Ομιλία του Nαυάρχου J. Stavridis – 13 Ιαν 2016

Δρ Ιωάννης Παρίσης (*)

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του Ναυάρχου ε.α. James Stavridis, PhD, τέως SACEUR στο ΝΑΤΟ (2009-2013) είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στις 13 Ιανουαρίου 2016, στο Ίδρυμα Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Φιλοθέη.

StavridisΟ Ναύαρχος Σταυρίδης, που σήμερα είναι Πρύτανης του Fletcher School of Law and Diplomacy του Πανεπιστημίου Tufts, αναπτύσσοντας το θέμα “International Security in the 21st Century”, προσέγγισε πολλά ζητήματα του διεθνούς περιβάλλοντος, διατυπώνοντας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες απόψεις. Στο τέλος απάντησε σε σειρά ερωτήσεων.

Μίλησε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ειδικώς στη Συρία, τη θέση του ΝΑΤΟ, τη Ρωσία, την Τουρκία, την Κίνα και άλλους παίκτες του διεθνούς συστήματος, ενώ επισήμανε ότι το κύριο πρόβλημα ασφάλειας παγκοσμίως προέρχεται από την Βόρεια Κορέα. Αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα του κυβερνοπολέμου και σε άλλες προκλήσεις ασφάλειας στον 21ο αιώνα, όπως ότι στα επόμενα 50 χρόνια τα κύρια προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο κόσμος θα είναι η φτώχεια και οι ανατροπές στο περιβάλλον.

Stavridis-Jan16Ο Ναύαρχος James Stavridis είναι εδώ και ένα χρόνο, επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων (ΑΣΑ). Όπως είχε ρυθμιστεί με επικοινωνία που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες, ο Πρόεδρος της ΑΣΑ, σε ιδιαίτερη συνάντηση μαζί του μετά την ομιλία, επέδωσε στον Ναύαρχο το επίσημο έγγραφο της ανακήρυξής του ως επιτίμου μέλους.

O Ναύαρχος Stavridis είχε μιλήσει και τον Ιούνιο του 2014 στον ίδιο χώρο. Σχετικά είχαμε δημοσιεύσει: Ναύαρχος James Stavridis: “Nobody can win alone”

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχέση του Ιδρύματος Κ. Καραμανλή με το Fletcher School είναι πολύ στενή, αφού, με μέριμνά του, λειτουργεί εκεί η Έδρα Κ. Καραμανλή (The Constantine G. Karamanlis Chair in Hellenic and European Studies) με πολύ αξιόλογο έργο.

(*) Ο Ιωάννης Παρίσης είναι Υποστράτηγος ε.α., Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης – Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης, Πρόεδρος της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων (ΑΣΑ) – http://www.acastran.org

 

 

 

 

 

This entry was posted in Γεγονότα, Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s