Η Κύπρος, η ΕΕ και… το σοκ των ιστοσελίδων!

Δρ. Ιωάννης Παρίσης
Υποστράτηγος ε.α., Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης/Διεθνών Σχέσεων

euparlΔεν μπορώ να μην πάρω θέση στο δημοσίευμα ενός συνήθως υπερβολικού και συχνά ανακριβούς ιστοχώρου, με τίτλο Σοκ: Η ΕΕ δεν διαφωνεί με την δήλωση Ρ.Τ.Ερντογάν ότι «Δεν υπάρχει Κύπρος»!

Καταρχήν με την λέξη Σοκ δημιουργεί ψευδείς εντυπώσεις (προφανώς για να μετράμε τα «κλικ»!). Πολύς κόσμος που δεν γνωρίζει βγάζει συμπεράσματα από αυτές τις υπερβολές και τις ανακρίβειες. Το βλέπει κανείς κυρίως facebook όπου ακόμη και άτομα που θα έπρεπε να καταλαβαίνουν, παρασύρονται, εκρήγνυνται, μιλούν για προδοσίες, για εκείνους που μας… επιβουλεύονται, κλπ.

Δύο σύντομα σχόλια στα αντίστοιχα του άρθρου:

  1. Ένας υπάλληλος του γραφείου του Επιτρόπου Φούλε κάνει μια δήλωση στα ΜΜΕ και αυτήν τη δήλωση η ιστοσελίδα την παρουσιάζει ως θέση της ΕΕ (δίνοντας μάλιστα την ερμηνεία που επιθυμεί).
  2. Ένας Έλληνας Ευρωβουλευτής κάνει μια ερώτηση (και μάλιστα με τη διαδικασία του επείγοντος) και ζητά απάντηση. Το δημοσίευμα του ιστοχώρου περίπου τον λοιδορεί.

Κατά την ιστοσελίδα, τι έπρεπε να κάνει ένας Έλληνας Ευρωβουλευτής; Να πάρει ένα πολυβόλο και να… θερίσει όποιον βρει μπροστά του; Να σπάσει τις πόρτες του Ευρωκοινοβουλίου, να φωνάζει και να βρίζει;

Η θεσμική απάντηση της ΕΕ (εν προκειμένω της Επιτροπής) θα έρθει σε 2-3 εβδομάδες, κατά τα προβλεπόμενα και τότε θα δουν και οι  «ανησυχούντες» της ιστοσελίδας ότι έτρεξαν να θορυβήσουν (ως συνήθως) τους αναγνώστες τους χωρίς λόγο (αλλά είπαμε, μετράνε τα «κλικ»).

Ίσως το θέμα που έπρεπε να τονισθεί είναι το γιατί η ερώτηση δεν έγινε από όλους τους Έλληνες ευρωβουλευτές.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να ενημερώσω για μια άλλη πτυχή του εν λόγω θέματος. Κάποια κυρία Κέζα στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, σε άρθρο της με τίτλο «Κύπρος, μια άλλη χώρα», περίπου επέκρινε τον εν λόγω Ευρωβουλευτή (Γιώργο Κουμουτσάκο), με το επιχείρημα «γιατί ένας Έλληνας ευρωβουλευτής που εκπροσωπεί τη χώρα του θα πρέπει να αντιδρά με ενέργειες και δηλώσεις για ένα θέμα που αφορά στην Κύπρο και στις σχέσεις της με την Τουρκία;» Δηλαδή, μας λέιε η κ. Κέζα, τι δουλειά έχουμε εμείς να ασχολούμαστε με την Κύπρο, μια άλλη χώρα!!!

Στο άρθρο αυτό απάντησε ο Γιώργος Κουμουτσάκος με άρθρο του στην ίδια εφημερίδα, με τίτλο «Περί καθήκοντος…» (μπορείτε να το βρείτε εδώ: http://www.kosmonea.gr/?p=897)

Θα περιμένουμε τη θεσμική απάντηση της ΕΕ για να… ηρεμήσουν και οι ιστοσελίδες.

Advertisements
This entry was posted in Ευρωπαϊκή Ένωση and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s