Μεγάλη εκδήλωση για την Νικόλαο Πλαστήρα

ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ-ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

ΣΤΙΣ 7 ΚΑΙ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

(ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – Α’ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ)

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 60 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ «ΜΑΥΡΟΥ ΚΑΒΑΛΑΡΗ»

Πλαστηρας2Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΩΝ ανακοινώνει ότι το Σαββατοκύριακο, 7 και 8 Δεκεμβρίου 2013 θα οργανώσει μεγάλη διημερίδα προς τιμή του συμπατριώτη μας Καρδιτσιώτη Πρωθυπουργού και Στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από το θάνατο του «Μαύρου Καβαλάρη» (1953-2013).

Το Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 18.00’ θα ξεκινήσει η διημερίδα στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Θα πραγματοποιηθούν ομιλίες για τη ζωή και το έργο του πολιτικού και στρατιωτικού Νικολάου Πλαστήρα με κεντρικούς ομιλητές, τους κ.κ. Στέλιο Παπαθεμελή, δικηγόρο-πρ. Υπουργό, Σαράντο Καργάκο, συγγραφέα-ιστορικό και Ιωάννη Παρίση, Υποστράτηγο ε.α -Δρα Πολιτικών Επιστημών.

Σύντομες παρεμβάσεις θα κάνουν ο γιος του Υπασπιστή Παπαμαντέλου του Νικ. Πλαστήρα, κ. Δημήτριος Παπαμαντέλλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου, καθώς και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων, κ. Αντώνιος Οραήλογλου.   Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί ειδικό video, το οποίο θα επιμεληθεί το Τμήμα Κινηματογραφικού Αρχείου του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, με ιστορικά ντοκουμέντα από τη ζωή του «Μαύρου Καβαλάρη» και τη δράση του κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Επίσης, ο Καρδιτσιώτικος Χορευτικός Όμιλος Ελληνικής Παράδοσης «ΤΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς από τη γενέτειρα του Πλαστήρα, την Καρδίτσα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διημερίδας, στο φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου θα λειτουργεί ειδική έκθεση με τα προσωπικά αντικείμενα του Νικολάου Πλαστήρα (όπλα, στολές, προσωπικό του γραφείο κλπ) καθώς και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από ολόκληρη τη ζωή του, τα οποία θα μεταφερθούν από το Δημοτικό & Λαογραφικό Μουσείο Καρδίτσας, το Μουσείο του Κέντρου Ιστορικών Μελετών «Νικόλαος Πλαστήρας» του Μορφοβουνίου της Λίμνης Πλαστήρα αλλά και από το προσωπικό φωτογραφικό αρχείο του συμπατριώτη μας, κ. Ηλία Παγανού για το σκοπό αυτό. Στο τέλος της πρώτης ημέρας της διημερίδας, θα δεξιωθεί ο Σύλλογος όλους όσους παρευρεθούν. Επίσημους χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ Ιερώνυμος, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, κ. Βασίλειος Τσιάκος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας, κ. Κων/νος Παπαλός και ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, κ. Δημήτριος Τσιαντής.

            Την Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2013, δεύτερη ημέρα της διημερίδας, θα πραγματοποιηθεί το πρωϊ στις 10.30 π.μ με κάθε επισημότητα η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση του Συλλόγου των Απανταχού Καρδιτσιωτών στον τάφο του Νικολάου Πλαστήρα στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Θα χοροστατήσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ Ιερώνυμος μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, κ.κ Κυρίλλου. Ειδικό ένοπλο στρατιωτικό άγημα του Γενικού Επιτελείου Στρατού καθώς και μπάντα του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας θα αποδώσουν τιμές στον Μαύρο Καβαλάρη και η διημερίδα θα κλείσει με την κατάθεση στεφάνων.

Στην διημερίδα έχουν προσκληθεί να παραστούν όλες οι Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές του Τόπου, όλοι οι φορείς που συνδέονται με τη ζωή και το έργο του Νικολάου Πλαστήρα (Πανεπιστήμια, ιστορικοί Σύλλογοι κλπ), οι εν ζωή συγγενείς του, καθώς και οι εκπρόσωποι όλων των Καρδιτσιώτικων, Θεσσαλικών και Μικρασιατικών σωματείων.

Η διημερίδα αυτή έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, του Δήμου Καρδίτσας και του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΕΣ ΝΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΞΙΟ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΜΑΣ, ΝΙΚΟΛΑΟ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣΣΑΒΒΑΤΟ, 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013 (ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ)

18.00-18.30:    ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ

18.30:  ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ – ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

 • Καλωσόρισμα-χαιρετισμός Προέδρου του Συλλόγου των Απανταχού Καρδιτσιωτών, κ. Κωνσταντίνου Κουσαή
 • Χαιρετισμός Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερωνύμου
 • Χαιρετισμός εκπροσώπου Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
 • Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, κ. Βασιλείου Τσιάκου
 • Χαιρετισμός Δημάρχου Καρδίτσας, κ. Κωνσταντίνου Παπαλού
 • Χαιρετισμός Δημάρχου Λίμνης Πλαστήρα, κ. Δημητρίου Τσιαντή

19.00:  ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ

Συντονιστής ο κ. Κων/νος Κουσαής, Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Καρδιτσιωτών

 • Ιωάννης ΠΑΡΙΣΗΣ, Υποστράτηγος ε.α. – Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών

«Ο Στρατιωτικός Νικόλαος Πλαστήρας»

 • Σαράντος ΚΑΡΓΑΚΟΣ, Ιστορικός – Συγγραφέας

«Η στρατιωτική δράση του Νικολάου Πλαστήρα στη Μικρά Ασία»

 • Στυλιανός ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ, πρ. Υπουργός – Δικηγόρος

«Ο Πολιτικός Νικόλαος Πλαστήρας»

19.45:  ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

 • Αντώνιος ΟΡΑΗΛΟΓΛΟΥ – Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων (Ο.Π.Σ.Ε)

«Ο Νικόλαος Πλαστήρας και οι Μικρασιάτες»

 • Δημήτριος ΠΑΠΑΜΑΝΤΕΛΛΟΣ – Καθηγητής Πανεπιστημίου

«ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ, Ο ΑΡΧΗΓΟΣ-Βιώματα του πατέρα μου Κώστα Παπαμαντέλλου και Υπασπιστών του Αρχηγού στην επανάσταση του 1922»

20.00:  ΠΡΟΒΟΛΗ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

            (Τμήμα κινηματογραφικού αρχείου Πολεμικού Μουσείου Αθηνών)

20.20:  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΧΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ «ΤΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ»¨

 • ΔΕΞΙΩΣΗ

 ΚΥΡΙΑΚΗ, 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013 (Α’ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ)

10.30:  ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ

11.00:  ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ, ΧΟΡΟΣΤΑΤΟΥΝΤΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ & ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. Ιερωνύμου ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΟΣ & ΦΑΝΑΡΙΟΦΕΡΣΑΛΩΝ, κ.κ. Κυρίλλου

 • ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ – ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΜΠΑΝΤΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ (Γ.Ε.Α) ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΓΗΜΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ (Γ.Ε.Σ)
 • ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ
 • ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ
 • ΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΩΝ
 Γραφεία: οδός Κάνιγγος 9, ΑΘΗΝΑ (2ος όροφος)
 Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210/8254304 * 6976/704654 * 210/3301370 *210/8254305 (φαξ)
 Site: http://www.karditsiwtes.gr
 E-mail: s.a.karditsiwtwn@gmail.com
 Facebook: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΩΝ
This entry was posted in Γεγονότα, Ιστορία and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s