Περί ευρωπαϊκής αστυνομίας και… άλλα παραμύθια!

Δρ. Ιωάννης Παρίσης
Υποστράτηγος ε.α.
Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης

Για μια ακόμη φορά κυκλοφορούν στο διαδίκτυο «πληροφορίες» και «σενάρια» περί «ευρωπαϊκών δυνάμεων καταστολής εξεγέρσεων», αναφερόμενα κατά βάση στην EUROGENDFOR (ή EGF) την οποία αποκαλούν «στρατό επιβολής της ευρωπαϊκής χούντας» και άλλα παρόμοια. Τα σχετικά κείμενα είναι ανυπόγραφα, δεν εμφανίζουν την πηγή τους ούτε έχουν την απαραίτητη τεκμηρίωση.

Καταρχήν, θα ήθελα να διατυπώσω κάποιους προβληματισμούς (απλοϊκές σκέψεις, κυρίως για τους εξ ημών στρατιωτικούς):

 • Ποιος είδε την… αποβίβαση της «ταξιαρχίας» στην Ηγουμενίτσα, όπως γράφουν τα  εν λόγω blogs; Και πώς δεν τράβηξε έστω μια φωτογραφία με το κινητό του.
 • Δεν κάνει εντύπωση πως μια τέτοια δύναμη (με τεθωρακισμένα κλπ.) όλοι την είδαν (;;;) αλλά κανείς δεν έβγαλε έστω μια φωτογραφία από μακρυά;
 • Πώς πήγαν από την Ηγουμενίτσα στη Λάρισα; Υπογείως; Κάποιος τους είδε (!) και στη Λεωφόρο Λαυρίου (Ράδιο 9, μεσημέρι Παρασκευής 14/10/11).
 • Ποιο είναι αυτό το «παλιό αεροδρόμιο της ΠΑ στη Λάρισα» όπου εγκαταστάθηκαν; Και δεν τους αντελήφθη κανείς; Ούτε ένας Δήμαρχος; Αόρατοι είναι;
 • Γνωρίζουν οι εν λόγω διακινητές «ειδήσεων» τι σημαίνει μετακίνηση μιας μονάδας σε τέτοια απόσταση; Θα είχε κινητοποιηθεί η μισή Τροχαία, Στρατονομία, κλπ. Και από κοντά βέβαια δημοσιογράφοι, κανάλια…
 • Είδαν και… Γερμανούς! Αλλά η Γερμανία δεν μετέχει στην EFG (!)

Έχω την άποψη ότι οι διαδόσεις προέρχονται από συγκεκριμένους χώρους και όσοι πέφτουν στην παγίδα και τα αναπαράγουν, παίζουν χωρίς να το θέλουν το παιχνίδι τους. Το θέμα αυτό ήρθε στη δημοσιότητα προ έτους και πλέον, από ιστοσελίδα αναρχικού χώρου. Τώρα κάποιοι εμφάνταστοι ή εντυπωσιομανείς το επαναφέρουν. Είναι προφανές ότι όσοι τα διαδίδουν έχουν ουσιώδη άγνοια των σχετικών θεμάτων. Θα ήθελα να παραθέσω μερικά στοιχεία (έχω ξαναγράψει στο πρόσφατο παρελθόν): 

Η EUROGENDFOR (European Gendarmerie Force) είναι πολυεθνική δύναμη (από το 2005), συγκροτούμενη από τμήματα επτά ευρωπαϊκών χωρών που διαθέτουν τέτοιες αστυνομικές υπηρεσίες (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Ρουμανία, Πολωνία). Δηλαδή αστυνομικές υπηρεσίες με στρατιωτικό χαρακτήρα (όπως ήταν κάποτε η δική μας Χωροφυλακή). Αποστολή της είναι η συμμετοχή σε Επιχειρήσεις Διαχείρισης Κρίσεων στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας & Άμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ, σε περιοχές όπου υπάρχουν κρίσεις (εμφύλιοι πόλεμοι, διάλυση του κράτους μετά από πόλεμο, κλπ.). Μπορεί επίσης να δρά σε συνεργασία με στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΕ, είτε κατά την ανάπτυξή τους σε περιοχή κρίσης, είτε μετά την αποχώρησή τους.

Για να αναπτυχθούν οι δυνάμεις αυτές προηγείται απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ και ακολουθεί απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ. Αντιγράφω από το σχετικό κείμενο της ΕΕ: «The EGF will always be deployed on a clear legal basis. Usually the mandate will be based on relevant UN Security Council Resolutions or on political guidelines from EU or other international organisations that intervene in the field of crisis management.»

Δύο χρόνια πριν (τον Ιανουάριο του 2003), με προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου, η ΕΕ απέκτησε την πολυεθνική ευρωπαϊκή αστυνομία, η οποία με την ονομασία European Union Police Mission (EUPM) αναπτύχθηκε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου και παραμένει, συμβάλλοντας στη ηρεμία και σταθερότητα στην περιοχή, εκπαιδεύοντας την τοπική αστυνομία και συνεργαζόμενη με την στρατιωτική αποστολή της ΕΕ (επιχείρηση Althea). Ανάλογες αποστολές έχουν αναληφθεί (πολλές είναι ακόμα σε εξέλιξη) στο Κονγκό, το Νταρφούρ, τη Γουϊνέα-Μπισσάου, την Παλαιστίνη, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, κ.ά.

Φυσικά ουδέποτε τμήμα της EGF ήρθε στη χώρα μας. Κάνω μία σκέψη: μήπως οι «πληροφοριοδότες» είδαν στην Ηγουμενίτσα προσωπικό της FRONTEX, οι οποίοι όντως αποβιβάζονται στο λιμάν αυτό και εκείθεν μεταβαίνουν στον ΕΒΡΟ για ανάληψη αποστολής; Ίσως. Από κει και πέρα φαντάστηκαν όλα τα υπόλοιπα. Σε τέτοιους δύσκολους καιρούς καθετι γίνεται πιστευτό.

Είναι εκπληκτικός ο αριθμός και το μέγεθος των ανακριβειών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Κείμενα και πληροφορίες που δεν εμφανίζουν συντάκτη και πηγή. Πολλοί δυστυχώς προωθούν χωρίς κριτική σκέψη και χωρίς να εξετάζουν την ακρίβεια και την τεκμηρίωση των στοιχείων που λαμβάνουν, συμβάλλοντας άθελά τους στη διάδοση των ανακριβειών.

This entry was posted in Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και Άμυνα and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Περί ευρωπαϊκής αστυνομίας και… άλλα παραμύθια!

 1. Ο/Η HEIL GAP λέει:

  Δρ. Ιωάννης Παρίσης PROTON KAI KYRION AGNOISTE TOYS ANOITOYS KAI DEFTERON, EAN THELETE FISIKA , DIAVASTE GIA NA EPIVEVEOTHITE PLIROS TO KATOTHI ARTHRO

  Περί eurogendfor και κολοκύθια με την ρίγανη

  http://1greek.wordpress.com/2011/10/15/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF-eurogendfor-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CF%8D%CE%B8%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%81%CE%AF%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%B7/

  ΕΠΙΣΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ http://www.eglimatikotita.gr/2011/10/eurogendfor_15.html

  TELOS PANTON DIA NA MIN SAS KOYRAZO IDOY LIPON
  …………………………………………………………………………….
  Περί eurogendfor και κολοκύθια με την ρίγανη

  Φωτογραφία στο διαδίκτυο : false-flag-gun-black-and-white

  From HEIL GAP ( or mind the GAP)
  Θα ήθελα να πληροφορήσω όλους τους ΦΙΛΟΥΣ του HEIL GAP (or mind the GAP) αλλά επί τη ευκαιρία να επιστήσω την προσοχή εις τον ευφάνταστο, τον αφελή η ίσως τον εν διατεταγμένη υπηρεσία φιλαράκο του διαδικτύου , (συνεπώς χειραγωγούμενο από την New World Order ) αρθρογράφο , ο οποίος εκφοβίζει τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ λαό , με πλαστές ειδήσεις :
  Περί αφίξεως της Eurogendfor , και να τον ενημερώσω , ότι πλην του ΚΚΕ , κανένας άλλος πολιτικός οργανισμός . δεν «ΕΧΑΨΕ» αυτήν την μπούρδα :
  Δηλαδή την ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ, περί αφίξεως της Eurogendfor στην χώρα μας.

  Από καιρό σε καιρό υπήρξαν φήμες, ότι ακόμη και τα ΜΑΤ δεν ευθυνόταν, για την υπερβολική χρήση βίας κατά των διαδηλωτών και το «ΜΑΣΤΟΥΡΩΜΑ» μας, με τόνους δακρυγόνων, υποστηρίζοντας ότι αυτοί που ΒΑΡΟΥΣΑΝ δεν ήταν Έλληνες.

  Υποθέτω δε, ότι, αυτές οι φήμες βασίζονται στην έκπληξη των Ελλήνων: «ΜΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΑΙΤΟΡΙΑΝΟΙ ΤΩΝ (ΜΑΤ) ΝΑ ΚΤΥΠΟΥΝ ΤΟΣΟ ΣΚΛΗΡΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ; »

  Ωστόσο, οι «αβάσιμες» φήμες στο διαδίκτυο ΕΦΤΑΣΑΝ ΝΑ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ότι 6.000 αστυνομικοί έφτασαν στην Ελλάδα από την Ιταλία , όταν από τα λίγα στοιχειώδη που ξέρω :
  « η EGF μπορεί να αναπτύξει έως και 800 άνδρες »

  ΚΑΙ ΟΤΙ: Σύμφωνα με μια πολύ αξιόπιστη πηγή, του HEIL GAP (or mind the GAP) η λεγόμενη «eurogendfor» στην Ελλάδα η οποία κατέφθασε δια την καταπολέμηση των ταραχών … ήταν στην πραγματικότητα… Τσέχοι στρατιώτες από τη «Βαλκανική Ταξιαρχία» της SEEBRIG, την Πολυεθνική Ειρηνευτική Δύναμη της Νοτιοανατολικής Ευρωπαϊκής Ταξιαρχίας. Οι στρατιώτες έφθασαν στην Ελλάδα μέσω Ηγουμενίτσας , μεταφέρθηκαν στο Τύρναβο στην Κεντρική Ελλάδα και στη συνέχεια μετακόμισαν με λεωφορεία για τη Βοσνία!
  «Αυτή ήταν λοιπόν η υποτιθέμενη «eurogendfor» που ήρθε στην Ελλάδα «με απόλυτη μυστικότητα», αλλά μέσω των δρόμων και των λιμένων, έτσι ώστε ο καθένας θα μπορούσε να τους δει…»
  Χα, Χα , Χα
  Η προσοχή μας θα πρέπει να επικεντρωθεί ως προς το γιατί όλες αυτές οι φήμες και οι ισχυρισμοί και ποιους σκοπούς εξυπηρετούν… και γιατί τα λεγόμενα αριστερά στην ουσία «τα ΝΕΑ ΑΥΤΑ κόμματα της παραπλανητικής αριστερής σημαίας» να φοβίζουν τον φτωχό κοσμάκη ώστε να κάτσει να πεθάνει της πείνας, μη βγάζοντας άχνα;
  Αν και περί της υπάρξεως της δύναμης αυτής, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μια υπαρκτή «ευρωχωροφυλακη », όπως μας είχε πληροφορήσει πριν ενάμιση χρόνο βουλευτής, ο οποίος είχε μεγαλώσει στην Γερμανία.

  Λοιπόν , ας αφήσουμε τον εκφοβισμό του κόσμου , περί αφίξεως της ευρώ-τζενταρμεριας – « ευρω-χωροφυλακής ελληνιστή », διότι , όλοι μας , έχοντες και μη , πρέπει ενωμένοι, να ρίξουμε την χούντα του «τζεφρυ» , την ερχόμενη εβδομάδα .
  ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΣ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΟΥΜΕ ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΑΛΛΑ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΑΣ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. «ΕΧΟΝΤΕΣ Η ΜΗ ΕΧΟΝΤΕΣ ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΟ ΧΤΙΚΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ»
  Εξ άλλου η προσωπική μας οικονομική επιφάνεια δεν θα έχει μεγάλη σημασία πλέον, διότι εάν συνεχιστεί αυτή η ανοησία του ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ = ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ, εντος συντόμου χρονικού διαστήματος , θα γίνουμε όλοι φτωχοί.
  Ας ψάξουμε λοιπόν, την χθεσινή συνέντευξη του λαϊκού τραγουδιστή Δημήτρη Μητροπάνου, στην οποία, αναφερόμενος στον τζεφρυ, τον χαστουκίζει ηχηρά, χαρακτηρίζοντας τον ως «Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ»
  ΕΔΩ ο HEIL GAP ( or mind the GAP), αν και έχει γυρίσει όλο τον κόσμο, δεν έχει ακούσει σε καμία χώρα να καταφέρονται τοιουτοτρόπως, κατά του πρωθυπουργού των, όπως καταφέρονται οι Έλληνες ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΓΑΠα.
  π.χ. ανόητος προδότης, καθυστερημένος, δοτός πρωθυπουργός, ρουφιανος, ο τζεφρυ με τα γυναικεία καλσόν, ο αυτιστικός πρωθυπουργός και άλλα τέτοια κοσμητικά επίθετα.
  Προφανώς αυτά δείχνουν το μένος των Ελλήνων κατά του πρωθυπουργού της χώρας και των συνεργατών του , καθώς επίσης και κατά όλων των συνεργατών και των φερέφωνων ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑΣ .

  HEIL GAP ( or mind the GAP)

  Φωτογραφία στο διαδίκτυο :

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s