«Όποιος ελέγχει τη Συρία θα μπορούσε να ελέγχει τη Μέση Ανατολή»

Δρ Ιωάννης Παρίσης (*)

Τα όσα συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο μου δίνουν την ευκαιρία να θυμίσω κάτι που έγραφα πριν δυόμισι χρόνια στο βιβλίο μου Η ΚΑΘ’ ΗΜΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑ – Γεωστρατηγική Ανάλυση της Μεσογείου (σελ. 141):

eastMed«Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για την Πολιτική στην Εγγύς Ανατολή της Ουάσινγκτον (Washington Institute for Near East Policy – WINEP), η λεκάνη της Μεσογείου περιέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου του κόσμου και η Συρία θα ήταν η πλουσιότερη χώρα της περιοχής σε αποθέματα φυσικού αερίου. Η αποκάλυψη αυτή, σημειώνει ο Σύρος καθηγητής Imad Fawzi, καταδεικνύει πόσο μεγάλο είναι το παιχνίδι σχετικά με το φυσικό αέριο επισημαίνοντας ότι: «Όποιος ελέγχει τη Συρία θα μπορούσε να ελέγχει τη Μέση Ανατολή».Οι ανακαλύψεις μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην, προς το παρόν, μερικώς εξερευνηθείσα περιοχή της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου μεταξύ της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Κύπρου, της Συρίας, του Λιβάνου και του Ισραήλ δείχνουν ότι η περιοχή αυτή θα μπορούσε να γίνει κυριολεκτικά ένας «νέος Περσικός Κόλπος», εις ό,τι αφορά στον πλούτο ο οποίος θα μπορούσε να προέλθει από την εκμετάλλευσή τους. Όπως και με τον Περσικό, η ανακάλυψη του πλούτου των υδρογονανθράκων θα μπορούσε επίσης να σημάνει μια γεωπολιτική κατάρα με κλιμακούμενες διαστάσεις.
Οι μακροχρόνιες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν σύντομα να συνεχιστούν με νέες συγκρούσεις για την εξασφάλιση δικαιωμάτων επί των υδρογονανθράκων που υπάρχουν κάτω από την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου

Τα όσα ακολούθησαν κατά την τελευταία περίοδο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, τόσο στον ενεργειακό τομέα όσο και στον πολιτικό και γεωστρατηγικό, επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω απολύτως. Εις ότι αφορά στον πλούτο των ενεργειακών αποθεμάτων, και μόνο η πρόσφατη ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος Zohr από την Αίγυπτο (σχεδόν εφαπτόμενου του κυπριακού οικοπέδου «ΑΦΡΟΔΙΤΗ») το αποδεικνύει περίπτρανα.

Οι εξελίξεις τρέχουν και αναμένονται ραγδαίες. Οι οικονομικές επιπτώσεις, καθώς και εκείνες στις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή, είναι σημαντικότατες. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι απούσα. Έχει σημαντικό ρόλο να παίξει.

(*) Ο Ιωάννης Παρίσης είναι Υποστράτηγος ε.α., Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης – Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης, Πρόεδρος της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων (ΑΣΑ) – http://www.acastran.org

This entry was posted in Γεωπολιτική and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s