Τελικά ο Πρωθυπουργός είναι με το «ΝΑΙ»!

Δρ Ιωάννης Παρίσης

Ελλάδαστην ΕΕΔεν υπάρχει μάλλον καμία αμφιβολία ότι ο κ. Τσίπρας είναι στην πράξη με το «ΝΑΙ». Από σήμερα το πρωί κάνει ότι ακριβώς επιθυμούσαν εκείνοι που υποστήριξαν το «ΝΑΙ στην Ευρώπη». Είτε ψήφισαν «ΝΑΙ» είτε ψήφισαν «ΟΧΙ»! Εξηγούμαι:

Όσοι τάχθηκαν υπέρ του «ΝΑΙ», ζητούσαν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ευρώ, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, παραμερίζοντας την παγίδα του ερωτήματος του ψηφοδελτίου. Ήταν πολίτες κάθε επαγγελματικής και οικονομικής τάξης, κατά βάση υψηλού επιπέδου μόρφωσης. Αριστεροί, Κεντρώοι, Δεξιοί. Μακριά από δεσμεύσεις ή εξαρτήσεις. Μακριά από όποια κομματική κατεύθυνση ή καθοδήγηση. Αντιθέτως, δεν έκαναν δεκτά πολιτικά πρόσωπα και καταδίκασαν ομοθύμως το φθαρμένο πολιτικό σύστημα. Το μόνο που τους ένωσε ήταν η επιθυμία για ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας.

Όσοι τάχθηκαν υπέρ του «ΟΧΙ» ανήκαν επίσης σε ποικίλες κομματικές και κοινωνικές ομάδες, αν και κατευθύνονταν από συγκεκριμένα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή). Ωστόσο, το «ΟΧΙ» που είπαν είχε διαφορετικό νόημα –δεν ήταν ίδιο για όλους – κι αυτό είναι κάτι που αναμφιβόλως το γνωρίζει ο κ. Τσίπρας.

  • Υπήρχαν οι θιασώτες του «λόμπι της δραχμής», εκείνοι δηλαδή που για κερδοσκοπικούς λόγους επιθυμούν την επάνοδο της χώρας στη δραχμή, αλλά και οι αφελείς υποστηρικτές της δραχμής που κάποιοι τους έπεισαν ότι για όλα… φταίει το ευρώ.
  • Υπήρχαν ακόμη οι ακροδεξιοί που, σε κοινή πορεία με τους ομοϊδεάτες τους άλλων ευρωπαϊκών χωρών μάχονται συστηματικά την ενωμένη δημοκρατική Ευρώπη.
  • Υπήρχαν οι απλοί ευρωσκεπτικιστές που δεν θέλουν την Ελλάδα μέλος της ΕΕ, αλλά και οι φανατικοί πολέμιοι της ευρωπαϊκής ιδέας. Στους τελευταίους ανήκουν τόσο οι φανατικοί «τζιχαντιστές» της Αριστεράς, όσο και οι «ταλιμπάν» της Ορθοδοξίας που θεωρούν ότι η θέση της Ελλάδας είναι με το «ομόδοξο» ξανθό γένος!
  • Υπήρχαν δυστυχώς κι εκείνοι που είδαν την αντιπαράθεση ως ταξική «σύρραξη» (διαβάσαμε και ηλιθιότητες αρθρογράφων περί «φτωχών εναντίον πλουσίων»), ως ευκαιρία επίλυσης εμφυλιο-πολεμικών διαφορών. Ακούστηκαν απειλητικές φράσεις όπως: «από τη Δευτέρα θα δείτε», κυρίως σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών και σε εργασιακούς χώρους.
  • Όμως, υπήρχαν κι εκείνοι που ήθελαν και θέλουν την Ελλάδα στην Ευρώπη και στο ευρώ, των οποίων το ποσοστό είναι μάλλον πολύ υψηλό. Είπαν το… «ΝΑΙ» τους μέσα από το «ΟΧΙ». Δεν ήθελαν να ψηφίσουν «ΝΑΙ» αηδιασμένοι από το πολιτικό σύστημα που θεωρούσαν υπεύθυνο για την κατάσταση της χώρας. Πίσω από το «ΝΑΙ» έβλεπαν τους Παπανδρέου, Σαμαρά, Βενιζέλο, Κουβέλη κλπ. Όμως το «ΟΧΙ» τους σε τίποτε δεν ταυτίζεται με εκείνο των πολέμιων της ευρωπαϊκής ιδέας.

Προφανώς ο κ. Τσίπρας αντελήφθη από την αρχή (ίσως από το βράδυ της Παρασκευής στο Σύνταγμα) ποιο ήταν το αίτημα του ελληνικού λαού. Έτσι εξηγείται ότι από την Κυριακή δεν είπε τίποτε κατά της Ευρώπης. Ουδόλως ερμήνευσε το αποτέλεσμα ως άρνηση της Ευρώπης. Οι πρώτες του μάλιστα ενέργειες ήταν προς την κατεύθυνση της επανασύνδεσης με τους εταίρους. Είπε: «δεν πάμε σε ρήξη αλλά σε συνεννόηση και νέα συμφωνία».

Από την πρώτη στιγμή απομάκρυνε τον «προβληματικό» ΥΠΟΙΚ, και ως φαίνεται γύρισε την πλάτη στους ακραίους του κόμματός του. Δεν είναι τυχαίο ότι οι γνωστοί… ακραίοι της «Πλατφόρμας» και άλλων πιο ακραίων συνιστωσών είναι εξαφανισμένοι. Προφανώς νοιώθει ισχυρός. Ισχύ του προσφέρει και η στήριξη της Αντιπολίτευσης (πλην ΚΚΕ) κάτι το οποίο δεν είχε προσφέρει εκείνος και η παράταξή του κατά τα προηγούμενα χρόνια, αντιδρώντας δυναμικά σε κάθε προσπάθεια μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης της χώρας.

Ο κ. Τσίπρας λοιπόν κατανοεί πλήρως ότι το «ΝΑΙ στην Ευρώπη» προέρχεται ΚΑΙ από το «Καλλιμάρμαρο» ΚΑΙ από το «Σύνταγμα». Είναι απαίτηση της συντριπτικής πλειονότητας που ίσως ξεπερνά το 80% του ελληνικού λαού (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και οπαδοί του). Γι’ αυτό και προχωρεί στη σωστή κατεύθυνση: προς την Ευρώπη! Ίσως μάλιστα συμβαίνει και το πολιτικό παράδοξο, στην πορεία του αυτή προς την Ευρώπη να στηρίζεται περισσότερο από τους πολιτικούς αντιπάλους του παρά από τους κομματικούς οπαδούς του!

This entry was posted in Ευρωπαϊκή Ένωση, Πολιτική and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Τελικά ο Πρωθυπουργός είναι με το «ΝΑΙ»!

  1. Ο/Η kiriakos λέει:

    συγχαρητήρια για την πλήρη, τεκμηριωμένη και εμπεριστατωμένη άποψή σας!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s