Το ηθικό των Τουρκικών ΕΔ και οι επιτυχίες

Άρθρο του Fikret Bila fbila@milliyet.com.tr
Εφημερίδα «Μιλλιέτ» της 11 Σεπ 2012          
Μετάφραση: Χαρ. Καραγκιοζούδης

Η Τουρκία εδώ και 30 χρόνια  διεξάγει αγώνα με την τρομοκρατία. Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι υπόθεση ηθικού. Η πλέον σημαντική δύναμη των στρατιωτών και των αστυνομικών, οι οποίοι μέρα και νύχτα, χειμώνα – καλοκαίρι, στα βουνά και τα λαγκάδια, στις πόλεις και τα χωριά, βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, είναι το ηθικό.

Είναι φυσικά γνωστό, ότι τα μέλη της τρομοκρατίας πρωτίστως επιδιώκουν την πτώση του ηθικού των Δυνάμεων Ασφαλείας. Αυτός είναι και ο πρώτος στόχος των αιματηρών συγκρούσεων των μελών της τρομοκρατίας. Αν είναι εφικτό, μέσω των ΜΜΕ πραγματοποιούν και προπαγάνδα, για να αυξήσουν το ηθικό των δικών τους μελών και να ρίξουν το ηθικό των Δυνάμεων Ασφαλείας.

Ως εκ τούτου, οι υπεύθυνοι για τον αγώνα με την τρομοκρατία, θα πρέπει να επιδιώκουν όπως ο Στρατός και η Αστυνομία, να έχουν ηθικό. Αυτό είναι καθήκον και των πολιτικών και των στρατιωτικών αλλά και των δημοσίων λειτουργών.

Το Ηθικό των ΤΕΔ

Οι ΤΕΔ εδώ και πολύ καιρό είναι στο στόχαστρο. Για μεγάλο χρονικό διάστημα συνεχίζεται μια πολύ συστηματική εκστρατεία λασπολογίας, εναντίον του Τουρκικού Στρατού. Επιδιώκεται η υπονόμευση της δημόσιας αξιοπιστίας των ΤΕΔ, με σκοπό την πτώση του ηθικού των μελών και την διενέργεια ψυχολογικών επιχειρήσεων τόσο σε εσωτερικές όσο και σε εξωτερικές πηγές.

Καμιά τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο, σε καμιά χώρα, δεν έχει την υποστήριξη της πολιτικής (εξουσίας) και των ΜΜΕ. Σ’ αυτό το θέμα η πλέον τυχερή τρομοκρατική οργάνωση, στον κόσμο είναι το ΡΚΚ.

Παρουσιάζουν το Στρατό και την Αστυνομία ως μια τρομοκρατική οργάνωση, ενώ ένας μηχανισμός προπαγάνδας παρουσιάζει την τρομοκρατική οργάνωση ως μια αθώα οργάνωση, που τα τελευταία χρόνια εργάζεται αποτελεσματικά.

Ήδη ένας Α/ΓΕΕΘΑ, Αρχηγοί Κλάδων, Στρατηγοί, Αντιστράτηγοι, Διοικητές διαφόρων επιπέδων, για μήνες και για χρόνια  βρίσκονται υπό εκδίκαση «κρατούμενοι» και έχει προστεθεί ένα σύστημα, το οποίο δημιούργησε ένα περιβάλλον στο οποίο είναι ακόμα πιο δύσκολο να βρεις ηθικό. Ωστόσο δεν είναι ικανοποιημένοι και σε κάθε επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης, σε κάθε προσφορά νεκρών, κατηγορούνται οι ΕΔ και οι Διοικητές με πολύ βαριές κατηγορίες, σε μια προσπάθεια να τους προσάψουν και την ατιμία.

Οι επιτυχίες των ΤΕΔ

Φυσικά όπως συμβαίνει σε κάθε οργανισμό, έτσι και στις ΤΕΔ υπάρχουν λάθη. Δεν υπάρχει κανείς και κανένας οργανισμός αλάθητος. Φυσικά στον αγώνα με την τρομοκρατία δεν υπάρχει δίκιο όταν παραβιάζονται  οι κανόνες ή γίνονται ενέργειες εκτός νόμου. Η αμέλεια, δεν τους απαλλάσσει από την ευθύνη της αποτυχίας. Ωστόσο αυτό δεν εξαλείφει τις επιτυχίες των ΤΕΔ. Το ΓΕΕΘΑ χθες με ένα ενημερωτικό σημείωμα, ανακοίνωσε το πώς διεξάγεται ο αγώνας με την τρομοκρατία και ποια είναι τα αποτελέσματα του αγώνα.

Στις κοινόχρηστες πληροφορίες που έδωσε  χθες το ΓΕΕΘΑ, βλέπουμε ότι οι ΤΕΔ είναι ένας συντονισμένος Στρατός και ότι οι επιτυχίες του στον αγώνα με την τρομοκρατία, είναι πάνω από το μέσο όρο σε παγκόσμιο επίπεδο. Μπορεί δε να εκληφθεί και ως παράδειγμα στον αγώνα με την τρομοκρατία.

Με την φανερή εσωτερική και εξωτερική υποστήριξη και παρά του ότι οι συνθήκες ήταν πολύ υπέρ του ΡΚΚ στο Β. Ιράκ, εδώ και 30 χρόνια δεν έφτασε στους στόχους του, στο τέλος της δεκαετίας του 80 και στις αρχές του 90, δεν κατάφερε να πάρει στα χέρια του μια περιοχή που στόχευε και απέτυχε στο να δημιουργήσει προστατευόμενες ζώνες. Σ’ αυτό πρέπει να αναγνωρίσουμε την επιτυχημένη προσπάθεια των Δυνάμεων Ασφαλείας.

Είναι φυσιολογικό εκ μέρους του  ΡΚΚ, μαζί με τις πολιτικές δυνάμεις και τα ΜΜΕ που το υποστηρίζουν, να επιδιώκουν να βλάψουν το ηθικό των ΤΕΔ και της Αστυνομίας. Όμως μη υπάρχοντος προβλήματος με την Τουρκική Δημοκρατία, ομάδες που εν γνώσει τους ή εν αγνοία τους, βλέπουν την ίδια λειτουργία και χτυπούν τους ίδιους στόχους, αλείφουν λάδι στο ψωμί της τρομοκρατικής οργάνωσης και των εξωτερικών υποστηρικτών της. Πρωτίστως οι πολιτικοί οργανισμοί, πρέπει να ανησυχούν για το ηθικό του Στρατού και της Αστυνομίας, που ως υπηρεσίες ασφαλείας, καθημερινά βάζουν στα βουνά τη ζωή τους σε κίνδυνο, μαχόμενοι στον αγώνα με την τρομοκρατία.

This entry was posted in Ένοπλες Δυνάμεις, Γεωπολιτική and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s