Ο Σόλων Κασσίνης Σύμβουλος Ενεργειακής Πολιτικής του Πρωθυπουργού

Γράφει ο Δρ Ιωάννης Παρίσης

ΚασσινηςΔικαιολογημένη ικανοποίηση προκάλεσε η επιλογή του κ. Σόλωνα Κασσίνη ως Συμβούλου του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, επί θεμάτων Ενεργειακής Πολιτικής. Πρόκειται σαφώς για εξαιρετικά επιτυχημένη επιλογή του Πρωθυπουργού, μια πρωτοβουλία που ίσως ήταν αναμενόμενη από όσους γνωρίζουν τον χώρο των υδρογονανθράκων και το αδιέξοδο στο οποίο είχε οδηγηθεί το ζήτημα της ανακήρυξης ΑΟΖ και της μετάθεσης της άντλησης του Φυσικού Αερίου από ελληνικά κοιτάσματα, για το 2023 (κατά δήλωση του ΥΠΕΚΑ).

Από την άλλη, η απόφαση του Πρωθυπουργού για την πρόσληψη του κ. Σ. Κασσίνη δείχνει κάποια υποβάθμιση του Υπουργού ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη, της Καθηγήτριας κας  Σταματάκη και των επιτελών του ΥΠΕΚΑ. Γενικά όλων εκείνων που ήταν αντίθετοι στην επίσπευση των ερευνητικών γεωτρήσεων εντός μιας θεσμοθετημένης ΑΟΖ.

Μέσα από το πλαίσιο αυτό ο κ. Σόλων Κασίνης θα βοηθήσει την Ελλάδα , όπως το έπραξε με επιτυχία στην Κύπρο ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου της Κύπρου, στην προσπάθειά της να εκμεταλλευτεί τους υδρογονάνθρακες που υπάρχουν στο υπέδαφος, κάτι που οι μέχρι σήμερα χειριστές του θέματος δεν το πέτυχαν.

Ποιος είναι ο Σόλων Κασσίνης
Ο Σόλων Κασσίνης, είναι ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της «ενεργειακής» διπλωματίας της Κύπρου, που πρωτοστάτησε στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ετών, με αποτέλεσμα την οριοθέτηση των Ζωνών ΑΟΖ με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
Γεννήθηκε στην Κύπρο το 1952. Είναι πτυχιούχος Χημικός Μηχανικός, καθώς και ειδίκευση  στη διοίκηση επιχειρήσεων και στο marketing. Στο παρελθόν εργάστηκε για την Sasol Ltd και την Cyprus Petroleum Refinery, και μέχρι προσφάτως ήταν επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου της Κύπρου και επίσης πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας και του Ειδικού Ταμείου της Επιτροπής Ενεργειακών Πόρων.
Ο κ. Κασσίνης είναι ένας από τους πρωταγωνιστές των διεθνών διαπραγματεύσεων της Κύπρου για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της ΝΑ Μεσογείου. Χρησιμοποιώντας την πολυετή εμπειρία και την βαθιά γνώση του για τον συγκεκριμένο κλάδο, κατόρθωσε να οδηγήσει την χώρα στην υπογραφή σημαντικών διμερών συμφωνιών, όπως αυτή με το Ισραήλ, που θα επιτρέψουν στην Κύπρο να εκμεταλλευτεί το σημαντικό δυναμικό της στους υδρογονάνθρακες.

Τι έλεγε για τους Υδρογονάνθρακες της Ελλάδας:

Συνέντευξη του Σόλωνα Κασσίνη στο ΡΙΚ, τον Δεκέμβριο 2012 (για την Ελλάδα από το 22’ της συνέντευξης): https://www.youtube.com/watch?v=c4tqN-erWJ4#t=2617

Λέει μεταξύ των άλλων: «Στην Ελλάδα είναι πολύ θετικά τα αποτελέσματα και ήδη ορισμένες εταιρίες έδειξαν ενδιαφέρον για να τα αγοράσουν. Η Ελλάδα για 15 χρόνια ευρίσκετο σε χειμερία νάρκη και δεν έκανε τίποτε.»

This entry was posted in Ενέργεια and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s