Όχι Σαμαρά στην πρόταση Γκρούεφσκι

samaras1-298x300Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απάντησε σε επιστολή του Σκοπιανού ομολόγου του Νίκολα Γκρούεφσκι, σχετικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας της χώρας του, και αναφέρει ότι η επίλυση του προβλήματος αυτού είναι θέμα πολιτικής βούλησης και όχι διαδικασίας.

Ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε να συναντηθεί με τον κ. Γκρούεφσκι, όπως ζήτησε ο τελευταίος, και απέρριψε την πρότασή του για αλλαγή της διαδικασίας επίλυσης της διμερούς διαφοράς, επιμένοντας ότι η υφιστάμενη διαδικασία για επίλυση του ζητήματος, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, έχει την αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδας, και το γεγονός πως το πρόβλημα έχει μείνει άλυτο επί 18 χρόνια «προφανώς» δημιουργεί αμφιβολίες για το αν η δέσμευση της ΠΓΔΜ στη διαδικασία Νίμιτς είναι «πραγματική ή προσχηματική».

Ο Πρωθυπουργός απάντησε επίσης στις κατηγορίες Γκρουέφκσι ότι η Ελλάδα είναι το εμπόδιο της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας του, τονίζοντας ότι «η ΕΕ διέπεται από θεμελιώδεις αξίες, ακρογωνιαίος λίθος των οποίων είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας».

Ο κ. Σαμαράς υπενθυμίζει, τέλος, στον κ. Γκρούεφσκι, πως μολονότι «κατά τα τελευταία χρόνια, από τη χώρα σας εκπορεύεται μια ρητορική και πράξεις που θέτουν εμπόδια, στρέφουν τον λαό σας κατ΄ ουσίαν κατά της Ελλάδος, κατηγορώντας την συστηματικά για όλα τα δεινά», παρά ταύτα λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε προ μηνών ένα διμερές Μνημόνιο που βασιζόταν στη διαδικασία Νίμιτς – «η υπογραφή του οποίου όχι μόνο θα επιτάχυνε την εξεύρεση λύσης αλλά και θα επέφερε σημαντικές αλλαγές στις διμερείς και τις ευρύτερες σχέσεις».

«Στην πρόταση αυτή επί της ουσίας, δυστυχώς δεν απαντήσατε και σας καλώ να την επανεξετάσετε» υπογραμμίζει ο κ. Σαμαράς. Διότι η λύση του προβλήματος («όπως ορθά επισημαίνετε στην επιστολή σας») θα είναι προς όφελος των δύο χωρών μας, εφόσον με τον (αντίστοιχο προς την Ελλάδα) εποικοδομητικό τρόπο και η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ συμβάλει σε μια «πραγματική και όχι κατ’ επίφασιν λύση» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Advertisements
This entry was posted in Εθνικά θέματα and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s