Η ΕΤ 3 υπόδειγμα για την νέα δημόσια τηλεόραση

Γράφει ο Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης
Δικηγόρος

Όταν θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές, δεν ξέρω αν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα εξακολουθούν να παριστάνουν τις μιξοπαρθένες. Σωστά πάντως ο Πρωθυπουργός εμμένει με σθένος στην απόφαση του να ξηλώσει ένα παρακμιακό σύστημα.
Είναι μια θεραπεία σοκ, που έκανε σταγόνες παγωμένου ιδρώτα να κυλούν στην ραχοκοκκαλιά των σοβιετικών θυλάκων του κράτους.
Αυτό που θα δώσει ακόμη μεγαλύτερο πολιτικό, ηθικό κύρος στην προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά, θα είναι οι επόμενοι στη λίστα να είναι οι υπάλληλοι της Βουλής και τα ιδιωτικά τουρκοκάναλα.
Για τους πρώτους, τα έχουμε πει. Η Γερμανία με 100.000.000 πληθυσμό, έχει 400 υπαλλήλους στην Βουλή της. Εμείς με το 1/10 του πληθυσμού, έχουμε 1850! Αυτονόητο τι πρέπει να γίνει με καμμιά χιλιοπεντακοσαριά βαφτιστήρια, γιους, κόρες, γκόμενες/ους, κολλητούς, που προσελήφθησαν από όλα τους τους κομματαρχαίους, με πρώτους τους δικούς μας.
Κι όσον αφορά τα ιδιωτικά κανάλια, να πληρώσουν ενοίκιο για τις συχνότητες, να εφαρμοστούν κανόνες, ώστε να μην ασελγούν στην γλώσσα μας και τα εθνικά συμφέροντα, να μην σερβίρουν τούρκικα σκουπίδια στο πόπολο. Κι ύστερα, ανοιχτός πλειοδοτικός διαγωνισμός για τις άδειες, από μηδενική βάση. Όποιος δεν μπορεί να πληρώσει, να κλείσει. Τέρμα το τζάμπα, ο πλουτισμός και η πολιτική επιρροή στην κοινωνία, με καταπάτηση κι εκμετάλλευση της εθνικής περιουσίας των συχνοτήτων, που είναι ό,τι κι ο αιγιαλός. Ανήκουν στο κράτος, στο λαό.
Ό,τι έγινε στην ΕΡΤ, θα ‘πρεπε να γίνει σε κάθε τομέα του κράτους πλην των Ενόπλων Δυνάμεων. Γκρέμισμα, ξεσκαρτάρισμα και ξαναχτίσιμο. Το φέραμε από δω, το φέραμε από κει, γύρω – γύρω το πηγαίναμε και τελικά δεν αγγίζαμε τίποτα από την ουσία του προβλήματος. Κι έμενε ανέγγιχτο διαχρονικά ένα κράτος εν κράτει.
Ερχότανε ο Πρόεδρος της Γαλλίας ή πήγαινε σε ένα σημαντικό ταξίδι ο Πρωθυπουργός; Η κρατική τηλεόραση κι η ΕΣΗΕΑ, με τον γνωστό αριστεριστή πρόεδρο, απεργούσαν κι οι Έλληνες πολίτες έβλεπαν σε επανάληψη ντοκιμαντέρ για το πώς ζευγαρώνουν οι λιβελούλες και «Μάγια η μέλισσα». Δεν ήταν απλά καραμπινάτο σέρβις στον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ/Βίλα Αμαλία, στον οποίο έχει μετακομίσει όλη η πασοκική συντεχνία με το «βρώμικο μάτι». Ήταν χοντροκομμένο σαμποτάζ. Μην τυχόν και ακούσει ο λαός κάτι θετικό, ανεβεί το ηθικό του κι αποκομίσει η κυβέρνηση πολιτικά οφέλη. Και φαντάζομαι θα είδατε τι μισθούς έπαιρναν και θα ζαλιστήκατε.
Κι εγώ αναρωτήθηκα, γιατί να γίνει έτσι; Δεν μπορούσε να μείνει η ΕΡΤ ανοιχτή με 10 τεχνικούς και να παίζει επαναλήψεις ως την συγκρότηση του νέου φορέα; Όχι. Θα ήταν ήδη υπό κατάληψη, θα είχαμε μια διαρκή πληγή ανομίας και μηδενιστικής προπαγάνδας. Θα έπρεπε μετά να γίνει μάχη σώμα με σώμα για να βγάλει έξω η Αστυνομία τις καλοταϊσμένες συνδικάλες και τους αγριεμένους εργαζόμενους. Παρόλο, που αρκετοί από αυτούς πρέπει και θα βρουν δουλειά στο νέο φορέα. Διότι ανάμεσα στους αληθινούς εργαζόμενους υπάρχει πολύτιμη εμπειρία.
Η μόνη λύση ήταν ό,τι έγινε: να τραβήξουν τα καλώδια, να κατεβούν ρολά και να ξαναχτιστεί από την αρχή.
Έφταιγαν όλοι, πάνω από τρεις χιλιάδες άνθρωποι; Σίγουρα όχι. Υπάρχει και εκπληκτικό ποιοτικά έργο, από ανθρώπους δημιουργούς.
Υπόδειγμα, τουλάχιστον στο ολιγάνθρωπο και στην ποιότητα για την νέα δημόσια τηλεόραση πρέπει να αποτελέσει η ΕΤ 3. Μετά τα κατάλληλα οργανωτικά και διαχειριστικά συμμαζέματα, οι εργαζόμενοι της, που έχουν δώσει διαρκή δείγματα ποιοτικής δουλειάς με προβολή του λαϊκού πολιτισμού, της Ιστορίας μας, με εκπληκτικές εκπομπές για την μουσική, τις παραδόσεις μας, τους τόπους, τους ανθρώπους μας και τις δημιουργίες τους, θα πρέπει να έχουν συνέχεια. Με τον νέο φορέα να συνεχίσουν την υποδειγματική δουλειά τους, που ουδεμία σχέση είχε με το συνδικαλιστικό κηφηναριό. Κι αυτά τα γράφω, τα έχω ξαναγράψει, ως απλός τηλεθεατής, που δεν γνωρίζω προσωπικά κανέναν από τους εξαίρετους αυτούς ανθρώπους, τους οποίους χρειάζεται ο νέος φορέας.
Διότι η μόνη ένσταση μου στην κοφτερή ανακοίνωση του φίλου Σίμου Κεδίκογλου, όταν ανακοίνωσε την «κεραμίδα», ήταν η αναφορά στις, ούτως ή άλλως αμφισβητούμενες, θεαματικότητες. Άλλος ο ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης. Άμα θέλεις απλά εμπορική τηλεθέαση, το ρίχνεις στα τηλερηάλιτυ, τους Σουλεϋμάν και τα ξέκωλα. Εγώ θέλω να ηρεμεί το μάτι μου, να μαθαίνω για τον τόπο μου, τον πολιτισμό και την Ιστορία του, να βλέπω ωραίες ταινίες, ελληνικές παραγωγές, που δεν θα χρηματοδοτούσε ποτέ κανένας μπετατζής καναλάρχης και στις οποίες θα δουλεύουν οι Έλληνες σκηνοθέτες, ηθοποιοί και τεχνικοί. Είμαι βλέπετε κακός εθνικιστής και θέλω ποιοτική ελληνική θεματολογία, διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας και δουλειά για τους Έλληνες καλλιτέχνες. Αυτό είναι η αποστολή της δημόσιας τηλεόρασης κι η ΕΤ3 έχει δείξει τον δρόμο…

This entry was posted in Γεγονότα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s