Τα «golden boys» του Αγώνα για την Ανεξαρτησία

Δρ Ιωάννης Παρίσης

KasomoulisΟ Νικόλαος Κασομούλης, καταγόμενος από την Δυτική Μακεδονία, υπήρξε μια ξεχωριστή μορφή του Αγώνα, για την Εθνική Ανεξαρτησία. Πολεμιστής, που έλαβε μέρος και στην Έξοδο του Μεσολογγίου, αλλά και συγγραφέας, που μνημονεύεται ιδιαίτερα για το ιστορικό υλικό που  άφησε. Το έργο του «ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, 1821-1833″, ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΣΟΜΟΥΛΗ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ ΜΑΚΕΔΟΝΟΣ, είναι από τα πλέον αξιόλογα ιστορικά κείμενα για την Επανάσταση και την περίοδο μετά από αυτήν.

Αναφέρει λοιπόν ο Κασομούλης για εκείνους που ήρθαν να πάρουν την εξουσία στο ελεύθερο κράτος, παραμερίζοντας εκείνους που το ελευθέρωσαν:

«…Μεταξύ τόσων Ελλήνων πολιτικών, οίτινες επαιτούσαν θέσεις δημοσίας… υστερούμενοι τον επιούσιον άρτον εις εκείνας τας περιστάσεις, εφάνησαν και εν πλήθος λογίων φραγκοφορεμένων εις Αίγιναν, ελθόντων από όλην την Ευρώπην και τας Επτά Νήσους, ζητούντες να λάβουν θέσιν ο καθείς δημοσίαν. Εγιόμωσαν λοιπόν εν ακαρεί τα υπουργεία από νεανίσκους νεήλυδας κηφήνας, οι οποίοι δεν έφθανεν μόνον οπού υστερούσαν την θροφήν των αγωνισθέντων, αλλά το χειρότερον, πολλοί εξ’ αυτών από προσωπικήν άγνοιαν κακομεταχειρίσθησαν πολλούς των αγωνιστών, παρουσιαζομένων δι’ υποθέσεις των εις τας αρχάς»

This entry was posted in Ιστορία and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s