Ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης: «Ασφάλεια Ανοικτών Πηγών» (βίντεο)

StavridisΓράφει ο Δρ. Ιωάννης Παρίσης

Ο ελληνικής καταγωγής Ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης είναι ένας άνθρωπος υψηλής μόρφωσης και ευφυίας και εξαιρετικών προσόντων. Ως αξιωματικός του Αμερικανικού Ναυτικού διακρίθηκε σε όλες τις θέσεις που υπηρέτησε. Η τελευταία περίοδος της σταδιοδρομίας του ήταν ως Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ, από το 2009 έως το 2013. Από τον Ιούλιο του 2013 – αμέσως μετά την αποστρατεία του – τοποθετήθηκε Πρύτανης του  Fletcher School στο πανεπιστήμιο Tufts.

Τον Ιούνιο του 2012, o Ναύαρχος Σταυρίδης έδωσε διάλεξη στο γνωστό φόρουμ TED, με θέμα «Ασφάλεια Ανοικτών Πηγών» (Open Source Security) κατά την οποία ανέπτυξε τις ιδέες του για μια παγκόσμια ασφάλεια οδηγούμενη από τη συνεργασία μεταξύ ενόπλων δυνάμεων, υπηρεσιών, κυβέρνησης, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Υποστηρίζει και εξηγεί γιατί η ασφάλεια του μέλλοντος πρέπει να βασιστεί στις γέφυρες και όχι στα τείχη.

Ουσιαστικά ο Ναύαρχος Σταυρίδης μιλά για μια αντίληψη «ήπιας ισχύος» , χωρίς ωστόσο να παραλείψει να επισημάνει με έμφαση την αναγκαιότητα ικανών και επαρκών ενόπλων δυνάμεων για να προστατευθεί η ελευθερία και οι αξίες των κοινωνιών μας.  Παρουσιάζοντας μάλιστα τον έλεγχο της ισχύος ως ροοστάτη που μπορεί να κινείται μεταξύ σκληρής και ήπιας ισχύος, αναφέρει:

«Καθώς σκέπτομαι το πώς δημιουργούμε ασφάλεια στον 21ο αιώνα, θα υπάρξουν στιγμές που θα εφαρμόσουμε σκληρή ισχύ σε πραγματικό πόλεμο ή κρίση, αλλά θα υπάρξουν πολλές στιγμές που οι ένοπλες δυνάμεις μπορούν να αποτελέσουν μέρος της δημιουργίας της ασφάλειας του 21ου αιώνα, σε συνεργασία και επικοινωνία με υπηρεσίες, κυβερνήσεις, οργανισμούς» 

Το βίντεο της ομιλίας του ναυάρχου Τζέιμς Σταυρίδη:

2012 Global TED Talk, «James Stavridis: A Navy Admiral’s thoughts on global security»

This entry was posted in Ένοπλες Δυνάμεις and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s