Ναύαρχος James Stavridis: “Nobody can win alone”

Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Παρίσης

Την Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014, το Ίδρυμα Κωνσταντίνου Καραμανλή, σε συνεργασία με το Fletcher School of Law and Diplomacy του Πανεπιστημίου Tufts, οργάνωσε διάλεξη με ομιλητή τον Ναύαρχο ε.α. James Stavridis και με θέμα “Security in the 21st Century”.

Parisis-Stavridis

Κατά την ανάπτυξη του θέματος ο ελληνικής καταγωγής Ναύαρχος Σταυρίδης επισήμανε την ανάγκη προσέγγισης, συνεργασιών και συμμαχιών (“Nobody can win alone”), αναφέρθηκε στις σύγχρονες μορφές απειλών, τις αιτίες αστάθειας, τις αναδυόμενες νέες δυνάμεις (Κίνα, Ινδία…). Σημείωσε ότι ο 20ος αιώνας χαρακτηρίσθηκε από «τείχη» και ότι στον αιώνα που διανύουμε πρέπει να κτίσουμε «γέφυρες». Στο πλαίσιο αυτό έκανε αναφορά στην σκληρή και ήπια μορφή ισχύος.

Σημειώνω ότι σχετική ομιλία είχε παρουσιάσει τον Ιούνιο του 2012, στο γνωστό φόρουμ TED, με θέμα «Open Sources Security”. Σχετικά εδώ: Ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης: “Ασφάλεια Ανοικτών Πηγών” (βίντεο)

Ποιος είναι ο Ναύαρχος Σταυρίδης;

StavridisΟ Σταυρίδης γεννήθηκε το 1955 στη Φλόριντα. Ο παππούς του Δημήτριος Σταυρίδης, καταγόμενος από τον Πόντο, διέφυγε το 1922 ως πρόσφυγας με ένα πλοιάριο από τη Σμύρνη για τον Πειραιά και από εκεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πατέρας του ήταν αξιωματικός των Πεζοναυτών.

Σε παιδική ηλικία έζησε μια περίοδο στην Αθήνα, όταν ο πατέρας του υπηρετούσε στην εδώ αμερικανική πρεσβεία. Αποφοίτησε με διάκριση από την Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ το 1976. Είναι επίσης διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων του Fletcher School, όπου σήμερα είναι πρύτανης.

Ο Ναύαρχος Σταυρίδης είναι ένας άνθρωπος υψηλής μορφώσεως και ευφυίας και εξαιρετικών προσόντων. Ως αξιωματικός του Αμερικανικού Ναυτικού διακρίθηκε σε όλες τις θέσεις που υπηρέτησε. Η τελευταία περίοδος της σταδιοδρομίας του ήταν ως Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ (SACEUR), από το 2009 έως το 2013. Από τον Ιούλιο του 2013 – αμέσως μετά την αποστρατεία του – διορίσθηκε Πρύτανης του  Fletcher School of Law and Diplomacy στο Πανεπιστήμιο Tufts.

Κυβερνήτης αντιτορπιλικού

DestroyerCaptainΤο 2008 ο Σταυρίδης εξέδωσε βιβλίο με τίτλο Destroyer Captain: Lessons of First Command, στο οποίο περιγράφει τις εμπειρίες του, στη διάρκεια των 28 μηνών ως κυβερνήτης του αντιτορπιλικού USS Barry (1993-95). Το βιβλίο αυτό δεν είναι απλώς  ένα βιβλίο αναμνήσεων, αλλά εξετάζει σε βάθος πολλά ζητήματα, αποτελώντας έναν οδηγό για τους αξιωματικούς του ναυτικού.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αναφορές του Σταυρίδη στην ελληνική καταγωγή του, στον πρόλογο του βιβλίου του. Γράφει:  «Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, ο παππούς μου, ένας κοντόχοντρος Έλληνας δάσκαλος που ονομαζόταν Dimitrious Stavridis, εκδιώχθηκε από την Τουρκία  στο πλαίσιο εθνικής εκκαθάρισης (‘ethnic cleansing’) εναντίον των Ελλήνων που ζούσαν στα υπολείμματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μόλις πρόλαβε να διασωθεί σε ένα μικρό πλοιάριο διασχίζοντας το Αιγαίο μέχρι την Αθήνα και από εκεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Ο αδελφός του δεν ήταν τόσο τυχερός και σκοτώθηκε από τους Τούρκους στο πλαίσιο βιαιοτήτων κατά της ελληνικής μειονότητας.»

Η «πλέον εκπληκτική ιστορική ειρωνεία που θα μπορούσα να φανταστώ», γράφει ο Σταυρίδης, ήταν όταν μια πολυεθνική άσκηση του ΝΑΤΟ στις ακτές της δυτικής Τουρκίας τον έφερε στο σημείο όπου ο παππούς του εξαναγκάσθηκε να φύγει: «Ο εγγονός του, ο οποίος μόλις μιλάει λίγες ελληνικές λέξεις, επιστρέφει ως διοικητής ενός αντιτορπιλικού αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων ακριβώς στην ίδια πόλη – τη Σμύρνη, που τώρα ονομάζεται Izmir– από όπου αυτός απέπλευσε σε ένα πλοιάριο προσφύγων τόσα χρόνια πριν».

Οι αναφορές του Σταυρίδη σε γενοκτονία κατά των Ελλήνων της Μικράς Ασίας έκαναν την ισραηλινή εφημερίδα Haaretzνα δημοσιεύσει τον Οκτώβριο του 2009, άρθρο με τίτλο “U.S. NATO chief blames Turkey for ‘ethnic cleansing’ of Greeks, including own family” (http://www.haaretz.com/print-edition/news/u-s-nato-chief-blames-turkey-for-ethnic-cleansing-of-greeks-including-own-family-1.6098)

This entry was posted in Ένοπλες Δυνάμεις, Γεωπολιτική, Πρόσωπα and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s