Συνέδριο SPACE & SECURITY: Γαλλο-Γερμανική πρωτοπορία και απουσία των Άγγλων.

Δρ. Ιωάννης Παρίσης

LAED_Space&Security_2.png

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη στις 19 και 20 Ιουνίου 2014 στην αίθουσα της ΛΑΕΔ το διεθνές συνέδριο που είχα ανακοινώσει με το προ δεκαημέρου άρθρο μου στην ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ, (Διάστημα και Ευρωπαϊκή Ασφάλεια), με θέμα «Ασφάλεια και Διάστημα» στο οποίο παρουσιάστηκαν οι υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν οι διαστημικές εφαρμογές στην ασφάλεια.

Ήταν μια συνδιοργάνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικότερα τον τομέα αστροφυσικής και διαστήματος, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαίκής Ένωσης.

Ειδικοί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον European Defence Agency, τον European Space Agency, το Δορυφορικό Κέντρο της ΕΕ, τις υπηρεσίες Διαστήματος της Γαλλίας, της Γερμανίας, εκπρόσωποι εταιρειών που κατασκευάζουν δορυφόρους. Να σημειωθεί ότι την πρωτοπορία στην Ευρώπη στα θέματα του Διαστήματος έχουν η Γαλλία και η Γερμανία, ενώ ακολουθεί η Ιταλία, οι οποίες και πρωτοστάτησαν στο συνέδριο. Παντελής η απουσία του Ηνωμένου Βασιλείου.

LAED_Space&Security_1

Ιδιαίτερα παρουσιάσθηκε η ανάπτυξη και οι δυνατότητες του ευρωπαϊκού συστήματος παρατήρησης της γήινης επιφάνειας Copernicus, του γνωστού αρχικά ως GMES (Global Monitoring for Environment and Security). Επισημάνθηκαν οι δυνατότητές του να συνεισφέρει στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, αλλά και στα θέματα επιτήρησης συνόρων κυρίως μέσω της FRONTEX και της θαλάσσιας ασφάλειας της ΕΕ.

(Άρθρο μου με τίτλο Στρατηγική Θαλάσσιας Ασφάλειας για την Ευρώπη δημοσιεύεται στις 6/7/14 στο τεύχος Ιουλίου 2014 του περιοδικού  ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ)

This entry was posted in Αμυντική τεχνολογία, Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και Άμυνα and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s