Τι είναι ο Στρατός;

Άρθρο του Αντιστρατήγου ε.α. Σταύρου Κουτρή
(Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», 16/3/2013) 

ΣΣΕ-σημαια Τι είναι ο Στρατός σήμερα για την Ελληνική κοινωνία; Άλλη μια Δημόσια Υπηρεσία, στην οποία βολεύονται κάποιοι για να μειώσουμε την ανεργία και να τακτοποιούμε εύκολα “κομματικές εκκρεμότητες”; Κάτι σαν τους προσκόπους στο χειρότερο; Ο οργανισμός που κάνει καλές παρελάσεις, μοιράζει τρόφιμα στους σεισμούς, παρεμβαίνει στις πλημμύρες στον Έβρο και “φυλάει τα σύνορα (!)”; Στη χώρα μας, που σχεδόν όλος ο ανδρικός πληθυσμός έχει υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις, κατορθώσαμε το “αδύνατο”, να μη τις γνωρίζουμε. Να έχουμε βιώσει ανεπίτρεπτες καταστάσεις κατά την υπηρεσία μας σε αυτές με αποτέλεσμα να διαμορφώνουμε αρνητική και λανθασμένη αντίληψη.

Οι ΕΔ υπάρχουν απλά για να πολεμούν και να νικούν. Μα σήμερα μπορούμε να μιλάμε για πόλεμο; Ας γυρίσουμε μια ματιά στην ευρύτερη γειτονιά μας και ας πάψουμε να “θάβουμε το κεφάλι μας στην άμμο”. Ναι σήμερα περισσότερο από άλλοτε και κυρίως στη Χώρα μας πρέπει να σκεφτόμαστε τον Πόλεμο και πώς και από ποιούς αυτός σήμερα διεξάγεται.

Το σύγχρονο πεδίο μάχης είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο, σύνθετο και απαιτητικό. Δοκιμάζει στον ύψιστο βαθμό Στρατό και Κρατικές Δομές,  εθνική ομοψυχία και διατιθέμενους πόρους, κυρίως όμως την πίστη, τη θέληση και την αντοχή των ατόμων. Για την επικράτηση επιβάλλεται ηθική προπαρασκευή Έθνους και Κοινωνίας και ύπαρξη Ε.Δ. με άριστο, τεχνολογικά προηγμένο και αξιόπιστο εξοπλισμό, σωστή οργάνωση, επίπονη εκπαίδευση, σύγχρονες επιχειρησιακές αντιλήψεις, εμπνευσμένη Ηγεσία και κυρίως με Στρατιωτικό Πνεύμα. Αυτό σε κάθε μονάδα αποτελεί το άυλο συστατικό που μετατρέπει προσωπικό και εξοπλισμό σε μάχιμη δύναμη. Αυτό δημιουργεί στρατιωτική ζωή με αμοιβαίο σεβασμό και  εμπιστοσύνη μεταξύ υφισταμένων και προϊσταμένων, εμπιστοσύνη στο υλικό, και πνεύμα συναδελφικότητας. Αυτό καλλιεργεί τις αρχές του ομαδικού πνεύματος, της αυτοθυσίας, της συλλογικής δράσης, του εθελοντισμού, της αυτοπειθαρχίας και της ισονομίας και αξιοκρατίας, που είναι στη φύση των Ε.Δ.

Ο πραγματικός πολλαπλασιαστής ισχύος των Ε.Δ. είναι ο άνθρωπος. Ο στρατιωτικός καλείται να διαθέτει  υψηλό βαθμό προσωπικής και συλλογικής δέσμευσης και ανάπτυγμένες ψυχικές, ηθικές και σωματικές δυνάμεις. Τοποθετώντας τις ανάγκες Έθνους και Στρατού πάνω από τις δικές του και της οικογενείας του, αποποιούμενος οικειοθελώς πολλά ατομικά δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι οι συμπολίτες του και υποβάλλοντας εαυτό και οικογένεια σε παντοειδείς στερήσεις και δυσκολίες, δικαιούται να αναμένει από την Πολιτεία τιμή, σεβασμό και αμοιβή ανάλογη της προσφοράς, ενώ η Πολιτεία επιβάλλεται να αγκαλιάζει το στρατιωτικό προσωπικό, εν ενεργεία, εφέδρους και αποστράτους με ένα Εθνικό Συμβόλαιο στο οποίο να αναγνωρίζεται η ιδιαιτερότητα της Στρατιωτικής Υπηρεσίας και να επιδεικνύεται αυτή η φροντίδα και η τιμή.

Αυτός είναι ο Στρατός ξεχωριστός και ιδιαίτερος απ´ όλους τους άλλους δημόσιους οργανισμούς. Τι από τα παραπάνω αναφερόμενα εξασφαλίζει σήμερα η Πολιτεία; Λαός σαστισμένος, χωρίς όραμα. Στρατός που σκοτώνει όνειρα και πίστη χιλιάδων νέων, λίγος για να δεχθεί στην αγκαλιά του τόσους ευέλπιδες νεαρούς. Μονάδες που δε βγαίνουν απ’ τα στρατόπεδα από φόβο “υπέρβασης του παγίου των καυσίμων”. Ασκήσεις που δε γίνονται. Προσωπικό που προσπαθεί να επιβιώσει και κατεβαίνει στους δρόμους σε δημόσια διαμαρτυρία! Αξιωματικοί που οι αμοιβές τους προκαλούν οίκτο και δημιουργούν ειρωνικά σχόλια στις δημόσιες συζητήσεις.

Ας καταλάβουμε ότι οι Ε.Δ είναι ένας ευαίσθητος ανθρωποκεντρικός οργανισμός που κτίζεται δύσκολα και υποσκάπτεται  εύκολα και γρήγορα. Το τελευταίο δυστυχώς αποκαλύπτεται αργά και συνοδεύεται με επώδυνες εθνικές ήττες. Στη διεθνή σκηνή οι απόψεις και οι προθέσεις των κρατών αλλάζουν εύκολα και άμεσα, η στρατιωτική ισχύς όμως αναπτύσσεται σε πολύ χρόνο, με πολύ κόπο και χρήμα. Ποιος αλήθεια αντιλαμβάνεται στη σημερινή Ελλάδα τη βαρύτητα του Στρατού ως παράγοντα ισχύος του Κράτους;

This entry was posted in Ένοπλες Δυνάμεις and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Τι είναι ο Στρατός;

 1. Ο/Η Νικόλαος Κοντσές λέει:

  Γράφετε Στρατηγέ μου ότι: «στη Χώρα μας πρέπει να σκεφτόμαστε τον Πόλεμο» και συμφωνούμε απολύτως οι περισσότεροι από εμάς που σαν αγνοί «φύλακες» της Πατρίδας μας … «έχομεν γνώσιν»!

  Όμως για 40+ χρόνια τώρα, η καλά εκπαιδευμένη (στην ΚΝΕ και αλλού) «κρατικοδίαιτη αριστερά της αστακομακαρονάδας», μας πιπίλιζε – σε καθημερινή βάση – το χαζό μας μυαλουδάκι με τα διάφορα Κινήματα Ειρήνης (pre-alert των μετέπειτα μανιταροφυόμενων κρατικοδίαιτων ΜΚΟ πάγιας κατασπατάλησης των Δημόσιων Ταμείων), τις Διεθνείς Μαραθώνιες Πορείες Ειρήνης, τα ΔΩΡΕΑΝ μουσικά δρώμενα με κεντρικό θέμα το slogan «Make Love Not War» στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, του Ρήγα Φεραίου κλπ., ας είναι καλά τα πολλά διαθέσιμα κοριτσάκια-εθελόντριες με τα σκονισμένα σανδάλια, τις άπλυτες κάτι χρόνια λαχουρέ φουστίτσες, τα ταγάρια … που κάπνιζαν μανιωδώς τα κλασικά εκείνα «φοιτητικά» Καρελάκια στην πλακέ τους συσκευασία (οι πτωχές των λαϊκών συνοικιών) και τα Ζιτάν ή/και Καποράλ Γκωλουάζ (οι πιο «κουλτουρο-ψαγμένες» πλούσιες συντρόφισσες των Βορείων Προαστίων με τον Δεξιό μπαμπά) κλπ. κλπ.

  Όλα τα παραπάνω «γραφικά» ήταν σαφώς πολύ καλά «προσχεδιασμένα», αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του τα όσα φοβερά και τρομερά αποκαλύπτει – αντί αδράς αμοιβής από διάφορα Πανεπιστήμια, Think Tanks, Ιδρύματα κλπ – ο γκουρού επί θεμάτων σχετικών με την ευρύτερη «Σοβιετική ανατροπή της Δυτικής κοινωνίας», γλαφυρός στην αφήγηση πρώην πράκτορας της KGB (που το έσκασε στη Δύση, ΗΠΑ) Yuri Bezmenov a.k.a. Tomas Schuman (ψάξτε στο youtube: “Soviet subversion of Western Society” … http://www.youtube.com/watch?v=JN0By0xbst8).

  Οπότε, εκ του αποτελέσματος κρίνοντες, φαίνεται ότι οι «εκλεκτοί» βάρβαροι γενοκτόνοι, τώρα ειδικά, βαράνε συντονισμένα τον Ελληνισμό από παντού (βλέπε το πως κατάντησαν Ελλάδα & Κύπρο για να μας βουτήξουν π.χ. το φυσικό αέριο, τον ορυκτό μας πλούτο κλπ κλπ), μας θέλουν δλδ άβουλα ψεκασμένα (με τα chemtrails του δήθεν weather modification) ανθρωπάκια (τα ιδανικά σκληροτράχηλα … «Ινδικά Χοιρίδια» της Νέας Τάξης Πραγμάτων, που αν πέσουν αυτά τότε όλοι οι άλλοι πουρκουάδες θα πέσουν σαν την Τροπολιτσά!), πιέζοντάς μας με διάφορες αστείες για τον Έλληνα απειλές (μνημόνια και δανειακές συμβάσεις) για να παραμιλάμε – μέχρι πλήρους κατανοήσεως – το κατά György Schwartz Soros τροπάριό τους: «I love Albania, Balgaria, Ramania k ola ta Balkania» … Οι Ένοπλες Δυνάμεις και ο Λαός μας θα ενωθεί οσονούπω και στο ασκαρδαμυκτί (κλασική αντίδραση – άλλωστε – που ενυπάρχει πολύ βαθειά μέσα στο DNA μας!) και θα τους πάρει σβάρνα (άντε … και τα σώβρακα), αμήν!

 2. Ο/Η Αλέξανδρος Τρομπούκης λέει:

  συγχαρητηρια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s