3η Σεπτεμβρίου: Επέτειος Δημοκρατίας

Δρ Ιωάννης Παρίσης

400px-3η_ΣεπτεμβρίουΗ 3η Σεπτεμβρίου έχει καταγραφεί ως ιδιαιτέρως σημαντική ημέρα στην πολιτική ιστορία του νεώτερου ελληνικού κράτους λόγω του πολιτικο-στρατιωτικού κινήματος που εκδηλώθηκε το 1843 απέναντι στον Όθωνα, με την απαίτηση παραχωρήσεως Συντάγματος, θέτοντας τέρμα στην απόλυτη (την «ελέω θεού») μοναρχία.

Όλα ξεκίνησαν από το 1840 όταν ο στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης (που εκπροσωπούσε το Γαλλικό κόμμα) ίδρυσε μία οργάνωση, με σκοπό την επιβολή Συντάγματος. Σ’ αυτήν, συγκεντρώθηκαν σταδιακά  παλιοί αγωνιστές που ένοιωθαν παραγκωνισμένοι από τους Βαυαρούς και έβλεπαν τη χώρα να παρακμάζει.

Με τον Μακρυγιάννη συντάχθηκαν και άλλοι δύο ηγέτες πολιτικών παρατάξεων: ο Κεφαλλονίτης αγωνιστής και διπλωμάτης Ανδρέας Μεταξάς (Ρωσικό κόμμα), και του Αιγιώτη αγωνιστή Ανδρέα Λόντου (Αγγλικό κόμμα) καθώς και πολλοί παλιοί οπλαρχηγοί.

Τέλος για να επιτύχουν και τη συνεργασία του στρατού μύησαν και τον συνταγματάρχη Ιππικού Δημήτριο Καλλέργη, τον οποίο πέτυχαν να μεταθέσουν από το Ναύπλιο στην Αθήνα και να τον ορίσουν στρατιωτικό διοικητή της πρωτεύουσας. Ο συνταγματάρχης Καλλέργης, την κρίσιμη στιγμή, πήγε στους στρατώνες και με το σύνθημα «Ζήτω το Σύνταγμα» έδωσε το έναυσμα στους στρατιωτικούς να ξεσηκωθούν.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκε με 2.000 στρατιώτες στα ανάκτορα, ενώ κατ’ εντολή του, στρατιωτικά αποσπάσματα είχαν καταλάβει το νομισματοκοπείο, την Εθνική Τράπεζα, το Δημόσιο Ταμείο και τα διάφορα υπουργεία. Την ίδια ώρα, πλήθος κόσμου με επικεφαλής τον Ιωάννη Μακρυγιάννη κατέφθασε μπροστά από τα ανάκτορα (το μετέπειτα Κοινοβούλιο) στην πλατεία που εξ αυτού του λόγου πήρε το όνομα Πλατεία Συντάγματος, αλαλάζοντας «Ζήτω το Σύνταγμα».

Μετά τον διορισμό νέας κυβέρνησης και την διενέργεια εκλογών, συντάχθηκε το κείμενο του Συντάγματος το οποίο ψηφίστηκε στις 18 Μαρτίου 1844 και αποτέλεσε έκτοτε την βάση των επόμενων ελληνικών Συνταγμάτων. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα μετέβη από την απόλυτη μοναρχία στη συνταγματική μοναρχία, πολίτευμα που, με κάποιες διακοπές, διατηρήθηκε μέχρι τον Νοέμβριου του 1974.

Για λεπτομερή εξιστόρηση δείτε:

http://www.sansimera.gr/articles/665#ixzz3C8mfHiFv
http://www.iefimerida.gr/news/66067/3%CE%B7-%CF%83%CE%B5%CF%80%CF%84%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BE%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%81%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82

This entry was posted in Ιστορία and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s