was posted in Πολιτική and tagged , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Το θέμα είναι το… πάχος του δέρματος

  1. Ο/Η Γιωργος Παναγιωτου λέει:

    Ωραια η κουβεντα μαζι σας κε Παριση. Την απολαμβανω (χωρις εισαγωγικα) οπως και την ανταλλαγη αποψεων. Συμφωνουμε λοιπον!!!
    Ουτε εγω ειμαι εκτος θεματος γιατι αναλογες καταδικαστεες και αντιδημοκρατικες συμπεριφορες (φοιτητων η «φοιτητων» που προπηλακισαν τον βιολογο καθηγητη – φωτοπουλους κλπ) θα μπορουσα να αναφερω και εγω , οπως τον κ. Σακη…Μακη ….ταξιτζη (αυτον με τα βαμμενα μαλλια) η οπως αλλιως τον αποκαλουν η τους κκ φορτηγατζηδες η τον κ. προεδρο του ιατρικου συλλογου και δημαρχο αμαρουσιου (ραβε – ξηλωνε πλακακια ) η αλλους δημοκρατικους συντεχνιτες η αλλους συνδικαλισταραδες (οπως τους αποκαλεσε σημερα ο κατα τα αλλα απαραδεκτος η ανικανος πολιτικα αντιπροεδρος ).
    Οχι κε Παριση δεν ειμαι οπαδος αυτου του τυπου της Δημοκρατιας οπως ουτε και σεις οπως αντιλαμβανομαι.
    Ετσι λοιπον μαλλον και οι 2 ειμαστε εκτος θεματος η μπορει και εντος τελικα.

  2. Ο/Η Ιωάν. Παρίσης λέει:

    Μάλλον συμφωνούμε, αλλά προφανώς κάποιος από τους δυο μας είναι… εκτός θέματος.
    Όσο για το σε ποια καθεστώτα δέρνουν τους πολιτικούς, κοινωνικούς, επαγγελματικούς, ιδεολογικούς αντιπάλους, σας θυμίζω ότι αυτό συνέβη επανειλημμένως στη διάρκεια της δημοκρατίας μας (κυρίως στα Πανεπιστήμια, όπου προσφάτως έδειραν και γηραιό ξένο καθηγητή προσκεκλημένο ως ομιλητή). Τι να πούμε και για τη συμπεριφορά του δημοκράτη Φωτόπουλου (επί δημοκρατίας). Αυτές τις συμπεριφορές εννοείτε;

  3. Ο/Η Γιωργος Παναγιωτου λέει:

    ΟΧΙ κε Παριση δε προτεινω να μη πηγαινουν τα παιδια μας στο σχολειο ουτε να δερνουμε τους αναξιοπιστους εκπαιδευτικους λειτουργους (αυτες οι μεθοδοι αναγονται σε αλλες καταστασεις μη δημοκρατικα συντεταγμενες)
    ΑΛΛΑ…ΝΑΙ κε Παριση μπορουσαμε και μπορουμε να καταγγελουμε και να διαμαρτυρομαστε και να αγανακτουμε (χωρις εισαγωγικα). Με το να ριχνουμε οοοολη την ευθυνη στους πολιτικους τους οποιους εμεις ψηφισαμε , εμεις στηριξαμε, εμας βολεψανε ΔΕΝ προκειται να δουμε τη παιδεια μας να ανεβαινει εστω και ενα σκαλοπατακι απο τις τελευταιες θεσεις της Ε.Ε .
    Δηλ εμεις τωρα διαπιστωσαμε τα στραβα? ή η αντιθεση μας εγκειται στη καταγγελια συγκεκριμενων πολιτικων σχηματισμων , ωστε να ερθουν οι αλλοι να τα φτιαξουν?
    ΝΑΙ κε Παριση ,πρεπει να μετεχουμε ενεργα στα θεματα που αφορουν τη ποιοτητα της ζωης μας και στη επιτευξη περισσοτερης δημοκρατιας στο πολυπαθο τοπο μας.
    ΑΛΛΙΩΣ ΝΑΙ Κε Παριση ειμαστε ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ

  4. Παράθεμα: Το θέμα είναι το… πάχος του δέρματος | αἰέν ἀριστεύειν

  5. Ο/Η Γιωργος Παναγιωτου λέει:

    Συμφωνω με τους παραπανω καθως και με τον συντακτη του κειμενου.
    Φταιει αυτος που εχει την ευθυνη. Στη συγκεκριμενη περιπτωση το υπουργειο. Τωρα αν καποιος εκανε σαμποταζ η δεν εκανε σωστα και εγκαιρα τη δουλεια του ειναι ευθυνη αποκλειστικη του υπουργειου να ειχε λαβει εγκαιρα τα οποια μετρα επρεπε ωστε να μη συμβει αυτο το απαραδεκτο φαινομενο.
    ΑΛΛΑ μηπως ειμαστε και λιγακι υποκριτες???? τι εννοω??
    Που ηταν και ειναι οι σοβαρες διαμαρτυριες εναντια στη ΜΗ δωρεαν παιδεια τοοοοοσα και τοοοσα χρονια.
    Τοσα χρονια που πληρωναμε τα βοηθηματα, τοσα χρονια πως αντιμετωπιζαμε την αδιαφορια καποιων πολλων εκπαιδευτικών, τις απεργιες τους κανονικες και λευκες? Τα ιδιαιτερα μαθηματα ΚΑΙ απο δημοσιους εκπαιδευτικους? τα εξαντλητικα φροντιστηρια? τις αποσπασεις των εκπαιδευτικων σε διφορα εξωεκπαιδευτικα καθηκοντα? Και τοοοοσα αλλα…..
    Γιατι δεν αντιδρουσαμε τοσα χρονια εεεε???? Μηπως φταιμε και εμεις για την καταντια της Ελληνικης παιδειας??? ΜΗΠΩΣ???

    • Ο/Η Ιωάν. Παρίσης λέει:

      Αυτή η γενίκευση περί συλλογικής ευθύνης, που ξεκινάει από το «μαζί τα φάγαμε» και φθάνει στο «όλοι φταίμε», το μόνο που επιτυγχάνει είναι να δίνει άλλοθι στους πραγματικούς υπευθύνους. Έχει ρητορικό περιεχόμενο και δεν αντιμετωπίζει το θέμα στην πράξη.
      Τι ακριβώς προτείνετε; Να μη στέλναμε τα παιδιά μας στο σχολείο; Να… έδερναν τους απεργούντες εκπαιδευτικούς οι σύλλογοι γονέων; Να φέρναμε με τη βία τους αποσπασμένους στις θέσεις τους; Να δέρναμε όσους έκαναν φροντιστήρια ή να τους καταγγέλαμε;.
      Βλέπετε λοιπόν ότι σε κάθε περίπτωση εκείνοι που φταίνε είναι οι ηγέτες. Αυτοί που νομοθετούσαν για όλα αυτά, που μπορούσαν να εκδώσουν υπουργικές αποφάσεις, κλπ. Αυτοί με νόμο διέλυσαν τα ΑΕΙ και τώρα με άλλο νόμο προσπαθούν να τη φέρουν στον… ίσιο δρόμο! Τώρα διαπίστωσαν τα στραβά; Ας ρωτούσαν τον κάθε απλό πολίτη να τους το έλεγε από την δεκαετία του 1980 ότι τα ΑΕΙ διαλύονταν. Οι φταίχτες έχουν ονοματεπώνυμο.

  6. Ο/Η Γεώργιος λέει:

    Μια προσεκτικότερη θεώρηση του θέματος θα μας έδειχνε ότι η πηγή του κακού ήτνα το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε μπλοκάρει και καθυστερήσει χωρίς αιτία την διάθεση των κονδυλίων και για αυτό ο υπεύθυνος (αντιπρόεδρος νομίζω) παραπέμπεται τώρα στον Εισαγγελέα (πάλι νομίζω).
    Δεν γνωρίζω αν ο συγκεκριμένος αντιπρόεδρος ανήκει πολιτικά σε συμπολίτευση ή αντιπολίτευση (που παρουσιάζει καταστροφική για την χώρα συμπεριφορά (η άρνηση και η καταστροφή λιμανιών, διοδίων, λευκές απεργίες κλπ). Αν τα κίνητρα ήταν αυτά ο τουφεκισμός κατά την εκτίμησή μου θα ήταν το ζητούμενο.
    Αυτό δεν μειώνει τις ευθύνες του υπουργείου που έπρεπε να είχε βαρέσει συναγερμό νωρίτερα και να στείλει τα πράγματα νωρίτερα στον εισαγγελέα και να μας ενημερώσει και εμας τους ταπεινούς και να μας ξεσηκώσει για να μην καταλήξουμε στις γυφτιές που ζήσαμε.
    Κατανοώ απόλυτα τηνοργή σας και συμπαρίσταμαι αλλά δεν είναι πάντοτε όλα όπως καποιοι παρουσιάζουν (κυβερνώντες και μη). Τα πράγματα είναι πολύ πιο σάπια από ότι δείχνουν! (πχ οι εφοριακοί που δεν μαζεψαν τίποτε και κάνουν λευκή απεργία εδώ και κάποια χρόνια, κάνουν απεργία για τις αποδοχές τους.
    Είμαστε Failed state εδώ και χρόνια (δείτε τον ορισμό στην WIKEPIDEA) και νομίζω ότι εξακολουθούμε ΟΛΟΙ μας απλώς να άδωμεν και να κράζομεν.
    Τέλος σας ευχαριστώ για την θαυμάσια δουλειά που κάνετε.

    • Ο/Η Kostas λέει:

      Συμπληρώνω : Φταίει ο αντίστοιχος διευθυντής του υπουργείου που δεν φρόσντισε έγκαιρα να εξασφαλίσει κλπ κλπ, έναντι του οποίου ευθύνεται ο αντίστοιχος τμηματάρχης, ο οποίος είχε αναθέσει με τη σειρά του στο αντίστοιχο υπάλληλο , ο οποίος σε συνεργασία με τον αντίστοιχο συνάδελφο έλλειπαν σε καλοκαιρινές διακοπές , αλλά όταν απο τον Ιούνιο συνέταξαν το αντίστοιχο έγγραφο δεν μπόρεσαν να το εκτυπώσουν λόγω βλάβης εκτυπωτή,κλπ κλπ. Άρα φταίει ο εκτυπωτής. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Επιμερισμός ευθυνών δεν υπάρχει. Όπως θα επιζητούσαν τα εύσημα, αν όλα πήγαιναν καλά, έτσι θα πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες της ανεπάρκειάς τους, να απολογούνται και να πηγαίνουν στα σπίτια τους. Σε ποιά ιδιωτική επιχείρηση θα ήταν επαρκείς ανάλογες δικαιολογίες και αλλαζωνικές συμπεριφορές;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s