12η Απριλίου: Διεθνή Ημέρα Πτήσης Ανθρώπου στο Διάστημα.

Πριν ένα χρόνο, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τιμώντας την 50η επέτειο της πτήσης ανθρώπου στο διάστημα, με την απόφασή του A/RES/65/271 της 7 Απριλίου 2011, όρισε την 12η Απριλίου ως Διεθνή Ημέρα της Πτήσης Ανθρώπου στο Διάστημα.

Η 12η Απριλίου 1961 ήταν η ημέρα της πρώτης πτήσης ανθρώπου στο διάστημα, που πραγματοποιήθηκε από τον Ρώσο αστροναύτη Γιούρι Γκαγκάριν. Αυτό το ιστορικό γεγονός άνοιξε τον δρόμο για την εξερεύνηση του διαστήματος προς ωφέλεια ολοκλήρου της ανθρωπότητας.

Με την Διεθνή Ημέρα της Πτήσης Ανθρώπου στο Διάστημα ορίσθηκε να εορτάζεται κάθε έτος σε διεθνές επίπεδο η αρχή της διαστημικής εποχής για την ανθρωπότητα, επιβεβαιώνοντας την σημαντική συνεισφορά της διαστημικής επιστήμης και τεχνολογίας για την επίτευξη βιώσιμων αναπτυξιακών στόχων και την βελτίωση της ευημερίας των κρατών και των λαών, καθώς και την εξασφάλιση της υλοποίησης της φιλοδοξίας τους να παραμείνει το διάστημα χώρος ειρηνικών δραστηριοτήτων.

Ύστερα από ένα κύκλο ανταγωνισμών, κυρίως μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, βρισκόμαστε σήμερα σε μια εποχή συνεργασίας, η οποία κυρίως αποτυπώνεται στη λειτουργία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, στον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία συνεργάζονται σε κοινές πτήσεις και κοινά επιστημονικά προγράμματα, ενώ στα επόμενα χρόνια αναμένεται η συμμετοχή και άλλων χωρών.

Advertisements
This entry was posted in Διάστημα and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s