Για τη διάσωση της οικίας Παύλου Μελά

Δρ Ιωάννης Παρίσης (*)

Στην Κηφισιά, στην οδό Τατοϊου 50, βρίσκεται η οικία του ήρωα Μακεδονομάχου Παύλου Μελά. Εκεί που ζούσε με την οικογένειά του και από όπου ξεκίνησε για τη Μακεδονία, δίνοντας τη ζωή του στον αγώνα εκείνο. Εδώ και πολλά χρόνια η οικία του Παύλου Μελά είναι εγκαταλελειμμένη, σχεδόν ετοιμόρροπη, διατρέχοντας τον κίνδυνο της ολικής κατάρρευσης.

ΟικίαΠ_Μελά

Στα προηγούμενα χρόνια έγιναν από κάποιους προσπάθειες για να γίνει κάτι. Εκείνο που επιτεύχθηκε ήταν να χαρακτηριστεί η οικία, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού της 27-08-2009, ως μνημείο της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς. Ωστόσο, αντικειμενικές δυσχέρειες, που δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν, δεν επιτρέπουν την επέμβαση για την αναστήλωσή της.

Mikis Zezas logoΕδώ και 3-4 μήνες, μια ομάδα ανθρώπων αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στις απαραίτητες δράσεις για την επίτευξη του στόχου. Για τον σκοπό αυτό, βρισκόμαστε σε διαδικασία σύστασης του συλλογικού φορέα «ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΚΗΣ ΖΕΖΑΣ» με κύρια αποστολή να ενεργήσει κάθε τι αναγκαίο για τη διάσωση και αποκατάσταση της οικίας του Παύλου Μελά. Περαιτέρω, στους σκοπούς του σωματείου περιλαμβάνεται η ανάπτυξη εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και επιστημονικών δράσεων -με κέντρο την οικία – που θα προβάλουν την προσωπικότητα και τη δράση του Παύλου Μελά, αλλά και τον Μακεδονικό Αγώνα γενικότερα.

Σήμερα 27/1/16 το απόγευμα, σε αίθουσα του Δημαρχείου Κηφισιάς, πραγματοποιήθηκε μια πρώτη εκδήλωση ενόψει της σύστασης του νομικού προσώπου «ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΚΗΣ ΖΕΖΑΣ», υπό την αιγίδα του Δημάρχου Κηφισιάς κ. Γιώργου Θωμάκου, ο οποίος στηρίζει ενεργά την πρωτοβουλία αυτή. Ομιλητές ήταν: εκπρόσωπος του συνδέσμου «Ιερός Λόχος 2012», εκπρόσωπος του Συλλόγου Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, ο Δρ. Μαρίνος Παπαδόπουλος δικηγόρος και ενεργό μέλος της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων (η ομιλία του εδώ: Οικία Παύλου Μελά) και ο κ. Γιάννης Μελάς που πρωτοστατεί στην όλη κίνηση.

Κηφισιά-Δημαρχείο

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος απευθύνει χαιρετισμό, κατά την έναρξη της εκδήλωσης της 27/1/16. Στο τραπέζι οι ομιλητές

Την πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζουν πολλά σωματεία, από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία γενικότερα, και άλλες περιοχές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ) την οποία ο γράφων εκπροσωπεί. Η ΠΟΠΣΜ, που ιδρύθηκε τον Μάιο του 2014, έχει έδρα τον Δήμο Πέλλας (Γιαννιτσά) και έχει ως μέλη της περίπου 50 συλλόγους από την Καστοριά μέχρι τη Δράμα. Η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζεται επίσης από τις Παμμακεδονικές Ενώσεις ΗΠΑ, Καναδά και Υφηλίου, που εκπροσωπούν πολύ μεγάλο αριθμό σωματείων.

(*) Ο Ιωάννης Παρίσης είναι Υποστράτηγος ε.α., Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης – Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης, Πρόεδρος της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων (ΑΣΑ) – http://www.acastran.org

This entry was posted in Γεγονότα, Ιστορία, Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Για τη διάσωση της οικίας Παύλου Μελά

  1. Ο/Η ΜΠΑΜΠΗΣ λέει:

    ΑΧ,,,,,, ΤΗΝ ΝΑ ΠΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ, ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΤΟΥ,,,, ΩΣ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s