Εκλογές στη FYROM: Αρνητικές οι πρώτες διαπιστώσεις του ΟΑΣΕ

Γράφει ο Δρ Ιωάννης Παρίσης 

OSCE in FYROMΟι παρατηρητές του ΟΑΣΕ στις χθεσινές εκλογές της FYROMεξέδωσαν σήμερα την προκαταρκτική τους έκθεση (preliminary report) με τις πρώτες εκτιμήσεις τους μετά την παρακολούθηση των βουλευτικών εκλογών και του 2ου γύρου των προεδρικών εκλογών. Η παρουσίαση έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα Σκόπια .

Σύμφωνα με το αρμόδιο γραφείο (ODIHR) του ΟΑΣΕ, οι εκλογές διεξήχθησαν σε μια ήσυχη ατμόσφαιρα, χωρίς επεισόδια, αλλά από την άλλη πλευρά αναφέρθηκε ένας αριθμός παρατυπιών που επισημάνθηκαν από τους παρατηρητές που δημιουργούν αρνητική εικόνα για την εκλογική διαδικασία .

Elections in FYROM_bΗ επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Παρατήρησης των Εκλογών (International Election Observation Mission) του ΟΑΣΕ/ODIHR, Πρέσβης Geert-Hinrich Ahrens (Γερμανία) δήλωσε ότι οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν ήρεμα και οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν, παρόλο που τα κόμματα εξουσίας δεν κατάφεραν να διαχωρίσουν τις δραστηριότητες των κομμάτων τους από την κυβέρνηση.

«Τα προβλήματα συνίστανται στη μη διάκριση του κράτους από το κόμμα, στην έλλειψη των προϋποθέσεων για ισότιμο αγώνα, στην έλλειψη της ίσης εκπροσώπησης στα μέσα ενημέρωσης και σε ανοικτά ζητήματα που αφορούν στους εκλογικούς καταλόγους», δήλωσε ο κ. Geert Ahrens.

Σύμφωνα με την έκθεση, με τις εκλογές αυτές, η χώρα δείχνει ότι δεν έχει συμμορφωθεί με τους βασικούς κανόνες του ΟΑΣΕ ως χώρα μέλος του.

«Οι παρατηρητές μας έχουν παρατηρήσει ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις εκφοβισμού κατά τη διάρκεια της εκστρατείας. Το αλβανικό κόμμα εξουσίας, το BDI, συνέχισε το μποϊκοτάζ των προεδρικών εκλογών και έχει ασκήσει πίεση στους Αλβανούς ψηφοφόρους προκειμένου να μην ψηφίσουν. Έμπειροι πολιτικοί, ως πολίτες ευρωπαϊκών δημοκρατικών χωρών, ποτέ δεν ενθάρρυναν τις πολιτικές του μποϊκοτάζ, όταν πρόκειται για τις εκλογές» , δήλωσε η αξιωματούχους του ΟΑΣΕ.

Εξέφρασαν επίσης τη λύπη τους για την είδηση ​​ότι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης αποφάσισε να μην αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των εκλογών.

«Καλούμε όλους τους ηγέτες να εργαστούν από κοινού προκειμένου να εξασφαλισθεί μια κανονική έναρξη των εργασιών της νέας κυβέρνησης. Ο ΟΑΣΕ είναι έτοιμος να βοηθήσει τους ηγέτες σε αυτή τη διαδικασία, προκειμένου να προχωρήσουν προς τα εμπρός με δημοκρατία», δήλωσε η Κριστίν Mutonen από τον ΟΑΣΕ .

Σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση του ΟΑΣΕ/ODIHR, τα μέσα ενημέρωσης είναι στην υπηρεσία του κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία και πρόσφεραν περισσότερο χρόνο για τους υποψηφίους του και τους υποψήφιους του για την προεδρία, ενώ τήρησαν αρνητική στάση και έκαναν αρνητική εκστρατεία κατά της αντιπολίτευσης.

This entry was posted in Πολιτική and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s