Οικονομική κατάρρευση και γεωπολιτικοί κίνδυνοι!

Δρ Ιωάννης Παρίσης

Σε πρόσφατα άρθρα μου (Οικονομικό ή Γεωπολιτικό το πρόβλημα; και ΝΑΙ – ΟΧΙ: Ποιο είναι το ουσιαστικό ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ;) διατύπωσα κάποιες σκέψεις σχετικά με τις γεωπολιτικές διαστάσεις του οικονομικού προβλήματος της Ελλάδας. Επισήμανα, μεταξύ άλλων τον κίνδυνο να βρεθούμε σε μειονεκτική θέση έναντι των γειτόνων μας, κάνοντας αναφορά και στα Σκόπια που θα σηκώσουν κεφάλι και θα ζητάνε το όνομα.

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το «μελάνι» και… κατέφθασαν!

Την περασμένη εβδομάδα έγινε αρκετή δημόσια συζήτηση για το ενδεχόμενο να μας δανείσει η Τουρκία 1, 6 δις προκειμένου να πληρώσουμε το ΔΝΤ. Ήταν κάτι που ξεκίνησε από πρόταση Κούρδου βουλευτή και σχετική δημοσίευση τουρκικής εφημερίδας που πρόβαλε και δήλωση του Νταβούτογλου ο οποίος δεν θα είχε αντίρρηση για κάτι τέτοιο!

FYROMΧθες δημοσιεύθηκε στο POLITICO (http://www.politico.eu) άρθρο με τίτλο: “Greek troubles prompt Macedonia NATO push”, και υπότιτλο: “Seeing an opening caused by Greece’s problems, Macedonia says it will accept NATO membership under hated acronym”.

Το άρθρο αρχίζει με τη φράση ότι «τα αυξανόμενα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας κάνουν τον μικρό γείτονά της Μακεδονία να αισθάνεται ότι είναι μια ευκαιρία για να πιέσει δυνατά για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που έχει βαλτώσει για χρόνια λόγω της αντίθεσης της Αθήνας δεδομένου ότι υπάρχει αντιπαράθεση για το όνομα της Μακεδονίας».

Αφού εξηγείται συνοπτικά το ιστορικό της αντιπαράθεσης για το όνομα, και του ελληνικού βέτο το 2008 στο Βουκουρέστι, αναφέροντας και απόψεις του Υπουργού Άμυνας των Σκοπίων Zoran Jolevski, το άρθρο καταλήγει ως εξής: «Αλλά με την Ελλάδα σε κατάρρευση, τα Σκόπια βλέπουν μια ευκαιρία να σπάσουν το αδιέξοδο ανακοινώνοντας την επιθυμία τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ως FYROM.»

Επισημαίνω ότι υπάρχει εν προκειμένω η θέση της Συμμαχίας, η οποία επαναλήφθηκε και κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής στην Ουαλία (Σεπ 2014), όπως την παρουσιάσαμε τότε (βλ. Το ΝΑΤΟ για τα Σκόπια). Πρόκειται για μια θέση σταθερή που δεν είναι έυκολο να μεταβληθεί.

Διατηρώντας επικοινωνία με την συντάκτρια του άρθρου, της απέστειλα αμέσως δισέλιδη επιστολή όπου αναλύω το όλο θέμα και τη σημαντικότητα του ζητήματος του ονόματος, με αρκετά επιχειρήματα. Η πρώτη μου αίσθηση είναι έπιασε κάποιο τόπο. Αλλά το ζήτημα δεν λύνεται έτσι. Χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση.

Πέρα από τα οποιαδήποτε οικονομικά προβλήματα της χώρας μας, τα οποία αναμένεται να είναι, στο επόμενο χρονικό διάστημα ή στα επόμενα χρόνια, σοβαρότερα και ίσως εξοντωτικά, δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τις θέσεις μας στα εθνικά θέματα επ’ ουδενί.

This entry was posted in Εθνικά θέματα and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s