3 Μαρτίου 1957: Η θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου

Αυξεντίου-ΚΥΠΡΟΣΔρ Ιωάννης Παρίσης

Σαν σήμερα, πριν από 57 χρόνια, οι Άγγλοι σκότωσαν τον Γρηγόρη Αυξεντίου (1928-1957) ανθυπολοχαγό, αγωνιστή της ΕΟΚΑ, κατά τον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-59 εναντίον της Αγγλικής κατοχής.

Ο Αυξεντίου είχε έρθει στην Ελλάδα το 1949 για να γίνει στρατιωτικός. Μετά από αποτυχία στις εξετάσεις της Σχολής Ευελπίδων εντάχθηκε στον Ελληνικό Στρατό ως έφεδρος αξιωματικός. Φοίτησε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών και στη συνέχεια υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο 613 Τάγμα Πεζικού, στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Απολύθηκε το 1952 και επέστρεψε στην Κύπρο.

Ο Αυξεντίου μυήθηκε στην ΕΟΚΑ και έγινε δεύτερος στην ιεραρχία της οργάνωσης, υπαρχηγός του Γρίβα. Ήταν ο υπ” αριθμόν ένα καταζητούμενος από τους Άγγλους, οι οποίοι τον επικήρυξαν αρχικά με 250 λίρες και στην συνέχεια, με το υπέρογκο για την εποχή, ποσό των 5.000 λιρών, επειδή ανατίναξε αγγλικές περιουσίες.

Στις 3 Μαρτίου 1957 οι Άγγλοι πληροφορήθηκαν το κρησφύγετό του κοντά στο  Μοναστήρι Μαχαιρά. Το περικύκλωσαν και μετά από πολύωρη μάχη και αρκετούς νεκρούς Άγγλους, έριξαν βενζίνη στο κρησφύγετο και τον έκαψαν ζωντανό. Το καμένο σώμα του θάφτηκε στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας, στο χώρο που είναι γνωστός σήμερα ως «Φυλακισμένα μνήματα».

This entry was posted in Εθνικά θέματα, Ιστορία and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Response to 3 Μαρτίου 1957: Η θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου

  1. Άξιος της πατρίδας!!! Αιωνία η μνήμη του….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s