«Ο ΑΕΤΟΣ ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΗΚΕ»: Η κατάκτηση της Σελήνης στις 21 Ιουλίου 1969

«Ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, ένα γιγαντιαίο άλμα για την ανθρωπότητα»

Γράφει ο Δρ Ιωάννης Παρίσης (*)

Apollo1---Τον Ιούλιο του 1969 πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαστημική πτήση με αποστολή τη Σελήνη. Το αμερικανικό διαστημόπλοιο ΑΠΟΛΛΩΝ 11, με πλήρωμα τους Νηλ Άρμστρονγκ, Έντουιν Όλντριν και Μάϊκλ Κόλινς εκτοξεύτηκε στις 16 Ιουλίου 1969 από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ.

apollo-11bΠέντε ημέρες αργότερα, στις 21 Ιουλίου 1969, ο κόσμος παρακολουθούσε από τις τηλεοπτικές οθόνες την προσεδάφιση του σεληνιακού θαλαμίσκου, του «Αετού»,  στην επιφάνεια της Σελήνης και άκουγε τον Άρμστρονγκ να αναφέρει στο Κέντρου Ελέγχου Αποστολής: «Ο Αετός προσγειώθηκε» («The Eagle has landed»). Στον θαλαμίσκο αυτό επέβαιναν οι δύο πρώτοι του πληρώματος, που έγιναν και οι πρώτοι άνθρωποι που πάτησαν στη Σελήνη, ενώ ο Κόλινς, κυβερνήτης του θαλαμίσκου διακυβέρνησης, παρέμεινε σε τροχιά, περιμένοντας τον «Αετό» και τους δύο συναδέλφους του για την επιστροφή στη Γη. Ο Κόλινς παρακολουθούσε από το παράθυρο του θαλαμίσκου του την εξέλιξη της αποστολής των δυο συναδέλφων και είχε την πρώτη αναφορά στη Γη: «Everything’s going just swimmingly. Beautiful!»

Καθώς ο Άρμστρονγκ πατούσε τη σκονισμένη επιφάνεια της Σελήνης, είπε μια φράση που ακούστηκε στις τηλεοράσεις όλου του κόσμου: «Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, ένα γιγαντιαίο άλμα για την ανθρωπότητα» («That’s one small step for a man, one giant leap for mankind»)

apollo11dΗ διαστημική τεχνολογία που αναπτύχθηκε στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών είχε σημαντική επίδραση στην καθημερινή ζωή όλων των ανθρώπων. Εφαρμογές στον τομέα της ιατρικής, όπως οι αξονικοί και μαγνητικοί τομογράφοι, την κατοικία και την ασφάλεια από πυρκαγιά, τις μονώσεις και συστήματα αποστείρωσης νερού, στην ένδυση και υπόδηση και άλλες πολλές, προήλθαν από τεχνολογικές εφαρμογές που πρωτοχρησιμοποιήθηκαν στην αποστολή του ΑΠΟΛΛΩΝ 11 και συνέχισαν να αναπτύσσονται με την εξέλιξη των διαστημικών προγραμμάτων. Ανάμεσά τους τα εξελιγμένα αθλητικά παπούτσια στα οποία χρησιμοποιήθηκε τεχνολογία απορρόφησης κραδασμών, που πρωτοεφαρμόστηκε στο πρόγραμμα ΑΠΟΛΛΩΝ.

Οι τρεις αστροναύτες γεννήθηκαν το 1930. Ήταν έγγαμοι με δύο παιδιά ο πρώτος και από τρία οι άλλοι δύο. Ο Άρμστρονγκ σπούδασε μηχανικός αεροναυτικής και αεροδιαστήματος. Εντάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία και συμμετείχε σε πολλές αεροπορικές αποστολές στην Κορέα. Οι άλλοι δύο αποφοίτησαν από την Στρατιωτική Ακαδημία του West Point. Ο Όλντριν με πτυχίο μηχανολόγου μηχανικού ενώ αργότερα απέκτησε διδακτορικό στην αεροναυτική. Αμφότεροι εντάχθηκαν στην Πολεμική Αεροπορία ως πιλότοι μαχητικών. Ο Κόλινς αποφοίτησε και από το Experimental Flight Test Pilot School της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου παρακολούθησε και εκπαιδεύσεις στις διαστημικές πτήσεις.

Ο Νιλ Άρμστρονγκ, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη, πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2012 σε ηλικία 82 ετών.

(*) Ο Ιωάννης Παρίσης είναι Υποστράτηγος ε.α., Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης – Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης, Πρόεδρος της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων (ΑΣΑ) – http://www.acastran.org

This entry was posted in Διάστημα and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s