Σύνοδος Κορυφής 2014 του ΝΑΤΟ στην Ουαλία

Δρ. Ιωάννης Παρίσης

Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ διεξάγεται αύριο και μεθαύριο (4-5 Σεπτεμβρίου) στην Ουαλία. Πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας μετά εκείνη του Σικάγο του 2012, και την πρώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1990.

NATO_Website_Logo

Τι είναι σήμερα το ΝΑΤΟ και ποια είναι η αποστολή του – ή, για να το πούμε αλλιώς, ποιος είναι ο λόγος της ύπαρξής του; Τα ερωτήματα αυτά τίθενται πολύ συχνά, από πολίτες όλων των χωρών-μελών της Συμμαχίας, κυρίως από άτομα των νεότερων γενεών, ενώ ποικίλουν από χώρα σε χώρα. Ανεξαρτήτως των θετικών ή αρνητικών θέσεων σχετικά με το ΝΑΤΟ, δεν θα πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι αποτελεί την πλέον επιτυχημένη και μακροβιότερη συμμαχία στην παγκόσμια ιστορία. Για 40 χρόνια ο κύριος στόχος του ΝΑΤΟ ήταν η αποτροπή. Μετά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου πέρασε μια περίοδο μετάβασης, αλλά ήδη είναι σε θέση να απαντήσει επιτυχώς στις νέες απειλές κατά της διεθνούς ασφάλειας.

Τα θέματα της ατζέντας της φετινής Συνόδου Κορυφής ήταν επόμενο να περιλαμβάνουν τα κύρια διεθνή ζητήματα στα οποία είτε εμπλέκεται η Συμμαχία είτε αποτελούν εν δυνάμει στρατηγικούς αντικειμενικούς σκοπούς, καθώς και τις απειλές που υφίστανται κατά της διεθνούς ασφάλειας. Φυσικά η κατάσταση στην Ουκρανία δεν θα μπορούσε παρά να είναι από τα κύρια θέματα της Συνόδου, μια και πέραν της γενικότερης αποσταθεροποίησης που προκαλεί, έχει να κάνει με τις σχέσεις της Συμμαχίας με τη Ρωσία.

Η επιχείρηση της ISAF στο Αφγανιστάν φθάνει το τέλος της. Το μέλλον του Αφγανιστάν και η εξέταση του τι θα πρέπει να ακολουθήσει την αποστολή αυτή, αποτελεί κατά συνέπεια ένα από τα πρώτα θέματα στην ατζέντα της Συνόδου. Η ISAF ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια επιχείρηση που έχει αναλάβει το ΝΑΤΟ στην ιστορία του. Ποια είναι τα συμπεράσματα που προέκυψαν; Ποιες δυνατότητες και ποιες εταιρικές σχέσεις έχει ανάγκη το ΝΑΤΟ για το μέλλον;

Ένα άλλο θέμα της Συνόδου είναι το μέλλον του ΝΑΤΟ. Πού πηγαίνει η Συμμαχία; Ένα ζήτημα που τίθεται είναι οι εταιρικές σχέσεις και η στενή συνεργασία με τους εταίρους, δηλαδή με χώρες που δεν είναι μεν μέλη της Συμμαχίας αποτελούν  ωστόσο οιονεί συμμάχους, όπως η Αυστραλία και η Σουηδία, καθώς και χώρες που έχουν αναπτύξει σχέσεις συνεργασίες με διμερείς συμφωνίες, όπως η Γεωργία και η Ουκρανία, ακόμα και αυτή η Ρωσία.

Οι στρατιωτικές δυνατότητες της Συμμαχίας, σύμφωνα με τις μελλοντικές ανάγκες, αποτελούν επίσης θέμα της συζήτησης. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, την αντιπυραυλική άμυνα και την κυβερνοασφάλεια.

Από την πλευράς της η Ρωσία σχεδιάζει να αναθεωρήσει την στρατιωτική της στρατηγική προκειμένου να απαντήσει στην αναμενόμενη έγκριση από το ΝΑΤΟ, κατά την Σύνοδο Κορυφής, τη ανάπτυξης μιας νέας δύναμης ταχείας αντίδρασης 4.000 χιλιάδων ανδρών στην Ανατολική Ευρώπη, θεωρώντας ότι αυτή η επίδειξη δύναμης του ΝΑΤΟ συνιστά μια εν δυνάμει απειλή. Η επέκταση του ΝΑΤΟ αποτελεί «έναν από τους κύριους στρατιωτικούς κινδύνους για τη Ρωσική Ομοσπονδία» δήλωσε ο  Mikhail Popov, αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Από την άλλη το ΝΑΤΟ έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει την ασφάλεια των χωρών εκείνων που αισθάνονται ότι απειλούνται από τον πρώην επικυρίαρχό τους, δηλαδή τη Ρωσία. Πρώτες οι τρεις Βαλτικές χώρες καλούν τη Συμμαχία σε συνεχή και μόνιμη παρουσία συμμαχικών δυνάμεων στο έδαφός τους. Ανησυχία επίσης εκφράζουν η Ρουμανία και η Βουλγαρία, λόγω της εγγύτητάς τους προς την Ρωσία αλλά και της περιοχής της ουκρανικής κρίσης. Η τελευταία μάλιστα, αντιμετωπίζοντας παρενοχλήσεις εκ μέρους ρωσικών αεροσκαφών έχει ζητήσει την ένταξή της στο πρόγραμμα air policing του ΝΑΤΟ, εξαιτίας της ανυπαρξίας στην πράξη αεροπορικών δυνατοτήτων.

Advertisements
This entry was posted in ΝΑΤΟ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s