Με την ομάδα του ΕΤΑ στα Πυρηναία το 1994

Δρ. Ιωάννης Παρίσης

Ένας καλός συνάδελφος είχε την καλοσύνη να μου στείλει την παρακάτω φωτογραφία, η οποία ελήφθη προ 20 ετών, στη Jaca (Χάκα), στα Πυρηναία όρη της Ισπανίας. Ως Στρατιωτικός Ακόλουθος στην Πρεσβεία της Ελλάδος στην Μαδρίτη, είχα την τύχη και την χαρά να υποδεχθώ, τον Σεπτέμβριο του 1993 και 1994, τις ελληνικές ομάδες καταδρομών του ΕΤΑ οι οποίες έλαβαν μέρος σε αγώνες περιπόλων, στους οποίους συμμετείχαν αντίστοιχες ομάδες από άλλα συμμαχικά κράτη.

Jaca-1994Με την ομάδα του ΕΤΑ στα Πυρηναία (Χάκα, 1994)‏
ΕΠΥ Δνέας(ΠΖ) Ζησιμόπουλος Δημ., Υπλγός (ΠΖ) Μανουράς Γεώρ., Ανχης (ΤΘ) Παρίσης Ιωάν., Λγος (ΠΖ) Καβούρ Στυλ., Αλχίας(ΠΖ) Καμπούρης Πέτρος, Επχίας (ΔΒ) Γιοβανέκος Γεώρ.

Οι αγώνες έλαβαν χώρα σε περιοχή των Πυρηναίων και περιλάμβαναν αναβάσεις και καταβάσεις σε μεγάλο υψόμετρο, διελεύσεις ποταμών και υδάτινων φραγμάτων κατάβαση διαμέσου φαραγγιού που το διέτρεχε ποτάμι, με στολές καταδύσεως και άλλες ιδιαίτερα δύσκολες και επίπονες δοκιμασίες.Και όλα αυτά κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες με καταρρακτώδεις βροχές. Παρακολουθούσα, όπου ήταν δυνατόν, την εξέλιξη των αγώνων (με το ΙΧ φυσικά!) κινούμενος παραλλήλως των ποταμών και φραγμάτων.

Οι αγώνες αυτοί είχαν διεξαχθεί και την προηγούμενη χρονιά, επικεφαλής δε της ελληνικής περιπόλου τότε ήταν ο καλός συνάδελφος και φίλος, τότε Ταγματάρχης Γιώργος Μπουρδέκας. Και τις δύο χρονιές οι δικοί μας καταδρομείς διακρίθηκαν σε όλες τις δοκιμασίες, δίνοντας άριστες εντυπώσεις.

Η επίσημη τελετή λήξης των αγώνων έλαβε χώρα στη Χάκα, μια μικρή πόλη στα Πυρηναία όρη, όπου βρίσκεται η Στρατιωτική Σχολή Ορεινού Αγώνα και Ειδικών Επιχειρήσεων (Escuela Militar de Montaña y Operaciones Especiales) του Ισπανικού Στρατού. Από εκεί είναι και η ανωτέρω φωτογραφία.

This entry was posted in Ένοπλες Δυνάμεις and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s