Επιτέλους, προχωρά η ιδέα Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής

Δρ Ιωάννης Παρίσης (*)

Τις τελευταίες ημέρες συζητείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο η δημιουργία Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Σχετικές ανακοινώσεις έκανε και ο αρμόδιος Επίτροπός κ. Δ. Αβραμόπουλος.

Η ιδέα για την συγκρότηση Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής δεν είναι νέα. Από το 2003 ο Κώστας Καραμανλής το έθετε συνεχώς στα διάφορα ευρωπαϊκά φόρα και συνέχισε να το υποστηρίζει στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του. Από πλευράς ΥΠΕΞ, το χειριζόταν ειδικώς ο τότε Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιάννης Βαληνάκης. Οι σχετικές εισηγήσεις είναι καταγεγραμμένες σε πολλά κείμενα.

Από την πλευρά μου το έχω υποστηρίξει σε διάφορα κείμενα μου παλιότερα και πιο πρόσφατα.

Κατά τις εργασίες της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, στις 4/11/14, στη Βουλή των Ελλήνων παρουσίασα εισήγηση με θέμα «Η Συριακή σύγκρουση, Περιφερειακές επιπτώσεις και Ελληνικές προοπτικές«, όπου αναφέρθηκα στην ανάγκη δημιουργίας Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακης. Το σχετικό απόσπασμα έχει ως εξής:

«Ο κύριος όγκος των παράνομων μεταναστών εισέρχεται στην Ελλάδα από τα σύνορα με την Τουρκία, κυρίως τα θαλάσσια. Ωστόσο, εκτός από τους απλούς παράνομους μετανάστες, περνούν και φανατικοί τζιχαντιστές, οι οποίοι προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Συρία και το Ιράκ. Πρόκειται για πολύ σοβαρό ζήτημα που θα μπορούσε ίσως να αντιμετωπισθεί με δυναμικές αποφάσεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας. Δυστυχώς μέχρι σήμερα η ΕΕ το αντιμετωπίζει σε επίπεδο επιτήρησης (monitoring). Η άποψή μου είναι ότι επείγει η συγκρότηση μιας Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής η οποία θα εξασφάλιζε τα θαλάσσια σύνορα της Ένωσης, κατά βάση στη λεκάνη της Μεσογείου.»

Τότε μάλιστα, έδειξαν ενδιαφέρον δύο συμμετέχοντες στη συνέλευση βουλευτές, ένας Ισπανός και ένας Ιταλός, οι οποίοι μου έθεσαν ερωτήσεις για το πώς θα ήταν δυνατόν να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, πώς θα χρηματοδοτηθεί και άλλα συναφή.

Ομοίως, στην πρόσφατη εργασία μου “The Maritime Dimension of European Security” (Φεβρουάριος 2015) – http://www.acastran.org/book-review/the-maritime-dimension-of-european-security-strategies-initiatives-synergies/ – (σελ. 67) που δημοσιεύθηκε ως Κείμενο Εργασίας από το The Fletcher School of Law and Diplomacy (The Constantine G. Karamanlis Chair in Hellenic and European Studies), Tufts University, σε ειδικό κεφάλαιο με τίτλο “The Necessity for a European Coast Guard”, αναφέρω τα εξής:

“Moreover, the variety of increasing challenges and threats in all European regional sea basins make it imperative to set up a common European maritime security force to tackle them and effective control of the external maritime borders of the Union. Such a force could be a multinational European Coast Guard which could enhance the efficiency of:
a. Maritime Search and Rescue (SAR), also in cooperation with coastal countries.
b. Pollution prevention, control and sanctioning.
c. Control of coasts and seas, including drug traffic, smuggling and illegal immigration.”

Ευχάριστη λοιπόν η είδηση για τις προσπάθειες δημιουργίας μιας Κοινής Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Πρόκειται για μια εξέλιξη θετική για την Ελλάδα για πολλούς λόγους που είναι εύκολα κατανοητοί.

(*) Ο Ιωάννης Παρίσης είναι Υποστράτηγος ε.α., Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης – Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης, Πρόεδρος της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων (ΑΣΑ) – http://www.acastran.org

This entry was posted in Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και Άμυνα, Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s