Η «Freedom Flotilla» πλέει προς το Ισραήλ. Αναμένεται αύριο πρωί η άφιξή της

Δρ Ιωάννης Παρίσης (*)

Για άλλη μία φορά πλοία με ακτιβιστές – υποστηρικτές των Παλαιστινίων της Γάζας, πλέουν προ το Ισραήλ. Ένας στολίσκος τεσσάρων πλοίων με την ονομασία «Freedom Flotilla» ξεκίνησε προχθές από την Σικελία, με κατεύθυνση την ακτή του Ισραήλ.

ΓΑΖΑ_πλοιοΕπικεφαλής είναι το σουηδικό πλοίο Marianne, το οποίο σήμερα το πρωί βρισκόταν σε απόσταση 200 μιλίων από την Γάζα και αναμένεται να εισέλθει στα χωρικά ύδατα του Ισραήλ τα ξημερώματα αύριο 29/6/15. Υπενθυμίζεται ότι ο στολίσκος Μαρμαρά που ξεκίνησε από την Τουρκία το 2010, είχε σταματήσει σε απόσταση 80 μιλίων από την ακτή.

Σύμφωνα με τους οργανωτές, τα ονόματα των άλλων τριών πλοία είναι: Julliano 2, Rachel και Vittorio. Δεν είναι σαφές αν τα τρία πλοία θα αφιχθούν την ίδια ώρα με το Marianne ή σε διαφορετικό χρόνο.

Ο στολίσκος παρακολουθείται από την πρώτη στιγμή από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ, ενώ είναι δεδομένο το ενδιαφέρον και άλλων χωρών, αφού είναι πολύ ενδεχόμενο να προκύψουν γεγονότα ανάλογα με εκείνα του 2010, τα οποία συνέβαλαν στην ψύχρανση των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ.

Το Ισραηλινό Ναυτικό προετοιμάζεται για την άφιξη των τεσσάρων πλοίων στα χωρικά ύδατα της χώρας, με την πρόθεση, όπως ανακοινώθηκε, να τα σταματήσει πριν την άφιξή του τους στη Γάζα.

Δεκάδες γνωστοί ακτιβιστές υπέρ των Παλαιστινίων επιβαίνουν στο πλοίο Marianne, μεταξύ των οποίων και ο πρώην Πρόεδρος της Τυνησίας al-Marzouki, ο Ισραηλινός βουλευτής Basel Ghattas καθώς και Ισραηλινοί ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όλα είναι ενδοχόμενο να συμβούν αύριο στα ανοικτά του Ισραήλ, το οποίο προφανώς δεν έχει την πρόθεση να επιτρέψει την προσέγγιση των ακτιβιστών, όπως έδειξε και με την επιχείρηση του 2010.

(*) Ο Ιωάννης Παρίσης είναι Υποστράτηγος ε.α., Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης – Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης, Πρόεδρος της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων (ΑΣΑ) – http://www.acastran.org

This entry was posted in Γεωπολιτική and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s