Ιων Δραγούμης: ο Ευπατρίδης που ξεχώρισε

Δρ Ιωάννης Παρίσης

Ion_Dragoumis95 χρόνια πριν, στις 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 1920, δολοφονήθηκε ο ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ από το απόσπασμα του Παύλου Γύπαρη, που ανήκε στις ομάδες ασφαλείας του Ελευθερίου Βενιζέλου. Την προηγούμενη ημέρα είχε γίνει στο Παρίσι η απόπειρα δολοφονίας κατά του Βενιζέλου.

Στην Αθήνα η είδηση έφτασε συγκεχυμένη. Πολλοί πίστεψαν ότι ο Βενιζέλος ήταν νεκρός και τα πνεύματα οξύνθηκαν, ζητώντας εκδίκηση. Είχε βεβαίως προηγηθεί ο Διχασμός, και ο Ι. Δραγούμης ήταν μεταξύ των πολιτικών και στρατιωτικών που εξορίστηκαν στην Κορσική και αλλού, από την βενιζελική παράταξη.

Βλακώδεις πράξεις αμφότερες: και η απόπειρα κατά Βενιζέλου και κυρίως η δολοφονία του Δραγούμη που στέρησε την χώρα από έναν σπουδαίο άνθρωπο, έναν ευπατρίδη και εθνικό αγωνιστή. Προφανώς δεν μπορεί να κατηγορηθεί ο ίδιος ο Βενιζέλος για τις ακρότητες κάποιων φανατικών οπαδών του και ειδικώς για την δολοφονία.

Τρεις μήνες μετά (1/11/20) ο Βενιζέλος έχανε τις εκλογές και εγκατέλειπε τη Ελλάδα, ενώ η Μικρασιατική εκστρατεία έμπαινε σε δύσκολη φάση. Ο Δραγούμης θα ήταν κατά γενική εκτίμηση, επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας και ίσως πολλά δεινά να είχαν αποφευχθεί.

Δραγουμης-μνημειοΣτο σημείο όπου δολοφονήθηκε, στο πεζοδρόμιο της Βασιλίσσης Σοφίας απέναντι από το Χίλτον, υπάρχει ένα απέριττο μνημείο, με μια μαρμάρινη στήλη. Ωστόσο, πολύ λίγοι από τις χιλιάδες διερχομένων αντιλαμβάνεται την ύπαρξή του.

Το ιστορικό της δολοφονίας περιγράφειΗεκτέλεση-ΦΓερμανου αναλυτικά ο Φρέντυ Γερμανός στο βιβλίο του «Η Εκτέλεση«. Επίσης σε εκπομπή του στην Ελληνική Τηλεόραση: https://www.youtube.com/watch?v=Q0sTpN45hL4 

Και κάτι ακόμα: Όσοι ανεγκέφαλοι, και προδήλως αμόρφωτοι, επιδιώκουν να ιδιοποιηθούν ή και να καπηλευτούν το πρόσωπο του Ίωνα Δραγούμη για την εξυπηρέτηση ή υποστήριξη ακραίων εθνικιστικών αντιλήψεων, καλά θα κάνουν να διαβάσουν προσεκτικά τα κείμενά του. Καθώς κι εκείνοι που τον θεωρούν… σοσιαλιστή λόγω των κοινωνικών του αντιλήψεων! Το μόνο που επιτυγχάνουν όλοι αυτοί είναι να «δολοφονούν» εκ νέου τον Δραγούμη.

Οι ιδέες και ο βίος του Ίωνα Δραγούμη δεν είχαν καμία σχέση με τις ιδέες και τον βίο όλων αυτών. Προπαντός δεν είχαν σχέση με τον λαϊκισμό που όλοι αυτοί εκφράζουν. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αν ζούσε ο Ίωνας θα ήταν απέναντί τους, στηλιτεύοντας την ιδεολογία και τις πράξεις τους.

This entry was posted in Ιστορία and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s